Dietetyk – zbiór informacji o zawodzie
Już w 1967 „dietetyk” jako zawód został wpisany do International Standard Classification of Occupations (ISCO). Zdefiniowano również wtedy, że jest on osobą do której obowiązków należy m.in planowanie i nadzór sporządzania diet leczniczych dla pacjentów indywidualnych, grup w szpitalach, a także zakładach żywienia zbiorowego.
W Polce za rozwój nauk o żywności odpowiedzialny jest prof. A. Szczygieł, a za pioniera polskiej dietetyki uznano prof. J. Rutkowskiego. Przyczynił się on do powstania pierwszego Wojewódzkiego Ośrodka Dietetycznego (przy AM Poznań) i Komisji Żywienia Człowieka PAN.
Co, zatem należy do zadań wykonywanych w pracy dietetyka? Przede wszystkim do jego obowiązków należy:
- planowanie, nadzór oraz stosowanie w oparciu o podstawy naukowe żywienia indywidualnego, czy zbiorowego grup ludności
- wykorzystanie żywienia klinicznego przy zastosowaniu produktów naturalnych i leczniczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego w leczeniu oraz profilaktyce chorób
- tworzenie jadłospisów wchodzących w skład różnych rodzajów diet
- nadzór nad jakością surowców oraz produktów żywnościowych, a także warunków, w których są przechowywane
- ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia
- uczestnictwo w terapii otyłości i niedożywienia
- udzielanie porad żywieniowych dotyczących racjonalnego odżywiania się
Obecnie nie ma regulacji ustawowych dotyczących wpisu do rejestru osób uprawnionych do wykonywania zawodu dietetyka. Z tego powodu nie trzeba mieć ukończonych studiów, szkoły policealnej tytułu magistra, czy posiadać licencjat. Niezwykle ważne jest jednak aby osoba zamierzająca pracować w tym zawodzie posiadała odpowiednia wiedzę, taką jak np. oferuje platforma edukacyjna BeztTabletek.pl. Szkolenia w niej zawarte gwarantują zdobycie najnowszej wiedzy z zakresu dietetyki i medycyny naturalnej.
Ponadto dietetyk to specjalista, który:
- powinien na bieżąco aktualizować swoją wiedzę na konferencjach, kursach oraz śledzić wyniki najnowszych badań naukowych w zakresie dietetyki
- podczas konsultacji z pacjentem przeprowadzał dokładny oraz szczegółowy wywiad żywieniowo-zdrowotny z uwzględnieniem dotychczasowego sposobu żywienia, aktualnych wyników badań laboratoryjnych
- powinien do każdego przypadka podchodzić indywidualnie, a dietę układać dostosowaną do stanu zdrowia, wieku, płci, wzrostu, anatomii, masy ciała, aktywności fizycznej, trybu życia, stanu zdrowia oraz możliwości finansowych pacjenta
- przygotowywać jadłospis bazujący na zdrowych, zbilansowanych oraz różnorodnych posiłkach
- bez podstaw zdrowotnych u podopiecznego nie zalecał diet eliminacyjnych
- powinien regularnie kontrolować masę ciała pacjenta, obwody ciała, grubość fałdów skórno-tłuszczowych i dokonywał analizę składu ciała
- w przystępny, a także zrozumiały sposób tłumaczył podstawowe kwestie żywieniowe, a dzięki temu odpowiednio edukował pacjenta pod względem dietetycznym
- posiadał wiedzę dotyczącą biochemii człowieka
Czy studia są potrzebne żeby być dietetykiem?
Droga dla osób pragnących zostać dietetykiem wciąż pozostaje otwarta. Wystarczy zdobyć odpowiednie kompetencje i można zostać specjalistą z dziedziny żywienia. Ułatwia to również aktualne Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 20 lipca 2011 r. w sprawie kwalifikacji wymaganych od pracowników na poszczególnych rodzajach stanowisk pracy w podmiotach leczniczych niebędących przedsiębiorcami.
Kursy dietetyczne znajdujące się na platformie BezTabletek.pl przeprowadzone zdalnie (online) umożliwiają zdobycie kompleksowej i ogromnej wiedzy z zakresu m.in:
- wpływu żywienia na zdrowie człowieka
- zdrowej żywności
- żywności i żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób (np. cukrzycy)
- prawidłowych nawyków żywieniowych
- fizjologii żywienia
- technologii żywności
Odbywają się one w formie e-learningowych szkoleń. Dzięki tej innowacyjnej formie można zdobyć niezbędną wiedzę podnoszącą kwalifikacje w zawodzie, pomagającą w otworzeniu gabinetu, czy po prostu poszerzaniu swojej wiedzy bez wychodzenia z domu. Nie jest to jednak możliwe w przypadku programów studiów, czy szkoleń realizowanych stacjonarnie. Ten rodzaj kształcenia umożliwia kursantom zdobywanie wiedzy w dogodnym dla siebie miejscu i czasie. Powiedzenie "chcieć to móc" nabiera tutaj podwójnego znaczenia. Po ukończeniu szkolenia uczestnicy otrzymują certyfikat - dyplom potwierdzający otrzymanie odpowiednich umiejętności.
Praca po dietetyce - czy jest zapotrzebowanie na ten zawód ?
Dietetyka to bardzo prężnie rozwijającą się dziedzina nauki. Wymaga ona jednak ciągłego dokształcania się. Zaobserwować można, że dietetyk stał się jednym z najbardziej popularnych i pożądanych zawodów. Coraz więcej osób pragnie zostać dietetykim, pomagać innym w zmianie trybu życia i otworzyć własna placówkę dietetyczną. To bardzo perspektywiczny kierunek rozwoju, a posiadanie własnego gabinetu gwarantuje większe zarobki niż praca u kogoś.
To branża nieustanie rozwijająca się. Zapotrzebowanie na dietetyków stale wzrasta, a pracy w zawodzie przybywa. Jest to, więc niezwykle interesująca specjalność. Ponadto należy pamiętać, że wybierając odpowiedni kurs dietetyka można zostać np. dietetykiem klinicznym, co daje o wiele większe możliwości rozwoju i pozwala więcej zarobić dietetykowi.