Dieta bezglutenowa może być bardzo smaczna. Co powiesz na sernik nowojorski? Idealnie kremowy i szybki do wykonania. Nie potrzebujesz nawet miksera, wystarczy miska i trzepaczka. To ciasto, którym zaskoczysz nie jedną osobę.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilogram sera na sernik, kwaśną śmietaną 18%, 150g cukru, ciastka bezglutenowe, masło, mąkę ziemniaczaną i 4 jajka.
Na sam początek rozpuszczamy masło. W tym czasie blendujemy na sypki piasek ciastka bezglutenowe. Możesz to również zrobić, tak jak ja.
Używając rąk i tłuczka do ziemniaków. Ciasteczka nie muszą być idealnie zmielone. Następnie, dodajemy około 50g rozpuszczonego masła.Pozostałą część masła przelewamy do miseczki i pozostawiamy do ostudzenia.
Ciasteczka z masłem, dokładnie mieszamy. Masa może być dalej sypka, dlatego dodajemy 1 łyżeczkę przygotowanej śmietany. Mieszamy całość i wysypujemy na przygotowaną formę do pieczenia. Moja forma ma szklany dół, silikonowe boki i 25 centymetrów średnicy.Ułożone ciasteczka odstawiamy do lodówki.
Pomiędzy tymi czynnościami nagrzej piekarnik. 190 stopni funkcja góra-dół.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie masy serowej. Do sera dodajemy 200 gram śmietany, 150g cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 75g rozpuszczonego masła i 4 jajka. Całość dokładnie mieszamy. Wystarczy do tego rózga kuchenna lub łyżka. Ważne, żeby zrobić to szybko, a z mąki nie powstały grudki. Masa nie może być zbyt mocno napowietrzona.
Gdy całość będzie gotowa, wylewamy serową masę na schłodzone ciasteczka. Następnie, potrząsamy foremkę, aby masa się ładnie rozprowadziła po całej blaszce. Formę z ciastem wstawiamy na środkową półkę piekarnika. W tym samym czasie na dolną półkę piekarnika wstawiamy brytfankę z wrzącą wodą. Woda powinna wypełniać ¾ formy.Sernik pieczemy 10 minut w 190 stopniach. Następnie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy przez półtorej godziny.Gdy sernik będzie upieczony odstawiamy go do ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy polewę. Mieszamy 200g śmietany 18% z dwoma łyżkami cukru pudru.
Polewę wylewamy na sernik. Ciasto chowamy do lodówki. Powinno się chłodzić minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.
Sernik jest kremowy, idealnie słodki. Nie jest to ciężkie ciasto. Spróbujcie i przekonajcie się sami!
Rodzaj materiału
Status
Sortowanie kursów
Blog stanowi dodatkowe uzupełnienie wiedzy, jaką przekazują eksperci z platformy Bez Tabletek. Wybierz interesującą Cię tematykę i dowiedz się więcej m.in. na temat suplementacji, medycyny naturalnej, czy też profilaktyki przeciwnowotworowej.