Sałatka z burakiem, serem feta i batatami - odpowiednia dla osób z celiakią
Składniki:
• 1 batat
• 2 buraki
• Garść rukoli
• 100g ser feta
• Pół czerwonej cebuli
• Garść włoskich orzechów
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka cytryny
• 1 łyżeczka musztardy miodowej
• Pieprz, sól
Dieta bezglutenowa nie musi być nudna! Przekonasz się, jak zrobisz tą sałatkę. Z batatem, burakiem i fetą. Połączenie słodko-słonych składników to poezja smaku!
Do jej przygotowania potrzebujesz 1 batata, 2 buraków, garści rukoli, sera feta, czerwonej cebuli, włoskich orzechów, miodu, cytryny i musztardy miodowej.
Sprawa jest prosta. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni - termoobieg.Batata i buraki obieramy. Następnie, kroimy w grubszą kostkę.Przekładamy na blaszkę, polewamy oliwą i posypujemy solą. Wstawiamy warzywa do piekarnika na około 30 minut. Wtedy batat będzie mięciutki, a burak delikatnie chrupki.
W czasie pieczenia warzyw przygotowujemy sos do sałatki. Mieszamy ze sobą miód, sok z cytryny i musztardę miodową.Rukolę układamy na półmisku lub w misce. Wykładamy na nią upieczone bataty i buraki. Kolejnym krokiem jest ułożenie sera fety, pokrojonej w półplastry cebuli i pociachanych orzechów włoskich. Elementem końcowym jest polanie całości musztardowo-miodowym sosem.
Gotowe! Sałatka jest gotowa. Możesz ją zabrać do lunchboxa lub zjeść od razu po przygotowaniu.
Rodzaj materiału
Status
Sortowanie kursów
Blog stanowi dodatkowe uzupełnienie wiedzy, jaką przekazują eksperci z platformy Bez Tabletek. Wybierz interesującą Cię tematykę i dowiedz się więcej m.in. na temat suplementacji, medycyny naturalnej, czy też profilaktyki przeciwnowotworowej.