mgr Weronika Morawska
autor artykułuDlaczego warto pić sok z marchwi?
Przede wszystkim warzywo te jest źródłem witaminy A, która ma korzystny wpływ na wzrok i skórę. Ponadto marchew zawiera witaminy z grupy B, które poprawiają pracę układu nerwowego i przemianę materii. Sok marchwiowy jest także bogaty w potas, wapń i magnez, co wpływa korzystnie na pracę mięśni oraz układu krążenia.Pamiętajmy również o zawartym w nim beta-karotenie a także pektyny pozwalające obniżyć poziom cholesterolu.
Właściwości soku z marchwi ?
Przygotowanie soku z marchwi jest bardzo proste. Wystarczy obrać marchewki, umyć je i zetrzeć na tarce lub przepuścić przez wyciskarkę. Gotowy napój najlepiej pić od razu, aby nie stracił swoich wartości odżywczych. Można go również przechowywać w lodówce przez kilka godzin.Dobrym pomysłem jest dodanie imbiru do tak przygotowanego napoju.
Składniki odżywcze soku marchewkowego ?
Regularne picie soku z marchewki pozwala na uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów w organizmie. Sok z marchwi jest także dobrym źródłem antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki i opóźniają proces starzenia się organizmu. Ponadto sok z marchwi wspomaga trawienie, pomaga w walce z zaparciami i działa oczyszczająco na organizm.W 100 g gotowego soku znajdziemy raptem 3,9g cukru przez co spożywanie niewielkich ilości dziennie może pomóc obniżyć poziom cukru.
Podsumowując, sok z marchwi to doskonała propozycja dla osób, które pragną zadbać o swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Regularne picie soku z marchwi pozwala na uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów oraz korzystnie wpływa na pracę organizmu. Przygotowanie soku z marchwi jest bardzo proste, a jego smak na pewno przypadnie do gustu wielu osobom. Warto wprowadzić sok z marchwi do swojej codziennej diety i cieszyć się jego korzystnymi właściwościami dla zdrowia wraz z innymi sokami warzywnymi, których przepisy publikujemy również na naszym blogu.