Gotowanie
Sałatka z burakiem, serem feta i batatami - odpowiednia dla osób z celiakią
Składniki:
• 1 batat
• 2 buraki
• Garść rukoli
• 100g ser feta
• Pół czerwonej cebuli
• Garść włoskich orzechów
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka cytryny
• 1 łyżeczka musztardy miodowej
• Pieprz, sól
Dieta bezglutenowa nie musi być nudna! Przekonasz się, jak zrobisz tą sałatkę. Z batatem, burakiem i fetą. Połączenie słodko-słonych składników to poezja smaku!
Do jej przygotowania potrzebujesz 1 batata, 2 buraków, garści rukoli, sera feta, czerwonej cebuli, włoskich orzechów, miodu, cytryny i musztardy miodowej.
Sprawa jest prosta. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni - termoobieg.Batata i buraki obieramy. Następnie, kroimy w grubszą kostkę.Przekładamy na blaszkę, polewamy oliwą i posypujemy solą. Wstawiamy warzywa do piekarnika na około 30 minut. Wtedy batat będzie mięciutki, a burak delikatnie chrupki.
W czasie pieczenia warzyw przygotowujemy sos do sałatki. Mieszamy ze sobą miód, sok z cytryny i musztardę miodową.Rukolę układamy na półmisku lub w misce. Wykładamy na nią upieczone bataty i buraki. Kolejnym krokiem jest ułożenie sera fety, pokrojonej w półplastry cebuli i pociachanych orzechów włoskich. Elementem końcowym jest polanie całości musztardowo-miodowym sosem.
Gotowe! Sałatka jest gotowa. Możesz ją zabrać do lunchboxa lub zjeść od razu po przygotowaniu.
Odpowiednia dieta jest niezwykle ważna przy celiakii, ponieważ choroba ta jest spowodowana reakcją immunologiczną na gluten, białko znajdujące się w pszenicy, jęczmieniu i życie. Z tego powodu, aby zapobiegać objawom i uszkodzeniom jelit, osoby z celiakią powinny całkowicie wyeliminować gluten ze swojej diety.
Dieta bezglutenowa polega na unikaniu żywności zawierającej gluten, takiej jak chleb, makaron, ciasta, płatki owsiane, a także sałatki, sosy i inne gotowe produkty, które mogą zawierać gluten. Zamiast tego, zaleca się spożywanie naturalnie bezglutenowych produktów, takich jak ryż, ziemniaki, warzywa, owoce, mięso, ryby, mleko i ich pochodne.
Odpowiednia dieta przy celiakii jest niezbędna do utrzymania zdrowia i zapobiegania uszkodzeniom jelit.
tworzę miejsce o nazwie miszelin.pl Od najmłodszych lat pasjonuję się kuchnią i fotografią. Dzięki połączeniu obu tych pasji, od kilku lat tworzę smakowite kadry w postaci zdjęć i filmów. Nieustannie eksperymentuje z kompozycją, światłem i kolorami, aby jak najlepiej oddać wszystkie wartości jedzenia. To ekscytująca przygoda, która niezwykle rozwija kreatywność.
Roczny Dostęp
Dostęp do całej platformy na rok
Krystyna właśnie zobaczył/a szkolenie:
Terapia Częstotliwościami - Darmowy Kurs >Krystyna właśnie zdobył/a certyfikat szkolenia
Żywność oczyszczająca tętnice >Monika właśnie zobaczył/a szkolenie:
Komora Hiperbaryczna Plakat A2 >Eliza właśnie zobaczył/a szkolenie:
Borelioza - wszystko co powinieneś o niej wiedzieć >Rodzaj materiału
Status
Sortowanie kursów
Blog stanowi dodatkowe uzupełnienie wiedzy, jaką przekazują eksperci z platformy Bez Tabletek. Wybierz interesującą Cię tematykę i dowiedz się więcej m.in. na temat suplementacji, medycyny naturalnej, czy też profilaktyki przeciwnowotworowej.