Czy poziom TMAO we krwi ma wpływ na układ sercowo-naczyniowy? TMAO to produkt uboczny, który jest wytwarzany przez bakterie jelitowe podczas procesu trawienia. Niedawno zespół badawczy odkrył i wykazał, że osoby, które spożywają duże ilości czerwonego mięsa posiadają trzy razy wyższy poziom TMAO niż osoby spożywające białe mięso albo źródła białka roślinnego. Dowiedz się czy TMAO wpływa na metabolizm i dlaczego u niektórych osób można zaobserwować wzrost stężenia TMAO.
Dzięki nauce wiemy, że wysoki poziom tłuszczy nasyconych znajdujących się czerwonym mięsie ( z ang. red meat) przyczynia się do występowania chorób serca (z ang. heart disease), chorób układu krążenia (z ang. cardiovascular), miażdżycy, czy schodzeń naczyń tętnicy. Ponadto dzięki najnowszym naukowym doniesieniom możemy dowiedzieć się więcej na temat TMAO. Warto wiedzieć, że badania krwi (mierzące i określające poziomy TMAO) mogą być nową strategią zapobiegania chorobom serca.
Trimethylamine n-oxide (TMAO) jest związkiem powstającym podczas trawienia karnityny (znajduje się ona w czerwonym mięsie), a także choliny. Dzięki aktywności enzymatycznej mikroflora jelitowa może przekształcić karnitynę oraz cholinę w trimetyloaminę (TMA). TMA jest później wchłaniana oraz przekazywana do wątroby, a tam pod wpływem monooksygenazy (FMO3) zostaje przekształcona w TMAO.
Podwyższony poziom L-karnityny przyczynia się do zwiększenia ryzyka choroby wieńcowej oraz schorzeń sercowo-naczyniowych np.: udaru, czy zawału. Ponadto udowodniono, że po spożyciu posiłków bogatych w L-karnitynę poziom TMAO jest podwyższony wyłącznie u osób spożywających mięso.
Dr Charlotte Pratt, kierownik projektu NHLBI (prowadzącego badania na temat spożywania czerwonego mięsa, a wzrostu poziomu TMAO) powiedziała ostatnio, że „Wyniki te potwierdzają słuszność obecnych zaleceń żywieniowych, które zachęcają osoby w każdym wieku do przestrzegania planu żywieniowego ograniczającego czerwone mięso. Oznacza to spożywanie różnych produktów spożywczych, w tym większej ilości warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, niskotłuszczowych produktów mlecznych i roślinnych źródeł białka, takich jak fasola i groch”. Według najnowszych danych, aż jedna czwarta Amerykanów w średnim wieku ma podwyższony poziom TMAO i jest to związane ze zbyt dużym spożyciem przez nich czerwonego mięsa.
Ponadto 113 zdrowych mężczyzn oraz kobiet wzięło udział w badaniu klinicznym. Jego celem było zbadanie wpływu białka w postaci czerwonego mięsa, białego mięsa albo źródeł białka innego niż mięso na poziom TMAO. Uczestnicy badania spożywali różne źródła białka przez okres jednego miesiąca w losowej kolejności. Badania wykazały, że średni poziom TMAO we krwi u osób biorących udział w badaniu i którzy spożywali czerwone mięso potroił się, porównując do czasu, kiedy byli na diecie bogatej w białe mięso, czy inne źródła białka.
Zbyt wysokie stężenie TMAO zwiększa ryzyko zgonu
TMAO (n-tlenek trimetyloaminy) może zwiększać stężenie wapnia w retikulum endoplazmatycznym w płytkach krwi, a to prowadzi do ich agregacji oraz ryzyka wystąpienia ostrych zespołów wieńcowych.Zwiększony poziom TMAO powoduje zaburzenie związane z niskim poziomem cholesterolu frakcji HDL i fosfolipidów w osoczu. Ponadto zwiększone stężenie TMAO jest związane z aktywnością mikroflory jelitowej oraz przepuszczalnością bariery jelitowej.
Stwierdzono, również bezpośredni związek pomiędzy stężeniem TMAO we krwi a cukrzycą, ostrymi zespołami wieńcowymi, czy chorobą naczyń obwodowych. Zwiększony poziom TMAO w osoczu jest powiązany z wyższym ryzykiem wystąpienia niewydolności nerek, zespołu metabolicznego, a nawet cukrzycy, czy niewydolności serca.
Zbyt wysokie stężenie TMAO zwiększa ryzyko zgonu.
Stwierdzono także, że istnieje odwrotna korelacja między poziomami TMAO oraz szybkością filtracji kłębuszkowej. TMAO przyczynia się uszkodzenia, włóknienia kłębuszków nerkowych, a to z kolei prowadzi do zaburzenia funkcji nerek.
Stężenie TMAO w osoczu można obniżyć poprzez rezygnację z produktów pochodzenia zwierzęcego, spore spożycie warzyw oraz owoców. Należy wiedzieć, że skład jelitowej flory bakteryjnej jest zależny od rodzaju diety. Dieta bogata w L-karnitynę sprawia, iż w jelicie jest więcej bakterii przekształcających ten związek w TMAO.
Jeśli chcesz się dowiedzieć co jest najlepsze dla układu sercowo-naczyniowego dołącz do platformy edukacyjnej BezTabletek.pl. Zdobądź wiedzę umożliwiającą przeciwdziałanie chorobom sercowo-naczyniowym i jeszcze lepiej pomagaj swoim pacjentom. Jedna płatność = dożywotni dostęp.
Sok z marchwi poprawia funkcjonowanie całego organizmu i zawiera wiele wartości odżywczych i polecany jest profilaktyce chorób.Sprawdź w czym pomoże picie soku z tego warzywa ?Sok z marchwi – dlaczego warto go pić ?Sok z marchwi to doskonały wybór dla tych, którzy pragną zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Marchew jest bogata w witaminy i minerały, które korzystnie wpływają na organizm. Wystarczy wypić szklankę soku dziennie, aby zauważyć pozytywne efekty dla zdrowia.
Sok z brzozy określany eliksirem życia posiadający właściwości prozdrowotne używany często w medycynie naturalnej.Sok z brzozyto napój, który zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoje właściwości prozdrowotne. Sok brzozowy to naturalne źródło witamin i minerałów, które może wspomagać zdrowie na różne sposoby. W tym artykule przedstawimy cztery ważne korzyści płynące z regularnego spożywania soku z brzozy.
Jeśli zaciekawił cię specjalny odcinek milionerów i chcesz sprawdzić co to facetektomia kręgosłupa to zapraszamy cię do tego artykułu.Facetektomia - wszystko, co musisz wiedzieć o zabieguFacetektomia to jedna z metod leczenia bólu kręgosłupa, która polega na usunięciu części stawów międzykręgowych. Często stosowana u pacjentów z bólami pleców, szyi lub karku, facetektomia może pomóc złagodzić ból i poprawić jakość życia.Fraza ta stała się popularna po wyemitowaniu odcinka specjalnego w tvn programu milionerzy gdzie Magdalena Cielecka i Marta Kuligowska grały o milion złotych.W tym artykule omówimy dokładnie, czym jest facetektomia, jakie są jej wskazania i przeciwwskazania, jak przebiega zabieg i jakie są możliwe skutki uboczne.
Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.
Zapłać raz - uzyskaj dożywotni nielimitowany dostęp do platformy
jednorazowa płatność
Cena regularna: 1188 zł
Uzyskaj dostęp do platformy dzięki niskiej miesięcznej opłacie.Rezygnujesz kiedy chcesz
miesięcznie
Wybierz subskrypcję z coroczną płatnością
rocznie