Test obciążenia glukozą to badanie, które pozwala na wykrycie cukrzycy oraz zaburzeń gospodarki węglowodanowej w organizmie. Jest to badanie rutynowo wykonywane w ciąży, ale może być również zalecane w przypadku podejrzenia cukrzycy lub chorób związanych z insulinoodpornością. W poniższym artykule dowiesz się, kto powinien wykonać test obciążenia glukozą, jak się do niego przygotować i czego oczekiwać po jego przeprowadzeniu.
Test obciążenia glukozą zaleca się wykonać u osób, które:
Zaleca się, aby osoby dorosłe wykonywały test obciążenia glukozą co trzy lata.
Badanie obciążenia glukozą jest obowiązkowe w ciąży, ponieważ pozwala na wczesne wykrycie cukrzycy ciążowej. Cukrzyca ciążowa to choroba charakteryzująca się wzrostem poziomu cukru we krwi u kobiet w ciąży. Może ona prowadzić do powikłań zarówno u matki, jak i u dziecka. Wczesne rozpoznanie choroby i odpowiednie leczenie zwiększają szanse na zdrowe dziecko oraz minimalizują ryzyko powikłań u matki.
Przed przystąpieniem do testu obciążenia glukozą należy się odpowiednio przygotować. Najważniejsze zalecenia to:
Przygotowanie dietetyczne - przez trzy dni przed badaniem należy spożywać normalne ilości węglowodanów, a przez 12 godzin przed badaniem na czczo klient powinien odstawić żywność, a także kawę, herbatę, alkohol i papierosy.
Przygotowanie fizyczne - przed badaniem należy unikać dużego wysiłku fizycznego, by nie wpłynął on na wynik badania.
Czas - badanie trwa od 2 do 4 godzin. Kiedy klient dotrze na miejsce badań, zaczyna obowiązywać reżim na czczo.
Badanie glukozy polega na pobraniu krwi na czczo, następnie nałożeniu wykropieniowych dawek płynu CPU, którym pacjent jest doustnie obciąża. Kolejne pobranie krwi odbywa się po godzinie i dwóch godzinach od wypicia roztworu glukozy. Badanie pozwala na ocenę funkcjonowania trzustki i poziomu cukru we krwi.
Normy poziomu cukru we krwi po 1 godzinie od wypicia roztworu glukozy wynoszą między 140 mg/dL a 200 mg/dL, natomiast po 2 godzinach wynoszą między 120 mg/dL a 140 mg/dL. Wysokie wartości poziomu cukru we krwi świadczą o nieprawidłowej tolerancji glukozy lub cukrzycy.
Soczewica to roślina strączkowa, która ze względu na swoje wartości odżywcze coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. To przede wszystkim źródło białka roślinnego, ale również błonnika, związków mineralnych i witamin. W poniższym artykule przyjrzymy się dokładnie, dlaczego soczewica zasługuje na miano superfoodu.
Sprawdź jakie działanie przeciwzapalne ma mniszek lekarski
Goździki to popularna przyprawa o charakterystycznym zapachu i smaku. Nie tylko nadają potrawom wyjątkowego aromatu, ale również posiadają właściwości lecznicze i mogą wspomagać zdrowie. W tym artykule dowiesz się więcej o właściwościach goździków, jakie mają skutki uboczne oraz jak wykorzystać je jako naturalne remedium na ból zęba, dolegliwości gardłowe i wiele innych schorzeń.
Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.
Dożywotni nielimitowany dostęp do platformy
jednorazowa płatność
Raptem tyle co dwie kawy na mieście i rezygnujesz kiedy chcesz!
miesięcznie
Wybierając roczną subskrypcje otrzymujesz miesiąc gratis!
rocznie