Mięso czerwone w diecie a poziom TMAO

Mięso czerwone w diecie a poziom TMAO

Czy poziom TMAO we krwi ma wpływ na układ sercowo-naczyniowy? TMAO to produkt uboczny, który jest wytwarzany przez bakterie jelitowe podczas procesu trawienia. Niedawno zespół badawczy odkrył i wykazał, że osoby, które spożywają duże ilości czerwonego mięsa posiadają trzy razy wyższy poziom TMAO niż osoby spożywające białe mięso albo źródła białka roślinnego. Dowiedz się czy TMAO wpływa na metabolizm i dlaczego u niektórych osób można zaobserwować wzrost stężenia TMAO.

Czym jest TMAO - tlenek trimetyloaminy?

Dzięki nauce wiemy, że wysoki poziom tłuszczy nasyconych znajdujących się czerwonym mięsie ( z ang. red meat) przyczynia się do występowania chorób serca (z ang. heart disease), chorób układu krążenia (z ang. cardiovascular), miażdżycy, czy schodzeń naczyń tętnicy. Ponadto dzięki najnowszym naukowym doniesieniom możemy dowiedzieć się więcej na temat TMAO. Warto wiedzieć, że badania krwi (mierzące i określające poziomy TMAO) mogą być nową strategią zapobiegania chorobom serca.

Trimethylamine n-oxide (TMAO) jest związkiem powstającym podczas trawienia karnityny (znajduje się ona w czerwonym mięsie), a także choliny. Dzięki aktywności enzymatycznej mikroflora jelitowa może przekształcić karnitynę oraz cholinę w trimetyloaminę (TMA). TMA jest później wchłaniana oraz przekazywana do wątroby, a tam pod wpływem monooksygenazy (FMO3) zostaje przekształcona w TMAO.

Podwyższony poziom L-karnityny przyczynia się do zwiększenia ryzyka choroby wieńcowej oraz schorzeń sercowo-naczyniowych np.: udaru, czy zawału. Ponadto udowodniono, że po spożyciu posiłków bogatych w L-karnitynę poziom TMAO jest podwyższony wyłącznie u osób spożywających mięso.

Bądź na bieżąco - zapisz się do newslettera

Co zyskujesz zapisując się do newslettera beztabletek.pl?

  • Otrzymuj powiadomienia o aktualnych promocjach
  • Bądź na bieżąco z nowo dodawanymi kursami
  • Dowiedz się o nowych artykułach

Co jest czynnikiem ryzyka zwiększającym poziom TMAO we krwi?

Dr Charlotte Pratt, kierownik projektu NHLBI (prowadzącego badania na temat spożywania czerwonego mięsa, a wzrostu poziomu TMAO) powiedziała ostatnio, że „Wyniki te potwierdzają słuszność obecnych zaleceń żywieniowych, które zachęcają osoby w każdym wieku do przestrzegania planu żywieniowego ograniczającego czerwone mięso. Oznacza to spożywanie różnych produktów spożywczych, w tym większej ilości warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, niskotłuszczowych produktów mlecznych i roślinnych źródeł białka, takich jak fasola i groch”. Według najnowszych danych, aż jedna czwarta Amerykanów w średnim wieku ma podwyższony poziom TMAO i jest to związane ze zbyt dużym spożyciem przez nich czerwonego mięsa.

Ponadto 113 zdrowych mężczyzn oraz kobiet wzięło udział w badaniu klinicznym. Jego celem było zbadanie wpływu białka w postaci czerwonego mięsa, białego mięsa albo źródeł białka innego niż mięso na poziom TMAO. Uczestnicy badania spożywali różne źródła białka przez okres jednego miesiąca w losowej kolejności. Badania wykazały, że średni poziom TMAO we krwi u osób biorących udział w badaniu i którzy spożywali czerwone mięso potroił się, porównując do czasu, kiedy byli na diecie bogatej w białe mięso, czy inne źródła białka.

Pamiętaj

Zbyt wysokie stężenie TMAO zwiększa ryzyko zgonu

Jak poziom TMAO wpływa na zdrowie?

TMAO (n-tlenek trimetyloaminy) może zwiększać stężenie wapnia w retikulum endoplazmatycznym w płytkach krwi, a to prowadzi do ich agregacji oraz ryzyka wystąpienia ostrych zespołów wieńcowych.Zwiększony poziom TMAO powoduje zaburzenie związane z niskim poziomem cholesterolu frakcji HDL i fosfolipidów w osoczu. Ponadto zwiększone stężenie TMAO jest związane z aktywnością mikroflory jelitowej oraz przepuszczalnością bariery jelitowej.

Stwierdzono, również bezpośredni związek pomiędzy stężeniem TMAO we krwi a cukrzycą, ostrymi zespołami wieńcowymi, czy chorobą naczyń obwodowych. Zwiększony poziom TMAO w osoczu jest powiązany z wyższym ryzykiem wystąpienia niewydolności nerek, zespołu metabolicznego, a nawet cukrzycy, czy niewydolności serca.

Zbyt wysokie stężenie TMAO zwiększa ryzyko zgonu.

Stwierdzono także, że istnieje odwrotna korelacja między poziomami TMAO oraz szybkością filtracji kłębuszkowej. TMAO przyczynia się uszkodzenia, włóknienia kłębuszków nerkowych, a to z kolei prowadzi do zaburzenia funkcji nerek.

Stężenie TMAO w osoczu można obniżyć poprzez rezygnację z produktów pochodzenia zwierzęcego, spore spożycie warzyw oraz owoców. Należy wiedzieć, że skład jelitowej flory bakteryjnej jest zależny od rodzaju diety. Dieta bogata w L-karnitynę sprawia, iż w jelicie jest więcej bakterii przekształcających ten związek w TMAO.


Jeśli chcesz się dowiedzieć co jest najlepsze dla układu sercowo-naczyniowego dołącz do platformy edukacyjnej BezTabletek.pl. Zdobądź wiedzę umożliwiającą przeciwdziałanie chorobom sercowo-naczyniowym i jeszcze lepiej pomagaj swoim pacjentom. Jedna płatność = dożywotni dostęp.

Chcesz wiedzieć więcej na ten własnego zdrowia ?

Dołącz do platformy edukacyjnej o zdrowiu i podnoś swoje kompetencje w sposób łatwy i przyjemny.Interesują cię tego typu materiały prywatnie ? Jesteśmy dostępni również dla osób interesujących się po prostu swoim zdrowiem i zdrowiem swoich najbliższych.

Jedna płatność = dożywotni dostęp

Dołącz do nas już teraz!

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Jedz dla dwojga, nie za dwoje: jak utrzymać zdrową wagę w ciąży ?

Jedz dla dwojga, nie za dwoje: jak utrzymać zdrową wagę w ciąży ?

Zdrowa waga w ciąży to klucz do dobrego samopoczucia mamy i prawidłowego rozwoju dziecka. Sprawdź, jak jeść „dla dwojga”, a nie „za dwoje” i uniknąć nadmiernych kilogramów.

Ból gardła: szybkie metody łagodzenia dla dorosłych i dzieci

Ból gardła: szybkie metody łagodzenia dla dorosłych i dzieci

Ból gardła u dorosłych i dzieci? Sprawdź szybkie, skuteczne sposoby łagodzenia dolegliwości, które możesz zastosować w domu już dziś.

Maść ichtiolowa – zastosowanie, właściwości i różnice między ichtiolem białym a ciemnym

Maść ichtiolowa – zastosowanie, właściwości i różnice między ichtiolem białym a ciemnym

Maść ichtiolowa łagodzi stany zapalne, trądzik i ropnie. Poznaj różnice między ichtiolem białym a ciemnym i wybierz najlepszy dla swojej skóry

Jak w naturalny sposób wzmocnić swój układ nerwowy?

Jak w naturalny sposób wzmocnić swój układ nerwowy?

Często szukamy jednego, szybkiego rozwiązania, zapominając, że nasz układ nerwowy to skomplikowana i delikatna sieć, która do prawidłowego działania potrzebuje holistycznego wsparcia. Nie chodzi o rewolucję, ale o świadome, codzienne wybory, które pomagają mu wrócić do stanu równowagi. Jak więc w naturalny sposób możemy o niego zadbać?

Dołącz do nas!
i zyskaj dostęp do najlepszej platformy heathcare

Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.

Dożywotni dostęp
599zł / jednorazowo
Zobacz co zyskasz

Dożywotni dostęp do platformy - jednorazowa płatność

  • Pełen dostęp do 100 kursów video na zawsze w 26 kategoriach
  • Bez ukrytych opłat i automatycznego przedłużania
  • Nowe treści co miesiąc od 26 specjalistów