Ogórki kiszone należą do najpopularniejszych w naszym kraju kiszonek. Cieszą się one popularnością na terenie całej Polski i spożywane mogą być na wiele różnych sposobów - jako dodatek do kanapki, obiadu, czy też po prostu samodzielnie. Dużą popularność posiada też pozyskiwany z nich sok. Jak jednak prezentują się walory zdrowotne ogórków kiszonych?
Ogórki kiszone są produktem, który zawiera bardzo dużą ilość błonnika. Sam ten fakt sprawia już, że w bardzo korzystny sposób wpływają one na nasz metabolizm, pozwalając chociażby pozbyć się dokuczliwych zaparć. Kiszone ogórki są także naturalny probiotykiem - zawierają bowiem spore ilości bakterii kwasu mlekowego.
Nie można również zapominać o fakcie, iż ogórki kiszone zawierają dwa razy więcej witaminy C, niż ich zwykłe odpowiedniki - jest to związane z faktem, iż poddane zostały one zjawisku fermentacji. Oprócz witaminy C posiadają one także całe mnóstwo innych witamin - między innymi:
Oprócz tego kiszone ogórki są prawdziwym skarbem, jeśli chodzi o składniki mineralne. W ich składzie znajdziemy bowiem między innymi wapń, potas, sód, magnez, czy też fosfor Odpowiedź na pytanie “czy ogórki kiszone są zdrowe” jest więc jak najbardziej pozytywna. Ich regularne spożywanie wspomożę organizm w sposób kompleksowy. Mają one bowiem zarówno właściwości probiotyczne, dzięki czemu korzystnie wpływają na układ odpornościowy, jak również oczyszczające organizm z toksyn.
Warto także wiedzieć, że korzystnymi właściwościami zdrowotnymi cechują się nie tylko kiszone ogórki, ale również pozyskiwany z nich sok. Jest to nie tylko smaczny napój, który doskonale gasi pragnienie.
Sok z ogórków kiszonych jest bowiem, podobnie jak same ogórki, bardzo bogatym źródłem bakterii kwasu mlekowego. Jego właściwości przyczyniają się także do poprawienia równowagi elektrolitycznej - dostarcza on bowiem organizmowi odpowiednie ilości potasu oraz sodu. Warto także wspomnieć o fakcie, że sok z kiszonych ogórków korzystnie wpływa na przemianę tłuszczów oraz węglowodanów. Co więcej, sok pozyskany z takich ogórków wykazuje również działanie moczopędne i przeciwzapalne, a ponadto poprawia stężenie lipidów we krwi.
Sok z kiszonych ogórków jest wręcz wysoce zalecany osobom z nietolerancją laktozy, a ponadto przeciwdziała on między innym chorobom wrzodowym, czy też zespołowi niespokojnych nóg. Jego zastosowania są więc bardzo zróżnicowane, a korzyści, jakie daje jego przyjmowanie - bardzo wymierne.
Wbrew pozorom, ogórki kwaszone NIE są tym samym produktem, co ogórki kiszone. Jest to dość częsta pomyłka, dlatego warto pokrótce opisać różnice między nimi. Przede wszystkim należy jednak podkreślić, że ogórki kiszone są produktem znacznie zdrowszym, niż te kwaszone. Kwaszenie nie jest bowiem produktem, który następuje w sposób naturalny, w przeciwieństwie do kiszenia. Jest to pierwsza i podstawowa różnica, niemniej jednak jest ich jeszcze kilka.
W celu przyspieszenia produkcji ogórków kwaszonych bardzo często podczas tego procesu zastosowanie znajdują produkty takie, jak chociażby ocet. Sprawia to także, że również w smaku wyraźne będą pewne różnice między ogórkami kiszonymi a kwaszonymi - te drugie będą mniej soczyste, a także cechował będzie je nienaturalny, kwaskowy posmak. Ich kolor będzie także prawdopodobnie dużo bledszy, niż kolor naturalnie kiszonych ogórków.
Ogórki kiszone są produktem o bardzo silnych właściwościach prozdrowotnych. Warto jednak pamiętać, że aby w pełni się nimi cieszyć, należy sięgnąć po produkt wysokiej jakości, lub - co jest najlepszą opcją - przygotować je na własną rękę. Gorszym wyborem będą ogórki kwaszone. Proces ten jest sztucznie przyspieszany, a w jego trakcie wykorzystuje się składniki, które mogą znacząco obniżyć jakość ogórków.
Kombucza to coraz bardziej popularny herbaciany napój orzeźwiający przygotowywany z grzybka japońskiego, jednak czy jest on dla każdego?
Kolendra siewna - jak uprawiać tą jednoroczną roślinę i jakie jest jej działanie, właściwości i zastosowanie ?
Coraz bardziej popularny w naszych produktach ale czy olej marchewkowy jest zdrowy ? Jakie są jego właściwości i czy olej marchwiowy jest dla każdego ?
Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.
Dożywotni nielimitowany dostęp do platformy
jednorazowa płatność
Raptem tyle co dwie kawy na mieście i rezygnujesz kiedy chcesz !
miesięcznie
Wybierając roczną subskrypcje otrzymujesz miesiąc gratis !
rocznie