Czy poziom TMAO we krwi ma wpływ na układ sercowo-naczyniowy? TMAO to produkt uboczny, który jest wytwarzany przez bakterie jelitowe podczas procesu trawienia. Niedawno zespół badawczy odkrył i wykazał, że osoby, które spożywają duże ilości czerwonego mięsa posiadają trzy razy wyższy poziom TMAO niż osoby spożywające białe mięso albo źródła białka roślinnego. Dowiedz się czy TMAO wpływa na metabolizm i dlaczego u niektórych osób można zaobserwować wzrost stężenia TMAO.
Dzięki nauce wiemy, że wysoki poziom tłuszczy nasyconych znajdujących się czerwonym mięsie ( z ang. red meat) przyczynia się do występowania chorób serca (z ang. heart disease), chorób układu krążenia (z ang. cardiovascular), miażdżycy, czy schodzeń naczyń tętnicy. Ponadto dzięki najnowszym naukowym doniesieniom możemy dowiedzieć się więcej na temat TMAO. Warto wiedzieć, że badania krwi (mierzące i określające poziomy TMAO) mogą być nową strategią zapobiegania chorobom serca.
Trimethylamine n-oxide (TMAO) jest związkiem powstającym podczas trawienia karnityny (znajduje się ona w czerwonym mięsie), a także choliny. Dzięki aktywności enzymatycznej mikroflora jelitowa może przekształcić karnitynę oraz cholinę w trimetyloaminę (TMA). TMA jest później wchłaniana oraz przekazywana do wątroby, a tam pod wpływem monooksygenazy (FMO3) zostaje przekształcona w TMAO.
Podwyższony poziom L-karnityny przyczynia się do zwiększenia ryzyka choroby wieńcowej oraz schorzeń sercowo-naczyniowych np.: udaru, czy zawału. Ponadto udowodniono, że po spożyciu posiłków bogatych w L-karnitynę poziom TMAO jest podwyższony wyłącznie u osób spożywających mięso.
Dr Charlotte Pratt, kierownik projektu NHLBI (prowadzącego badania na temat spożywania czerwonego mięsa, a wzrostu poziomu TMAO) powiedziała ostatnio, że „Wyniki te potwierdzają słuszność obecnych zaleceń żywieniowych, które zachęcają osoby w każdym wieku do przestrzegania planu żywieniowego ograniczającego czerwone mięso. Oznacza to spożywanie różnych produktów spożywczych, w tym większej ilości warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, niskotłuszczowych produktów mlecznych i roślinnych źródeł białka, takich jak fasola i groch”. Według najnowszych danych, aż jedna czwarta Amerykanów w średnim wieku ma podwyższony poziom TMAO i jest to związane ze zbyt dużym spożyciem przez nich czerwonego mięsa.
Ponadto 113 zdrowych mężczyzn oraz kobiet wzięło udział w badaniu klinicznym. Jego celem było zbadanie wpływu białka w postaci czerwonego mięsa, białego mięsa albo źródeł białka innego niż mięso na poziom TMAO. Uczestnicy badania spożywali różne źródła białka przez okres jednego miesiąca w losowej kolejności. Badania wykazały, że średni poziom TMAO we krwi u osób biorących udział w badaniu i którzy spożywali czerwone mięso potroił się, porównując do czasu, kiedy byli na diecie bogatej w białe mięso, czy inne źródła białka.
Zbyt wysokie stężenie TMAO zwiększa ryzyko zgonu
TMAO (n-tlenek trimetyloaminy) może zwiększać stężenie wapnia w retikulum endoplazmatycznym w płytkach krwi, a to prowadzi do ich agregacji oraz ryzyka wystąpienia ostrych zespołów wieńcowych.Zwiększony poziom TMAO powoduje zaburzenie związane z niskim poziomem cholesterolu frakcji HDL i fosfolipidów w osoczu. Ponadto zwiększone stężenie TMAO jest związane z aktywnością mikroflory jelitowej oraz przepuszczalnością bariery jelitowej.
Stwierdzono, również bezpośredni związek pomiędzy stężeniem TMAO we krwi a cukrzycą, ostrymi zespołami wieńcowymi, czy chorobą naczyń obwodowych. Zwiększony poziom TMAO w osoczu jest powiązany z wyższym ryzykiem wystąpienia niewydolności nerek, zespołu metabolicznego, a nawet cukrzycy, czy niewydolności serca.
Zbyt wysokie stężenie TMAO zwiększa ryzyko zgonu.
Stwierdzono także, że istnieje odwrotna korelacja między poziomami TMAO oraz szybkością filtracji kłębuszkowej. TMAO przyczynia się uszkodzenia, włóknienia kłębuszków nerkowych, a to z kolei prowadzi do zaburzenia funkcji nerek.
Stężenie TMAO w osoczu można obniżyć poprzez rezygnację z produktów pochodzenia zwierzęcego, spore spożycie warzyw oraz owoców. Należy wiedzieć, że skład jelitowej flory bakteryjnej jest zależny od rodzaju diety. Dieta bogata w L-karnitynę sprawia, iż w jelicie jest więcej bakterii przekształcających ten związek w TMAO.
Jeśli chcesz się dowiedzieć co jest najlepsze dla układu sercowo-naczyniowego dołącz do platformy edukacyjnej BezTabletek.pl. Zdobądź wiedzę umożliwiającą przeciwdziałanie chorobom sercowo-naczyniowym i jeszcze lepiej pomagaj swoim pacjentom. Jedna płatność = dożywotni dostęp.
Sprawdź czym jest helioterapia i dla kogo będzie korzystna
Czy wiesz, że chodzenie na boso może przynieść wiele korzyści dla zdrowia i dobrostanu? Bez wątpienia, obuwie jest nie tylko modnym dodatkiem, ale także jest ważnym elementem ochrony naszych stóp. Jednak warto zdać sobie sprawę z tego, że nasze stopy zostały stworzone do chodzenia bez ochrony, dlatego chodzenie boso może przynieść wiele korzyści dla zdrowia.
Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.
Dożywotni nielimitowany dostęp do platformy
jednorazowa płatność
Raptem tyle co dwie kawy na mieście i rezygnujesz kiedy chcesz !
miesięcznie
Wybierając roczną subskrypcje otrzymujesz miesiąc gratis !
rocznie