Jak powinna wyglądać dieta przy chorobach tarczycy? Choroby tarczycy to jedne z najczęściej występujących współcześnie schorzeń. Spotykać się można zarówno zarówno z zaburzenia związanymi z nadczynnością, jak i niedoczynnością tego gruczołu. Główną rolę w terapii odgrywają środki farmakologiczne, jednak coraz częściej pacjenci dostrzegają znaczną poprawę zdrowia i ogólnej kondycji dzięki wprowadzeniu określonych zasad żywieniowych. Odpowiednio rozpisany jadłospis wpływa pozytywnie na produkcję hormonów, a także przemianę materii, która często przy problemach z tarczycą jest spowolniona. Ponadto pomaga ustabilizować masę ciała, co jest szczególnie ważne np. przy hashimoto, ponieważ często wtedy dochodzi do przybrania nadprogramowych kilogramów.
Składniki mineralne istotne dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy
Z pewnością każdy z nas wiąże prawidłową pracę tarczycy z jodem. To pierwiastek, który wchodzi w skład hormonów tarczycy i jest niezbędny w procesie ich produkcji. Zarówno jego nadmiar, jak i niedobór mogą wywierać negatywne skutki zdrowotne. Do najcenniejszych źródeł jodu w diecie zaliczamy ryby morskie i owoce morza, jednak spore jego ilości znajdziemy również w mleku i przetworach mlecznych.
Cynk jest także niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu osób zmagających się z chorobami tarczycy. Wywiera on pozytywny wpływ na regulację funkcjonowania układu autoimmunologicznego. Jest niezbędny do produkcji TSH. Jego zbyt mała ilość doprowadzić może do spowolnienia tempa metablozmu hormonów gruczołu tarczowego.
Prawidłowe funkcjonowanie tarczycy jest determinowane również przez selen, dzięki któremu możliwa jest przemiana hormonów: tyroksyny do trijodotyroniny. Nie można pominąć faktu, że wpływa on na przyswajalność jodu. Ponadto pomaga zmniejszyć aktywność zapalną. Poziom selenu z powodzeniem można uzupełnić, stosując zbilansowaną dietę. Do najcenniejszych źródeł selenu zaliczamy mięso, podroby, ryby (np. dorsz, makrela), mleko i jego przetwory, a także grzyby, orzechy, awokado, czosnek, żółtko jaja,
Nie możemy zapomnieć o kolejnym ważnym pierwiastku, który wspiera prawidłowe funkcje tarczycy. Mowa o cynku, który bierze czynny udział w syntezie hormonów tarczycy. W pokarmach znajdziemy go przede wszystkim w mięsie, podrobach, rybach, nabiale i pełnoziarnistych produktach zbożowych.
Dieta w chorobie Hashimoto
Dieta w chorobach tarczycy (hashimoto) powinna dostarczać niezbędne składników mineralne, ale także kwasy tłuszczowe omega-3 (np. oleje roślinne). Ich podaż hamuje nadmierną aktywność układu immunologicznego.
Ważne są także witaminy o udowodnionym działaniu antyoksydacyjnym, czyli A, C oraz E z jednoczesnym ograniczeniem substancji prozapalnych zawartych w żywności przetworzonej.
Badania wskazują także na znaczenie roli, jaką spełnia witamina D w utrzymaniu prawidłowych funkcji tarczycy. Wpływa ona na zahamowanie procesu produkcji białek prozapalnych oraz zapobiega powstawaniu zaburzeń metabolicznych.
Ponadto w diecie osób zmagających się z tą chorobą nie powinno zabraknąć błonnika pokarmowego. Przyspiesza on perystaltykę jelit, zmniejsza pH, zapobiega zaparciom, pobudza ukrwienie jelit, podtrzymuje uczucie sytości.
Przy diecie w niedoczynności tarczycy i hashimoto należy również zadbać o dostarczenie organizmowi składników odżywczych jak węglowodany o niskim aneksie glikemicznym. Należą do nich na przykład kasze.
Pamiętać powinno się także o podaży jodu z pożywienia. Nie można jednak zapominać o tym, że jego zbyt duża ilość może nasilić stan zapalny.
Osoby z hashimoto powinny wiedzieć jaka całkowita ilość jodu jaką mogą spożyć w ciągu dnia jest dla nich korzystna.
Warto też zwrócić uwagę na żywność, której spożycie w przypadku niedoczynności tarczycy należy ograniczyć. Mowa m.in. o soi, orzeszkach ziemnych, gorczycy, warzywach kapustnych (np. kapusta włoska), kalafiorze, brokułach, rzepie, brukselce, szpinaku, jarmużu oraz truskawkach. Zalicza się je do grupy produktów wolotwórczych, które zwiększają ryzyko powstawania tzw. woli tarczycowych.
Żywienie przy problemach z tarczycą często odgrywa kluczową rolę w walce o przywrócenie prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dobrym źródłem białka w diecie u osób z hashimoto jest chude mięso drobiowe. Urozmaicić można ją również przez spożywanie nasion roślin strączkowych.
Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy na regulacji, urozmaiceniu i prawidłowym zbilansowaniu odpowiednich makroskładników. Polecana żywność i żywienie to:
Stosowanie odpowiedniej diety przyczyni się również do usprawnienia procesów metabolicznych w organizmie człowieka.
Przykładowy jadłospis dla osób z niedoczynnością tarczycy:
Należy wiedzieć, że niedoczynności tarczycy często towarzyszy wyżej omawiana choroba hashimoto. Ponadto nieleczona niedoczynność tarczycy może Stanowic stan zagrożenia życia (śpiączka hipometaboliczna.
W rozważaniach na temat poprawy pracy tarczycy należy zwrócić uwagę, że zmiany w żywieniu mogą znacznie zmniejszyć ryzyko powstawania chorób dietozależnych. Osoby z zaburzeniami tarczycy są na nie szczególnie narażone.
Wśród ogólnych zasad, którymi powinny się kierować, wymienia się dostosowanie zapotrzebowania na energię spożywanych posiłków. Przede wszystkim powinny być one dostosowane do płci, wieku i aktywności fizycznej, ale i uwzględniać także ogólny stan organizmu.
W przypadku towarzyszącej otyłości zaleca się wprowadzenie diety redukcyjnej, jednak z zachowaniem umiaru. Zbyt wiele restrykcji w sposobie żywienia może przyczynić się do zmniejszenia aktywności tarczycy. Dodatkowo warto dbać o spożywanie niewielkich porcji posiłków w równych odstępach czasowych, co 3-4 godziny, w celu utrzymania prawidłowego poziomu metabolizmu.
Należy również zadbać o odpowiednią podaż wody. Dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości płynów nie tylko wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów, ale również tempo przemiany materii.
Diety eliminacyjne, w których rezygnujemy z laktozy lub glutenu, mogą wywierać pozytywny wpływ na stan zdrowia osób zmagających się z chorobami tarczycy. Ma to jednak zastosowanie w przypadku potwierdzenia konkretnych nietolerancji pokarmowych. Poruszamy ten temat, ponieważ okazuje się, że nietolerancja laktozy oraz celiakia stosunkowo często występują jednocześnie z chorobami tarczycy.
Jeśli chcesz się dowiedzieć jakie są najnowsze schematy żywieniowe wraz z suplementacją w chorobach tarczycy, w tym Hashimoto dołącz do platformy edukacyjnej BezTabletek.pl
Kombucza to coraz bardziej popularny herbaciany napój orzeźwiający przygotowywany z grzybka japońskiego, jednak czy jest on dla każdego?
Kolendra siewna - jak uprawiać tą jednoroczną roślinę i jakie jest jej działanie, właściwości i zastosowanie ?
Coraz bardziej popularny w naszych produktach ale czy olej marchewkowy jest zdrowy ? Jakie są jego właściwości i czy olej marchwiowy jest dla każdego ?
Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.
Dożywotni nielimitowany dostęp do platformy
jednorazowa płatność
Raptem tyle co dwie kawy na mieście i rezygnujesz kiedy chcesz !
miesięcznie
Wybierając roczną subskrypcje otrzymujesz miesiąc gratis !
rocznie