mgr Weronika Morawska
autor artykułuJakie substancje kryje w sobie kiwi?
Kiwi jest bogate w szereg substancji, które wykazują pozytywny wpływ na stan naszego zdrowia oraz samopoczucia. W owocu tym znajdziemy między innymi:
- witaminę C
- witaminę K
- witaminę E
- witaminę A
- potas
- żelazo
- błonnik
- kwasy Omega-3
- wapń
- luteinę
- beta-karoten
Wszystkie z wymienionych substancji mogą być pomocne zarówno w walce z wieloma problemami zdrowotnymi, jak i w profilaktyce chorób. Jeżeli jednak chcemy odnieść korzyść ze spożycia kiwi, musimy sięgać po ten owoc regularnie. Warto dodawać go do sałatek owocowych, koktajli czy owsianek. Doskonale będzie smakować także solo, w asyście orzechów czy jogurtu naturalnego.
Jakie właściwości posiada owoc kiwi?
Owoc kiwi okazuje się solidnym wsparciem dla naszego układu immunologicznego. Na tym jednak nie koniec. Ten niepozorny owoc jest potężnym orężem w walce z nagromadzonymi w naszym ciele wolnymi rodnikami. Kiwi może okazać się przydatne także osobom borykającym się z cukrzycą lub zagrożonym rozwojem tego schorzenia. Owoc ten jest również w stanie wspomóc funkcjonowanie naszego układu trawiennego.
Wsparcie odporności
Bogactwo witaminy C, która znajduje się w kiwi czyni ten owoc prawdziwym strażnikiem odporności naszego organizmu. Co ciekawe, w owocu tym znajduje się o wiele więcej wspomnianej witaminy niż w pomarańczy. Systematycznie po niego sięgając, mamy szansę wesprzeć ją i zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na różnego rodzaju schorzenia. Mowa tu między innymi o infekcjach dróg oddechowych, takich jak chociażby zapalenie oskrzeli. Dobrym pomysłem będzie włączenie kiwi do swojej diety w okresie jesienno-zimowym, gdy ryzyko zapadnięcia na infekcje jest najwyższe.
Walka z wolnymi rodnikami
Kiwi stanowi prawdziwą skarbnicę przeciwutleniaczy, określanych także mianem antyoksydantów. To właśnie one są skuteczną bronią przeciwko wolnym rodnikom. Te zaś przyczyniają się do powstawania wielu różnego rodzaju chorób, także tych nowotworowych. Antyoksydanty chronią bowiem nasze DNA przed uszkodzeniami. Za szczególnie przydatną w profilaktyce raka uznaje się czerwoną odmianę kiwi. Wszystko ze względu na znajdująca się w nim antocyjaninę.
Kiwi a cukrzyca
Owoc kiwi posiada niski indeks glikemiczny, dlatego bez obaw mogą sięgać po niego osoby borykające się z cukrzycą typu drugiego czy insulinoopornością. Po spożyciu kiwi nie wzrośnie bowiem gwałtownie poziom glukozy w naszej krwi. Co ciekawe, owoc ten może okazać się pomocny także w profilaktyce cukrzycy typu drugiego. Zwiększa bowiem wrażliwość komórek na insulinę. Wydaje się zatem, że kiwi powinno znaleźć się w menu każdego, kto chce zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaburzeń o charakterze metabolicznym.
Dzięki owocom kiwi można wesprzeć również funkcjonowanie swojego układu trawiennego. Znajduje się w nich bowiem substancja o nazwie aktynidyna. Wspomaga ona pracę żołądka, zmniejszając ryzyko niestrawności. Bogactwo znajdującego się w kiwi błonnika będzie przydatne zarówno w walce z zaparciami, jak i z biegunkami. Owoc ten może zatem pomóc w uregulowaniu rytmu wypróżnień.