Żywność lecznicza

Żywność lecznicza

Sytuacja, w której zaczynamy odczuwać pewne dolegliwości związane z pogorszeniem stanu zdrowia sprawia, że nasze zainteresowanie dostępnymi metodami terapii znacznie wzrasta. Szczególnie gdy dostępne środki farmaceutyczne nie przynoszą pożądanych rezultatów, szukamy pomocy w preparatach naturalnych. Czy dodatki do żywności, a wręcz sama żywność może być lekarstwem? Okazuje się, że wiele składników przyczynia się do wsparcia zdrowia ludzkiego organizmu. Jak jednak wyglądają normy prawne dotyczące tzw. żywności leczniczej?

Normy prawne dotyczące stosowania określenia „żywność lecznicza”

Żywność lecznicza - to stwierdzenie, z którym spotkała się większość z nas, jednak zagłębiając się w normy prawne okazuje się, że środkom spożywczym nie można przypisywać właściwości leczenia chorób. Prawo stanowi, że leczniczo mogą działać wyłącznie produkty lecznicze. Informacje zawarte na etykietach, ulotkach czy prezentowane w reklamach nie mogą sugerować, że konkretny produkt spożywczy przyczyni się do poprawy stanu zdrowia czy zwalczenia choroby. W prawie żywnościowym dopuszcza się jednak pewne wyjątki. Mowa m.in. o kategorii dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego, a także wód mineralnych. Istnieje również grupa składników, dla których ustanowiono konkretne oświadczenia medyczne. Jak to wygląda w praktyce?

Różnica pomiędzy oświadczeniem zdrowotnym a oświadczeniem medycznym

Prawo unijne szczegółowo reguluje sytuacje, w których konkretny składnik wykazuje związek pomiędzy jego zastosowaniem a utrzymaniem dobrego stanu zdrowia. Oświadczenie zdrowotne dotyczy składników, które pomagają zachować odpowiednią kondycję czy sprawność. Wspierają one prawidłowe funkcjonowanie organów i układów, jednak prawo nie dopuszcza stwierdzenia o możliwości leczenia stanów chorobowych. Ta cecha różni składniki posiadające oświadczenia zdrowotne od tych, które opisują oświadczenia medyczne. W praktyce oznacza to, że według unijnego prawa wyłącznie produkty medyczne mogą przyczyniać się do skutecznego zwalczania chorób.

Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego

To kolejna grupa produktów, których działaniem nie jest leczenie, ale wsparcie organizmu, tym razem w okresie choroby. Zaliczamy do nich m.in. napoje proteinowe czy drinki energetyczne. Ich stosowanie jest zalecane w przypadku osób, u których nie ma możliwości żywienia w tradycyjny sposób. Mogą być one wykorzystywane w sytuacjach, gdy istnieją jakiekolwiek przeciwwskazania do spożywania pokarmów, a organizm potrzebuje dodatkowej dawki energii. Jest to szczególnie istotne, gdy pojawiają się problemy z przełykaniem, gryzieniem pokarmów, występują inne choroby układu pokarmowego, ale także mamy do czynienia z brakiem apetytu czy jadłowstrętem.


Interesujesz się tematykę zdrowotną z zakresu żywności leczniczej ? Przeczytaj jak ważne jest Żywienie w chorobach tarczycy

Żywność funkcjonalna, która wspiera utrzymanie zdrowia organizmu

Żywnością funkcjonalną określa się wszelkie produkty, a dokładniej zawarte w nich konkretne składniki, które posiadają udowodnione korzystne działanie na utrzymanie zdrowia i dobrej kondycji organizmu. Możemy spotkać się także z określeniem nutraceutyków, czyli składników, którym właśnie przypisuje się działanie odżywcze. W tej grupie mogą znaleźć się witaminy i minerały, ale nie tylko. Dotyczy to również składników, które w jakikolwiek sposób biorą udział w przemianach biochemicznych czy syntezie hormonów. Nutraceutyki jako składniki występują naturalnie w żywności, możemy spotkać je również pod postacią suplementów diety. Powstają one np. w wyniku ekstrakcji albo izolacji.

To, jaki wpływ na organizm wywiera odpowiedni składnik, określają właśnie oświadczenia zdrowotne. Warto podkreślić, że pozytywne efekty stosowania żywności funkcjonalnej zależą od: regularności stosowania, ilości konkretnego składnika w diecie, obecności innych składników, które mogą wspierać lub ograniczać jego wchłanianie oraz od formy podania.

Żywność funkcjonalna, choć brzmi dość tajemniczo, oznacza produkty powszechnie znane i stosowane. W tej grupie znajdą się m.in. bakterie probiotyczne zawarte w produktach mlecznych; wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3; likopen, którego źródłem są pomidory; żywność bogata w błonnik, a także napary ziołowe, które wspomagają wydolność psychofizyczną. 

Bądź na bieżąco zapisz się do newslettera

Co zyskujesz zapisując się do newslettera beztabletek.pl?

  • Otrzymuj powiadomienia o aktualnych promocjach
  • Bądź na bieżąco z nowo dodawanymi kursami
  • Dowiedz się o nowych artykułach

Chcesz wiedzieć więcej na ten temat?


Jeśli interesują Cię szkolenia w postaci video wzbogacone o ebooki czy podcasty na temat żywności leczniczej to zapraszamy do dołączenia do platformy Bez Tabletek.

Jedna płatność = dożywotni dostęp

Dołącz do nas już teraz!

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Czym jest Legionella? Jak ją rozpoznać?

Czym jest Legionella? Jak ją rozpoznać?

Legionella to rodzaj bakterii, które są odpowiedzialne za wywoływanie legionelozy, w tym dwóch głównych form tej choroby: choroby legionistów i gorączki Pontiac. Nazwa pochodzi od epidemii, która wybuchła w 1976 roku w Filadelfii podczas zjazdu weteranów wojennych, zwanych Legionistami. Choroba, będąca wówczas tajemniczym i śmiertelnym schorzeniem, stała się przedmiotem intensywnych badań naukowych, które doprowadziły do odkrycia Legionella pneumophila jako głównego czynnika sprawczego.

Jak zadbać o prostą postawę ciała? - Najlepsze wskazówki

Jak zadbać o prostą postawę ciała? - Najlepsze wskazówki

Odpowiednia postawa ciała nie jest tylko kwestią estetyki, ale ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia i samopoczucia każdego z nas. Codzienne nawyki, takie jak sposób siedzenia przy biurku, sposób chodzenia czy spania, mają ogromny wpływ na kondycję naszego kręgosłupa i mięśni. W dzisiejszym świecie, gdzie większość czasu spędzamy w pozycji siedzącej lub stojącej, utrzymanie prostej postawy staje się kluczowym elementem profilaktyki zdrowotnej. Jak zadbać o prostą sylwetkę?

Medycyna konwencjonalna a alternatywna? – co warto wiedzieć

Medycyna konwencjonalna a alternatywna? – co warto wiedzieć

Historia medycyny zna wiele koncepcji, podejść i praktyk mających na celu leczenie chorób. Ich rozwój narodził się z troski ludzi o zdrowie i życie, ale też ze specyficznych uwarunkowań kulturowych, geograficznych i cywilizacyjnych. Dlaczego przez wieki za niezbędne uważano stosowanie ziół, duchowe ceremonie, krioterapię, akupunkturę czy homeopatię, a dziś te formy leczenia nie są równoznaczne z medycyną tradycyjną lub konwencjonalną, lecz bywają określane jako alternatywne, komplementarne, naturalne, holistyczne, integracyjne czy innowacyjne? Odpowiedzi na te pytania poszukajmy w dążeniu do optymalnego leczenia oraz w walce o szacunek dla różnorodności kulturowej, filozoficznej i naukowej.

Zdrowe przekąski - alternatywy dla tradycyjnych słodyczy

Zdrowe przekąski - alternatywy dla tradycyjnych słodyczy

Wraz ze wzrostem zainteresowania zdrowiem i dobrym samopoczuciem rośnie zapotrzebowanie na zdrowsze przekąski. Tradycyjne słodycze, bogate w cukier i niezdrowe tłuszcze, mogą przyczyniać się do różnych problemów zdrowotnych. W tym artykule zbadamy alternatywne przekąski, które mogą zaspokoić apetyt, dostarczając jednocześnie niezbędnych składników odżywczych, a wszystko to bez uszczerbku dla zdrowia.

Dołącz do nas!
i zyskaj dostęp do najlepszej platformy heathcare

Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.

Roczna subskrypcja

195

97.5zł / rok

24h

00Dni
20Godzin
52Minut
51Sekund
Zobacz co zyskasz

Odkryj holistyczne podejście do Zdrowia

  • Obszerna baza wiedzy
  • Niska roczna płatność
  • Nowe kursy każdego miesiąca