Sprawdź nasze najnowsze darmowe podcasty!Przejdź do podcastów >
Część 1 - Żywienie w przewlekłych zaburzeniach układu pokarmowego

Część 1 - Żywienie w przewlekłych zaburzeniach układu pokarmowego

Obecność schorzeń dotyczących przewodu pokarmowego wpływa na znaczne obniżenie jakości życia. Niejednokrotnie ciężko wskazać konkretne przyczyny odpowiadające za wystąpienie konkretnych zaburzeń. Odpowiedni sposób żywienia wciąż zyskuje coraz większe znaczenie, ponieważ często bywa jedynym skutecznym sposobem na ograniczenie dolegliwości bólowych. Wczesna profilaktyka i diagnostyka pomoże uchronić organizm przed negatywnymi skutkami nieleczonych schorzeń, czyli zaburzeniami wchłaniania, niedożywieniem, niedrożnością jelit, a nawet nowotworami.

Na czym polega celiakia?

O występowaniu celiakii w dużej mierze decydują czynniki genetyczne, jednak nie bez znaczenia pozostaje środowisko, w którym żyjemy, a także sprawność układu odpornościowego. Za bezpośrednią przyczynę występowania celiakii uznaje się jedną z frakcji białek zbożowych, a dokładnie nieprawidłową reakcję układu immunologicznego na ich obecność. Z pewnością każdy z nas słyszał o glutenie, bo właśnie o niego chodzi w przypadku celiakii. Kontakt tego składnika z błoną śluzową jelita prowadzi do wystąpienia licznych mechanizmów obronnych. Co to oznacza w praktyce? Znacznie zmniejsza się powierzchnia wchłaniania w jelitach. 

Zaburzenia wchłaniania mogą prowadzić zarówno do niedoborów jakościowych, jak i ilościowych. Ponadto chory może być narażony na braki niektórych witamin i minerałów. Jak rozpoznać, że mamy do czynienia właśnie z celiakią? Podstawą do prowadzenia dalszej diagnostyki jest wystąpienie objawów klinicznych. Nie są one typowe dla tej choroby, jednak najczęściej spotyka się: zaparcia, biegunki, wymioty, zaburzony rytm wypróżnień, niedokrwistość, a u dzieci często obserwuje się opóźnienie wzrostu i dojrzewania płciowego. Potwierdzenie diagnozy uzyskuje się w badaniu endoskopowym oraz badaniach laboratoryjnych. 

Jak leczyć celiakię?

Jedyną metodą leczenia i ograniczenia objawów choroby jest stosowanie diety bezglutenowej, czyli wykluczenie z niej pszenicy, żyta i jęczmienia (sprawdź nasz kurs z dietetyki online). W praktyce sprowadza się to do wykluczenia pieczywa, makaronów, kasz z codziennego jadłospisu. Co ważne, nie tylko te oczywiste pokarmy mogą stanowić zagrożenie dla chorych z celiakią. Wiele innych produktów spożywczych może zostać zanieczyszczonych glutenem na etapie produkcji. Stąd często spotykany na opakowaniach napis: „może zawierać gluten”. 

W żywieniu osób chorych na celiakię istotną rolę odgrywa uzupełnienie witamin i składników mineralnych. Istnieją niedobory, na które szczególnie narażone są osoby z celiakią, a zaliczamy do nich: witaminy z grupy B, witaminę D, a także wapń, cynk, miedź, żelazo i selen. Głównymi zasadami, które powinny przyświecać w komponowaniu diety chorych na celiakię jest także lekkostrawność posiłków. Ponadto powinny one dostarczać pełnowartościowego białka z jednoczesnym ograniczeniem tłuszczów. Podstawą posiłków powinny być owoce i warzywa, a także świeżo wyciskane soki. Do wartościowych odżywczo pokarmów zaliczymy kaszę jaglaną, gryczaną, pestki dyni, ziarna słonecznika i suszone owoce.

Nietolerancja laktozy - jak sobie z nią radzić?

Laktoza, czyli cukier mleczny, spełnia wiele funkcji w ludzkim organizmie, m.in. ma właściwości probiotyczne, a jej składniki są wykorzystywane do budowy układu nerwowego. Jednak spełnienie powyższych funkcji jest możliwe wyłącznie przy aktywności laktazy, czyli enzymu, który ją hydrolizuje w jelicie cienkim. Spożycie produktów mlecznych, nawet w niedużej ilości, może prowadzić do uciążliwych objawów, ale też niebezpiecznych dla zdrowia skutków. 

W grupie symptomów pojawiają się: biegunka, przyspieszona perystaltyka jelit i ich podrażnienie. W diecie bezlaktozowej dochodzi do znacznego ograniczenia lub całkowitej rezygnacji z produktów mlecznych. Dopuszczone są jednak te, które zostały poddane procesowi fermentacji, ponieważ obecne w nich bakterie produkują niezbędną laktazę. W tej grupie produktów znalazły się: kefir, jogurt, maślanka czy kwaśna śmietana. Mleko krowie może zostać zastąpione roślinnym. W tej sytuacji należy jednak uważnie śledzić poziom wapnia i dostarczać jego cennych źródeł (fasola, natka pietruszki, otręby, kasza), a jeśli pojawi się konieczność - wprowadzić odpowiednią suplementację. 

Ważna jest także świadomość, że laktoza może być ukryta w pokarmach, m.in. daniach gotowych, słodyczach, mięsie, pieczywie, a także niektórych lekach. Powinniśmy zachować szczególną ostrożność, zwłaszcza gdy każda ilość laktozy wywołuje u nas negatywne skutki zdrowotne.

Bądź na bieżąco zapisz się do newslettera

Co zyskujesz zapisując się do newslettera beztabletek.pl?

  • Otrzymuj powiadomienia o aktualnych promocjach
  • Bądź na bieżąco z nowo dodawanymi kursami
  • Dowiedz się o nowych artykułach

Chcesz wiedzieć więcej na ten temat?

Szkolenie na temat żywienia w przewlekłych zaburzeniach układu pokarmowego znajduje się już w naszej platformie edukacyjnej Bez Tabletek. Uzyskaj nieograniczony dostęp i co miesiąc nowe unikalne treści.

Jedna płatność = dożywotni dostęp

Dołącz do nas już teraz!

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Probiotyki a zdrowie jelit – które wybrać i jak je stosować ?

Probiotyki a zdrowie jelit – które wybrać i jak je stosować ?

Zdrowie jelit odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu ogólnego dobrostanu organizmu. Coraz więcej badań potwierdza, że równowaga mikroflory jelitowej wpływa nie tylko na trawienie, ale także na odporność, samopoczucie oraz prewencję wielu chorób. Probiotyki, czyli żywe mikroorganizmy dostarczane w odpowiednich ilościach, mogą wspierać tę równowagę.

Jakie są objawy zapalenia trzustki i jak je złagodzić dietą?

Jakie są objawy zapalenia trzustki i jak je złagodzić dietą?

Zapalenie trzustki to poważna choroba układu pokarmowego, która może znacząco wpłynąć na jakość życia pacjenta. Objawy zapalenia trzustki, zarówno w postaci ostrej, jak i przewlekłej, mogą powodować silny ból brzucha, problemy trawienne oraz ogólne osłabienie organizmu.

Naturalne metody leczenia chorób autoimmunologicznych – jak wspierać organizm bez leków ?

Naturalne metody leczenia chorób autoimmunologicznych – jak wspierać organizm bez leków ?

Choroby autoimmunologiczne to grupa schorzeń, w których układ odpornościowy atakuje własne tkanki, prowadząc do przewlekłego stanu zapalnego i uszkodzeń narządów.

Na czym polega wizyta higienizacyjna u stomatologa?

Na czym polega wizyta higienizacyjna u stomatologa?

Regularna higienizacja jamy ustnej to kluczowy element profilaktyki stomatologicznej, który pomaga w zapobieganiu próchnicy, chorobom dziąseł i innym problemom zdrowotnym w obrębie jamy ustnej. Choć codzienna higiena domowa, w tym szczotkowanie i nitkowanie zębów, jest niezbędna, nie zawsze wystarcza do dokładnego usunięcia osadu nazębnego i kamienia. Wizyta higienizacyjna u stomatologa pozwala na profesjonalne oczyszczenie zębów, co ma istotne znaczenie dla zdrowia jamy ustnej i całego organizmu.

Dołącz do nas!
i zyskaj dostęp do najlepszej platformy heathcare

Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.

Tylko teraz bez automatycznego przedłużania
195zł /
Zobacz co zyskasz

Otrzymasz:

  • Obszerną bazę wiedzy
  • Nowości w każdym miesiącu
  • Wygodny sposób na rozwój