PhD BSc Joanna Jurek
autor artykułu„Ryby w zdrowej diecie” to wyjątkowy poradnik oparty o najnowsze badania naukowe, które autorka przeprowadziła w ramach doktoratu, którego przedmiotem było określenie roli ryb w diecie człowieka. W książce znajdziemy m.in. wyniki obserwacji i badań epidemiologicznych przeprowadzonych przez dr Jurek, które dodatkowo wzbogaciła o praktyczne wskazówki jak skorzystać z właściwości prozdrowotnych ryb. Dzięki temu, czytelnicy mają okazję dowiedzieć się, dlaczego ryby stanowią ważne źródło białka w dobrze zbilansowanej diecie.
Mogą nauczyć się, jak właściwie je wybierać i przyrządzać, aby do minimum ograniczyć obawy związane z ryzykiem ekspozycji na zanieczyszczenia i metale ciężkie.
Materiał zawarty w książce ma ujęcie praktyczne i sprawia, że łatwo go wdrożyć do codziennego życia. Szczególnie dotyczy to przygotowania ryb, gdyż okazuje się, że ma to wyjątkowe znaczenie ze względu na ich wartość odżywczą, a co za tym idzie – nasze zdrowie.
Z pozycji tej dowiesz się jak prawidłowo podawać dania na bazie ryb, w jaki sposób je przechowywać i obrabiać, zanim trafią na nasz talerz. Z kolei osoby związane z gastronomią, będą mogły dowiedzieć się, jak prawidłowo smażyć i przyrządzać ryby dla zachowania smaku i wszystkich wartości odżywczych – białka, witamin i składników mineralnych.