mgr Weronika Morawska
autor artykułuDieta kopenhaska - jak wygląda? Zasady stosowania diety kopenhaskiej
Dieta kopenhaska to bardzo rygorystyczny program żywieniowy, który w ciągu 13 dni ma skutecznie pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Dieta ta zakłada bardzo restrykcyjny plan posiłków, w którym porcje są niewielkie, a produkty spożywcze bardzo ograniczone i określone dość ściśle. Jadłospis w diecie kopenhaskiej jest bardzo monotonny i zawiera głównie jaja, kawę i herbatę, gotowane mięso i szpinak. Zwolennicy diety kopenhaskiej twierdzą, że pomimo bardzo niskiej kaloryczności z jej stosowaniem wiąże się tak pożądane przez wszystkich przyspieszenie tempa metabolizmu, które ma powodować sprawniejsze spalanie tkanki tłuszczowej.
Czy da się schudnąć w 13 dni? Założenia diety kopenhaskiej. Na czym polega dieta kopenhaska?
Dieta kopenhaska to ścisły plan żywieniowy, składający się z trzech posiłków dziennie. Co ciekawe, spożywamy w ramach diety w sumie jedynie około 700-800 kalorii dziennie, co stawia nas przed bardzo ryzykownym wyzwaniem dla organizmu. Jednocześnie obiecujemy sobie znaczną utratę wagi.
Dieta kopenhaska opiera się na spożywaniu konkretnych posiłków przez poszczególne dni, z których każdy ma swoją specyficzną listę składników. Z racji tego, że w poszczególnych dniach dieta jest dość monotonna, warto zastanowić się, czy mamy na nią odporność psychiczną i na przykład nie stracimy motywacji.
Dieta 13 dniowa - co jeść? Produkty dozwolone na diecie kopenhaskiej
W ciągu 13 dni diety kopenhaskiej powinniśmy zrezygnować z węglowodanów złożonych, które znajdują się w pieczywie, makaronach, jak również w słodyczach, zamiast tego bazować na białkach (jajkach, mięsie, rybach) oraz witaminach i składnikach mineralnych (warzywa, owoce, jogurt).
Produkty, które warto uwzględnić w diecie kopenhaskiej, to m.in.: biała ryba, mięso drobiowe, jaja na miękko, dużo warzyw liściastych, np. brokułów, sałaty, zielonej fasoli, cukinii, papryki oraz owoce o niskiej zawartości cukru, np. arbuz. W menu pojawiają się także chude sery, jogurty naturalne, a także woda i kawa bez dodatku cukru.
Produkty, których należy unikać lub ograniczyć spożycie podczas diety kopenhaskiej, to zwłaszcza: pieczywo, produkty mleczne wysoko tłuste, słodkie przekąski, ciastka, słodycze oraz wszelkie napoje gazowane.
Dieta kopenhaska - dokładny jadłospis diety kopenhaskiej
Jak wygląda dokładny jadłospis 13-dniowej diety kopenhaskiej?
- Pierwszy dzień: dwa jajka, sałata z cytryną, pomidorem, szpinakiem i olejem rzepakowym => obiad: filet z kurczaka, sałata, oliwa z oliwek => kolacja: wędzona ryba, sałata, kawa
- Drugi dzień: szynka, twaróg chudy, kawa bez cukru => obiad: ryba w sosie pomidorowym, sałata, herbata bez cukru => kolacja: dwa jajka, sałata, kawa
- Trzeci dzień: kawa, chudy ser, kilka plastrów szynki => obiad: kurczak z piekarnika, sałata, oliwa z oliwek => kolacja: wędzony łosoś, sałata, kawa bez cukru
Dieta kopenhaska - efekty, zalety i wady
Efekty stosowania diety kopenhaskiej są widoczne już po kilku dniach - w ciągu 13 dni powinniśmy zrzucić w okolicach 5-7 kg. To rezultat imponujący, lecz warto pamiętać, że zdecydowanie nie każdy organizm radzi sobie z tak zaawansowanym etapem oczyszczania. Warto przed podjęciem decyzji o diecie kopenhaskiej skonsultować się ze specjalistą.
Znakomita większość dietetyków zwraca uwagę, że dieta ta jest tylko półśrodkiem, a zdrowy styl życia wymaga przede wszystkim trwałych zmian nawyków żywieniowych oraz regularnej aktywności fizycznej.