Astaksantyna jako silny antyoksydant – właściwości i zastosowanie
Astaksantyna jest rozpuszczalnym w tłuszczach organicznym ksantofilem, czyli hydroksylową pochodną karotenów. Charakteryzuje się fioletowym zabarwieniem. Jest ona pozyskiwana ze źródeł naturalnych albo w wyniku syntezy chemicznej. Naturalnie jest produkowana głównie przez glony i mikroalgi Haematococcus pluvialis. Astaksantynę można również pozyskiwać syntetycznie z beta-karotenu oraz jest ona również otrzymywana z genetycznie modyfikowanych drożdży.
Astaksantyna wykazuje silniejsze działanie niż pozostałe karotenoidy. Działa 14 razy silniej od witaminy E i 54 razy silniej od β-karotenu, czy 65 razy mocniej niż witamina C. Astaksantyna przede wszystkim dezaktywuje wolne rodniki oraz spowalnia powstawanie reaktywnych form tlenu. Dzięki temu chroni przed uszkodzeniami DNA, mitochondria i błony lipidowe. Ponadto obniża stres oksydacyjny. W wyniku tego chroni komórki przed przyspieszonym procesem starzenia się i ochronia organizm przed rozwojem dużej liczby chorób. Astaksantyna znana jest także z działania przeciwzapalnego, immunostymulującego, przeciwnowotworowego. Poprawia również kondycję skóry. Stosuje się ją także ze względu na działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy. Zmniejsza stężenie cholesterolu LDL oraz trójglicerydów (wpływa korzystnie na profil lipidowy krwi). Astaksantyna obniża ciśnienie krwi oraz działa korzystnie na poziom insuliny we krwi (reguluje poziom glukozy we krwi). Polecana jest, więc osobom zmagającym się z cukrzycą. Warto wiedzieć, że dzięki suplementacji astaksantyną będziemy chronić nasz organizm przed promieniowaniem UV. Jest to niezwykle ważne, ponieważ promienie UV narażają nasz organizm m.in na zachorowanie na nowotwór skóry. Ponadto astaksantyna chroni przed chorobami oczu i wykazuje silne działanie pomagające zachować zdolność trzustki do prawidłowej pracy.
Astaksantyna na stres oksydacyjny
Astaksantyna nazywana jest królową karotenoidów, ponieważ wykazuje silne właściwości przeciwutleniające i antyoksydacyjne. Badania pokazują, że jest ona jedną z najsilniej działających prozdrowotnie nowo odkrytych substancji. Astaksantyna znajduje swoje zastosowanie również w przeciwdziałaniu stresowi oksydacyjnemu. Zmniejsza stres oksydacyjny i dezaktywuje wolne rodniki. Spowalnia powstawanie reaktywnych form tlenu, a dzięki temu chroni przed uszkodzeniami DNA, mitochondria oraz błony lipidowe. Przenika przez barierę krew-mózg, a to pozwala chronić tkanki mózgowe przed stresem oksydacyjnym. Ponadto zmniejszenia ryzyko wystąpienia udaru.
Dzięki działaniu antyoksydacyjnym może odgrywać istotną rolę w obniżaniu poziomu stresu. Astaksantyna pomaga, więc przywrócić równowagę psychiczną organizmu.
Uwaga
Astaksantyna obniża poziom stresu
Dawkowanie i przeciwwskazania
Należy wiedzieć, że stosowanie 4 mg astaksantyny dziennie wykazuje fizjologiczny wpływ na ludzki organizm. Suplementy zawierające ją, należy zawsze stosować zgodnie z zaleceniami producenta. Zazwyczaj są to 1- 2 kapsułki dziennie, i jak pokazują aktualne badania kliniczne taka ilość wykazuje pozytywny wpływ na działanie organizmu.
Astaksantyna korzystnie oddziaływuje na organizm, a jej nadmiar nie kumuluje się w organizmie oraz jest szybko usuwany szybko. Właściwości i działanie tego związku nie są jednak polecane dla każdego. Astaksantyna – przeciwwskazania:
- alergie na owoce morza
- ciąża i karmienie piersią
- zaburzenia krzepnięcia krwi
- choroby autoimmunologiczne
- nadciśnienie
Jeśli chcesz się dowiedzieć gdzie występuje naturalna astaksantyna oraz dlaczego warto włączyć do swojej diety przeciwutleniacze, zapraszamy Cię do dołączenia do platformy edukacyjnej BezTabletek.pl. Poznaj właściwości przeciwutleniające astaksantyny i zdobądź wiedzę dotycząca usprawniania naczyń krwionośnych, zapobiegania miażdżycy, czy sposobów obniżenia glukozy we krwi. Dowiedz się czym jest wrażliwość na insulinę i jakie są najlepsze źródła astaksantyny. Jedna płatność = dożywotni dostęp.