Przeczytaj jak szybko obniżyć poziom cukru we krwi bez tabletek! Tylko sprawdzone sposoby na odpowiedni poziom glukozy we krwi!
Wszyscy wiemy, że cukier jest szkodliwy dla naszego zdrowia, ale nie zawsze wiemy, jak go unikać. Jeśli szukasz sposobów na ograniczenie spożycia cukru bez tabletek, ten post pomoże Ci dowiedzieć się, jak to zrobić.
Warto wiedzieć, co wpływa na poziom cukru we krwi, szczególnie gdy dotyka nas stan przed cukrzycowy albo poziom cukru w naszej krwi się waha.
Alkohol jest bogaty w cukier, więc może podnosić poziom cukru we krwi. Picie zbyt dużej ilości alkoholu może również powodować przyrost masy ciała i zwiększać ryzyko chorób serca i cukrzycy. W rzeczywistości wykazano, że nadmierne spożycie alkoholu prowadzi do zwiększonego ryzyka cukrzycy typu 2 u mężczyzn ze stanem przedcukrzycowym lub upośledzonym poziomem glukozy na czczo (IFG) w porównaniu z osobami pijącymi umiarkowanie z podobnymi wartościami wskaźnika masy ciała (BMI).
Jednym z najlepszych sposobów na obniżenie spożycia cukru jest spożywanie szerokiej gamy kolorowych owoców i warzyw. Są one nie tylko pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy - które pomagają organizmowi prawidłowo funkcjonować - ale także świetnie smakują!
Istnieje tak wiele różnych rodzajów produktów, że z łatwością można znaleźć coś nowego do wypróbowania w każdym tygodniu. Oto kilka przykładów:
Staraj się jeść jak najwięcej pełnowartościowych pokarmów. Produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa są dobrym źródłem błonnika, który pomaga dłużej utrzymać uczucie sytości. Zawierają również mniej cukru niż żywność przetworzona.
Pełne ziarna obejmują:
Jednym z najprostszych sposobów na obniżenie spożycia cukru jest wybór pełnych ziaren zamiast ziaren rafinowanych.
Pełne ziarna są zdrowsze niż rafinowane, ponieważ zawierają więcej błonnika, składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Mają również niższy indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że nie podnoszą poziomu cukru we krwi tak bardzo, jak przetworzone lub bogate w skrobię produkty, takie jak białe pieczywo czy makarony.
Rafinowane ziarna są przetwarzane i pozbawiane otrębów i zarodków - części, które zawierają większość błonnika, witamin, minerałów i fitochemikaliów (związków roślinnych). Kiedy jesz tego typu węglowodany zamiast pełnych, to tak, jakbyś jadł cukier: Twoje ciało szybko rozkłada skrobię na glukozę - co powoduje natychmiastowy wzrost poziomu insuliny, po którym następuje krach, gdy poziomy te ponownie spadają później poniżej poziomu, w którym powinny być w czasie odpoczynku w ciągu każdego dnia, bez konieczności dodatkowego spożywania pokarmu innego niż to, co zostało zjedzone wcześniej, aby organizm nie był w stanie prawidłowo funkcjonować, jeśli dany okres z dala od jedzenia nie występuje wystarczająco regularnie między posiłkami z powodu napiętych harmonogramów itp. ad infinitum ad nauseam!
Picie wody wraz z octem jabłkowym obniża poziom cukru we krwi i działa przeciwcukrzycowo.
Woda jest dla Ciebie najlepsza. Nie zawiera kalorii ani cukru, co oznacza, że nie podnosi poziomu cukru we krwi, tak jak słodkie napoje czy soki owocowe. Pij co najmniej 8 szklanek wody dziennie (to około 1/2 galona).
Pij wodę przed, w trakcie i po posiłkach:
Picie słodzonych napojów jest głównym źródłem cukrów dodanych w diecie. Są one pełne dodanych cukrów, co oznacza, że nie zawierają żadnych wartości odżywczych i mogą szkodzić zdrowiu.
Puszka napoju gazowanego o pojemności 12 uncji zawiera około 10 łyżeczek (40 gramów) cukru - to prawie tyle, co dwa pączki! I nie tylko napoje gazowane są pełne dodanych cukrów; soki owocowe również je zawierają.
Możesz obniżyć poziom cukru bez tabletek, jedząc zdrową żywność.
Wiemy, że porzucenie słodyczy może być trudne. Ale jeśli zastosujesz się do tych prostych wskazówek, będziesz w stanie obniżyć spożycie cukru bez konieczności polegania na tabletkach lub innych suplementach. I pamiętaj: nawet jeśli nie zawsze są one najlepszą opcją, istnieją pewne suplementy, które mogą również pomóc w obniżeniu poziomu cukru we krwi!
Soczewica to roślina strączkowa, która ze względu na swoje wartości odżywcze coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. To przede wszystkim źródło białka roślinnego, ale również błonnika, związków mineralnych i witamin. W poniższym artykule przyjrzymy się dokładnie, dlaczego soczewica zasługuje na miano superfoodu.
Sprawdź jakie działanie przeciwzapalne ma mniszek lekarski
Goździki to popularna przyprawa o charakterystycznym zapachu i smaku. Nie tylko nadają potrawom wyjątkowego aromatu, ale również posiadają właściwości lecznicze i mogą wspomagać zdrowie. W tym artykule dowiesz się więcej o właściwościach goździków, jakie mają skutki uboczne oraz jak wykorzystać je jako naturalne remedium na ból zęba, dolegliwości gardłowe i wiele innych schorzeń.
Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.
Dożywotni nielimitowany dostęp do platformy
jednorazowa płatność
Raptem tyle co dwie kawy na mieście i rezygnujesz kiedy chcesz!
miesięcznie
Wybierając roczną subskrypcje otrzymujesz miesiąc gratis!
rocznie