Superfoods - co to jest, jak je jeść, lista produktów
Superżywność pomaga zoptymalizować zdolność organizmu do odpowiedniego funkcjonowania dzięki wysokiej ilości składników odżywczych. Należą do nich m.in. witaminy, składniki mineralne (np. aminokwasy, karotenoidy), a także ważne dla zdrowia przeciwutleniacze, antyoksydanty.
Warto włączyć ją do swojego jadłospisu, ponieważ ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Produkty superfoods pomagają np. opóźnić procesy starzenia, wzmocnić odporność organizmu, obniżyć poziom złego cholesterolu, zniwelować uczucie zmęczenia i znużenia. Ponadto korzystnie wpływają na cerę, metabolizm, zmniejszają ryzyko zachorowania na wiele chorób (dzięki temu, że wykazują silne działanie antyoksydacyjne).
Codzienną dietę powinno się, więc urozmaicić o:
- jagody goji - wspierają układ odpornościowy, zawierają wysoką zawartość witamin a i c, wykazują właściwości antynowotworowe, wykazują korzystny wpływ na narząd wzroku, obniżają poziom cukru we krwi, zwiększają poziom testosteronu, dodają energii, a także poprawiają jakość snu,
- jarmuż - to warzywo liściaste zaliczanie do super żywności bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały. Znaleźć w nim można przede wszystkim witaminy z grupy b, witaminę k i c (spośród warzyw ma jej więcej tylko papryka i natka pietruszki - dzienne zapotrzebowanie na witaminę c dla dorosłej osoby wynosi 1 mg/kg masy ciała). Działa korzystnie na organizm. Wykazuje właściwości antynowotworowe, wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego.
- siemię lniane - to jedno z najbogatszych źródeł kwasów omega-3. Wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwdziała chorobom układu krążenia. Warto je stosować przy chorobach żołądka i jelit.
- nasiona chia - są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Wpływają na pracę mózgu, poprawiają pamięć, koncentrację, a także kondycję układu krążenia.
- jagody acai - zawierają spore ilości błonnika pokarmowego (wspomaga m.in. perystaltykę jelit, jego dzienne zapotrzebowanie to ok.15g), wapnia, żelaza. Usprawniają funkcjonowanie układu krwionośnego, chronią przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, poprawiają trawienie, regulują poziom cukru we krwi. Polecane są osobom zmagającym się z cukrzycą.
- maca - jest bogata w antyoksydanty. Wykazuje właściwości przeciwutleniające, dodaje energii, zwiększa wytrzymałość, odporność na stres.
- dynia - to bogactwo witamin a, c i e. Ma właściwości obniżające wysokie ciśnienie krwi, wykazuje działanie kardioprotekcyjne.
- orzech włoski - to źródło wielonienasyconego kwasu tłuszczowego omega-6. Wspomaga pamięć, zmniejsza ryzyko chorób serca, podnosi poziom dobrego cholesterolu, a obniża poziom złego.
- guarana - poprawia koncentrację, polepsza zdolności wysiłkowe, spowalnia skutki starzenia.
- kurkuma - jej główny składnik to kurkumina. Wykazuj działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, antynowotworowe, odtruwające.
- algi - to skarbnica kwasu foliowego, witaminy k, jodu, błonnika i innych niezbędnych składników odżywczych. Należy do nich chlorella (poprawia poziom stężenia cholesterolu i uwalnia toksyny z organizmu) oraz spirulina (wspomaga metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczy).
- jagody camu camu - to bogate źródło witaminy c. Wzmacniają układ odpornościowy, zapobiegają chorobom serca, wspomagają narząd wzroku,
- lucuma - jest bogata w wapń i żelazo. Działa korzystnie na układ nerwowy, zapobiega anemii, wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
Lista superfoods jest bardzo długa. Istnieje wiele polskich produktów jak i egzotycznych odgrywających kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu.
Warto włączyć do codziennej diety naturalne i nieprzetworzone owoce, warzywa. Sporządzić z nich można np. koktajle, sałatkę, czy zupę, albo dodać do posiłków i przekąsek. Dzięki temu wartość odżywcza spożywanych przez nas posiłków wzrośnie i będą one miały korzystny wpływ na zdrowie.
Co musisz wiedzieć przed zakupem superfoods?
Jak już wiemy włączenie nieprzetworzonych produktów do codziennej diety jest niezwykle ważne. Należy jednak wiedzieć na co należy zwrócić uwagę przy ich wyborze produktów.
Bardzo istotne jest kupowanie superfood ze sprawdzonych źródeł. W sklepach ze zdrową żywnością znajdziesz najwyższej jakości super żywność.
Pamiętaj również o tym, że najwięcej wartości odżywczych mają produkty w pełni naturalne. Wybierać należy, więc certyfikowane superfoods będące źródłem "witaminowego zastrzyku".
Przed ich spożyciem należy dokładnie zapoznać się ze sposobem ich dawkowania. Niektóre z nich najlepiej jeść na surowo, inne w postaci sproszkowanej dodać łyżką np. do szklanki wody, czy posiłku. Ponadto uważnie przeczytaj jaka ilość zaspokoi dzienne zapotrzebowanie.
Superfoods to produkty spożywcze mające na celu urozmaicenie swojej diety. To cenne produkty niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu.
Należy jednak wiedzieć, że samo ich spożywanie bez prowadzenia zdrowego stylu życia nie sprawi, że unikniemy chorób, będziemy cieszyć się zdrowiem i siłą witalną. Bardzo ważne jest dbanie o nasz organizm w sposób holistyczny. Stosowanie zbilansowanej diety, spożywanie świeżych owoców i warzyw, aktywność fizyczna, badania profilaktyczne, dbanie o zdrowie psychiczne powinno stanowić podstawę zdrowego stylu życia.