Medycyna chińska w codziennej diecie
Kształtowanie nawyków żywieniowych to podstawa tradycyjnej medycyny chińskiej. Przede wszystkim opiera się ona na koncepcjach pięciu elementów, czyli przemian (drewna, ognia, ziemi, metalu, wody), a także dwóch pierwiastków (jin i jang). Produkty spożywcze rozważa się natomiast pod kątem ich trzech głównych własności, do których należą: jakość termiczna, smaku i obszaru oddziaływania.
Przez pojęcie jakości termicznej rozumieć można efekt działania danego produktu (gorący, ciepły, neutralny, chłodny, albo zimny). Do smaku podchodzi się inaczej niż w klasycznym rozumowaniu. Poza odczuciem sensorycznym odczuwalnym konwencjonalnie (słodki, kwaśny, gorzki, słony, ostry), dany smak posiada konkretne właściwości. Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi tego nurtu, chłodna, słodko-kwaśna gruszka ma znaczący wpływ na płuca oraz żołądek poprzez oczyszczenie z gorąca, śluzu, a także nawilżenie.
Jadłospis dietetyki chińskiej opiera się głównie na zasadach:
- 40% produktów spożywanych w ciągu dnia powinny stanowić świeże warzywa i owoce np. sałata, marchew, kapusta, szparagi, winogrona, arbuz, ogórki, koper
- 40% z produktów zbożowych np. kasza, ryż, otręby
- 20% produktów mięsnych, nabiału, cukrów np. mięso kaczki, produkty mleczne
Znaczenie roślin leczniczych w medycynie chińskiej
Przyprawy i zioła lecznicze w podstawach medycyny chińskiej odgrywają bardzo ważną rolę. Medycyna konwencjonalna również korzysta z ziół leczniczych jednak stawia głównie na wykorzystywanie naparów czy ekstraktów ziołowych. Z punktu widzenia tradycyjnej medycyny chińskiej bardzo ważną rolę w odpowiednim odżywianiu odgrywa przetwarzanie ziół.
Poszczególne rośliny wykazują różne działanie na organizm. Ma ono związek z obszarami kanału akupunkturowego, związanych z nim tkanek, narządów zmysłów oraz emocji. Działanie terapeutyczne ma na przykład świeży imbir, który charakteryzuje się ostrym smakiem, ciepłą temperaturą, działaniem rozgrzewającym. Przypisuje się mu działanie na płuca, śledzionę i układ pokarmowy (jelito grube).
Ponadto imbir wpływa korzystnie na mdłości i wymioty.
Uniwersalne zalecenia żywieniowe
Zalecenia dietetyczne tradycyjnej chińskiej diety mają na celu m.in przywrócić równowagę w organizmie, polepszyć pracę układu trawiennego, żołądka i śledziony. Zaleca się spożywanie jak na najmniej przetworzonych produktów i unikać produktów z grupy fastfoodów. Uniwersalne zalecenia żywieniowe przywracające witalność i pomagające zachować równowagę w organizmie to:
- Jedz z radością w cichej i przyjemnej atmosferze
Chińczycy mawiają: “ Kiedy doświadczasz silnych emocji, zaleca się przełożenie czynności jedzenia, aż znikną. (…) Podczas, gdy dobre trawienie uwalnia człowieka od zmartwień, złe przysparza dodatkowych problemów.”
- Spożywaj posiłki o stałych porach każdego dnia
Osoby przestrzegające te zasady żywieniowe powinny spożywać trzy główne posiłki uzupełniane np. dwiema mniejszymi przekąskami.
- “Przestań jeść, kiedy smakuje ci najlepiej”
Ta zasada dotyczy momentu w którym została już przyjęta właściwa ilość pokarmu. Jeśli po jedzeniu pojawia się ospałość, czy uczucie ciężkości oznacza to, że posiłek był zbyt obfity.
- Jedz śniadanie jak cesarz, a kolację jak żebrak
Według zaleceń tradycyjnej diety śniadanie powinno być obfite oraz przygotowane na ciepło. Kolacje natomiast należy zjeść skromna i ubogą w produkty wysokobiałkowe.
- Spożywaj produkty występujące sezonowo oraz dostępne lokalnie
Wiele procesów wewnętrznych powiązanych jest z zewnętrznymi zmianami, m.in związanymi ze zmianami pór roku. Zaleca się, więc integrowanie z rytmem natury. Powinno się dobierać produkty dostępne lokalnie w konkretnych porach roku.
Jeśli interesują Cię szkolenia z kategorii medycyny naturalnej i ziołolecznictwa to zapraszamy do dołączenia do platformy Bez Tabletek. W przeciwieństwie do innych tego typu platform nie musisz się martwić o dokonywanie co miesięcznych opłat. Jedna płatność = dożywotni dostęp.