bezTabletek.pl

Praktyczna wiedza o twoim
zdrowiu w przystępnej formie

Orzechy włoskie - czy są najlepsze na mózg? Właściwości orzechów włoskich. Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Właściwości prozdrowotne  

Blog healthcare

Orzechy włoskie - czy są najlepsze na mózg? Właściwości orzechów włoskich. Dlaczego warto jeść orzechy włoskie? Właściwości prozdrowotne  

Orzechy włoskie to nie tylko pyszna przekąska, ale również doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Są one szczególnie znane z korzystnego wpływu na nasz mózg. Czy jednak faktycznie są one najlepsze dla naszego układu nerwowego? Jakie dokładnie zawierają składniki i na co wpływają? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w tym artykule.

Spis treści

  1. Orzechy włoskie - właściwości zdrowotne
  2. Co zawierają orzechy włoskie?
  3. Czy orzechy włoskie są zdrowe i na co?
  4. Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?
  5. Bądź na bieżąco - zapisz się do newslettera
  6. Wartości odżywcze orzechów włoskich
  7. Dowiedz się więcej dzięki naszym szkoleniom:

Orzechy włoskie - właściwości zdrowotne

Orzechy włoskie to bogactwo składników odżywczych, wśród których warto wymienić:

  • białko,
  • tłuszcze,
  • błonnik,
  • witaminy E, B1, B6,
  • mangan,
  • magnez,
  • fosfor.

Cechą, która wyróżnia orzechy włoskie, jest ich bogactwo w nienasycone kwasy tłuszczowe - w tym kwas oleinowy, który działa korzystnie na serce i układ krążenia. Orzechy włoskie zawierają również flawonoidy, czyli antyoksydanty odpowiedzialne za ochronę organizmu przed uszkodzeniami spowodowanymi stresem oksydacyjnym.

Co zawierają orzechy włoskie?

Jedna porcja orzechów włoskich (około 30g) dostarcza:

  • 2g białka
  • 4g błonnika
  • 19g tłuszczu (w tym 1,7g kwasu oleinowego)
  • 37% ADH (zalecanego dziennej dawki) manganu
  • 11% ADH magnezu
  • 10% ADH fosforu
  • 18% ADH witaminy B1
  • 11% ADH witaminy B6
  • 7% ADH witaminy E

Czy orzechy włoskie są zdrowe i na co?

Orzechy włoskie są bardzo zdrową przekąską, a ich regularne spożywanie przynosi wiele korzyści dla organizmu.

Na mózg i pamięć

Orzechy włoskie zaleca się szczególnie osobom starszym i tym, którym zależy na zachowaniu dobrych funkcji poznawczych. Ich zaletą jest m.in. to, że dostarczają one do organizmu kwasy omega-3, które wpływają korzystnie na pracę mózgu i zapobiegają jego starzeniu się. Orzechy włoskie zawierają również flawonoidy, które ochronią nasz mózg przed zawężaniem naczyń krwionośnych i poprawią krążenie krwi.

Na serce i układ krążenia

Orzechy włoskie to także doskonała przekąska dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi. Kwas oleinowy zawarty w tłuszczu orzechów włoskich redukuje poziom "złego" cholesterolu LDL i zwiększa poziom "dobrego" cholesterolu HDL, co przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu krążenia.

Na skórę i włosy

Orzechy włoskie zawierają witaminę E, która działa ochronnie na organizm i pomaga w utrzymaniu zdrowych włosów oraz skóry. Witamina ta stanowi również barierę dla wolnych rodników, które wpływają szkodliwie na nasze komórki.

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie?

Orzechy włoskie doskonale uzupełniają dietę i są idealnym przysmakiem dla osób, które chcą dbać o swoje zdrowie. Ze względu na swoje właściwości, na pewno warto dołączyć je do codziennego jadłospisu, np. w postaci:

  • przekąski między posiłkami,
  • dodatek do sałatek,
  • składnik ciast i innych wypieków,
  • posypka do zapiekanek.

Bądź na bieżąco - zapisz się do newslettera

Co zyskujesz zapisując się do newslettera beztabletek.pl?

  • Otrzymuj powiadomienia o aktualnych promocjach
  • Bądź na bieżąco z nowo dodawanymi kursami
  • Dowiedz się o nowych artykułach

Wartości odżywcze orzechów włoskich

Orzechy włoskie są nie tylko smaczne, ale także bogate w cenne składniki odżywcze. Są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy, białek, błonnika, witamin i minerałów. Zawierają wysoką ilość jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są korzystne dla zdrowia serca. Są również bogate w witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem, pomagającym w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Orzechy włoskie zawierają także wiele niezbędnych minerałów, takich jak magnez, cynk, miedź i potas. Pomagają utrzymać prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego, mięśni oraz stawów. Błonnik zawarty w orzechach włoskich pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy jelit, poprawia trawienie i zapobiega zaparciom. Regularne spożywanie orzechów włoskich może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, dlatego warto dołączyć je do swojej codziennej diety. 

Wszystko o twoim zdrowiu

Jeśli zawodowo pracujesz z pacjentem lub po prostu interesujesz się własnym zdrowiem to zapraszamy do dołączenia do platformy edukacyjnej o zdrowiu Bez Tabletek.Pierwsza platforma ogólnorozwojowa z tematyki zdrowia w Polsce.

Dołącz do nas już teraz w cenie jednej małej kawy na mieście !

Dołącz do nas już teraz!
  • Facebook
  • Spreaker
  • LinkedIn
5/510 ocen

oceń ten artykuł

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Soczewica - superfood bogaty w białko, błonnik i minerały. Soczewica zielona. Soczewica - składniki odżywcze i właściwości zdrowotne. Czerwona czy zielona - którą soczewicę wybrać i jakie są między nimi różnice? 

Soczewica - superfood bogaty w białko, błonnik i minerały. Soczewica zielona. Soczewica - składniki odżywcze i właściwości zdrowotne. Czerwona czy zielona - którą soczewicę wybrać i jakie są między nimi różnice? 

Soczewica to roślina strączkowa, która ze względu na swoje wartości odżywcze coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. To przede wszystkim źródło białka roślinnego, ale również błonnika, związków mineralnych i witamin. W poniższym artykule przyjrzymy się dokładnie, dlaczego soczewica zasługuje na miano superfoodu.

Goździki - przyprawa o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Co daje picie naparu z goździków? Goździki – właściwości lecznicze i zastosowanie. 

Goździki - przyprawa o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Co daje picie naparu z goździków? Goździki – właściwości lecznicze i zastosowanie. 

Goździki to popularna przyprawa o charakterystycznym zapachu i smaku. Nie tylko nadają potrawom wyjątkowego aromatu, ale również posiadają właściwości lecznicze i mogą wspomagać zdrowie. W tym artykule dowiesz się więcej o właściwościach goździków, jakie mają skutki uboczne oraz jak wykorzystać je jako naturalne remedium na ból zęba, dolegliwości gardłowe i wiele innych schorzeń.

Dołącz do nas!
i zyskaj dostęp do najlepszej platformy heathcare

Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.

Zarejestruj się już teraz
Dożywotnia licencja

Dożywotni nielimitowany dostęp do platformy

990PLN

jednorazowa płatność

  • Obszerna baza wiedzy
  • Dożywotni dostęp do platformy
  • Nowe kursy każdego miesiąca
Kup teraz
  • Raty PayU
  • Blik
  • VISA
  • Master Card

Możesz także skorzystać z subskrypcji

  • Miesięczna subskrypcja

    Raptem tyle co dwie kawy na mieście i rezygnujesz kiedy chcesz!

    45PLN

    miesięcznie

    • Obszerna baza wiedzy
    • Niska miesięczna płatność
    • Nowe kursy każdego miesiąca
    Kup teraz
  • Roczna subskrypcja

    Wybierając roczną subskrypcje otrzymujesz miesiąc gratis!

    495PLN

    rocznie

    • Obszerna baza wiedzy
    • Niska roczna płatność
    • Nowe kursy każdego miesiąca
    Kup teraz