Domowa granola z jogurtem i owocami odpowiednia dla osób zmagających się z Hashimoto
Składniki:
• 200g płatków owsianych
• 2 duże łyżki miodu rzepakowego/akacjowego
• 100g dowolnych orzechów
• 50g suszonych śliwek
• 200g jogurtu naturalnego
• 100g świeżych owoców (najlepiej jagodowych)
Dziś stworzymy pyszną i zdrową granolę, idealną propozycję na energiczne śniadanie czy przekąskę. To proste danie pełne chrupiących płatków owsianych, miodu, orzechów, jogurtu naturalnego i świeżych owoców, które doda nam energii na cały dzień.
Do jej przygotowania potrzebujesz 200g płatków owsianych, 2 duże łyżki miodu rzepakowego/akacjowego, 100g dowolnych orzechów, 100g suszonych śliwek, 200g jogurtu naturalnego oraz 100g świeżych owoców.Z tych składników wyjdzie sporo porcji. Granolę warto zrobić w większej ilości.
W dużej misce połącz 200g płatków owsianych, dodaj 100g dowolnych orzechów - u mnie to orzechy włoskie, pistacje, płatki migdałów i orzechy laskowe, 50g pokrojonych suszonych śliwek, 2 duże łyżki miodu rzepakowego lub akacjowego.
Delikatnie wymieszaj składniki, by miód równomiernie pokrył płatki i orzechy.
Przenieś mieszankę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozłóż i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 15-20 minut, co jakiś czas mieszając, aż granola uzyska złocisty kolor.
Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw granolę do ostygnięcia. Następnie dodaj 200g jogurtu naturalnego oraz 100g świeżych owoców, idealnie borówek, by dodać jeszcze więcej smaku.
Nasza domowa granola gotowa do podania. Mam nadzieję, że zainspirowałam Was do stworzenia zdrowego i pysznego śniadania.
Smacznego!
Rodzaj materiału
Status
Sortowanie kursów
Blog stanowi dodatkowe uzupełnienie wiedzy, jaką przekazują eksperci z platformy Bez Tabletek. Wybierz interesującą Cię tematykę i dowiedz się więcej m.in. na temat suplementacji, medycyny naturalnej, czy też profilaktyki przeciwnowotworowej.