mgr Weronika Morawska
autor artykułuKombucza
Kombucza to napój znany od tysięcy lat. Jest on wytwarzany z herbaty, cukru i specjalnej kultury SCOBY (Symbiotyczna Kultura Bakterii i Drożdży). SCOBY to grzyb herbaciany lub grzybek japoński, który rośnie na wierzchu mieszanki, pomagając fermentować ją w musujący napój o właściwościach probiotycznych.
Czym jest kombucha ?
Kombucha jest wynikiem symbiotycznej kultury bakterii i drożdży (SCOBY), która tworzy galaretowatą masę na bazie herbaty. SCOBY to postać galaretowatej masy, którą często można zobaczyć na wierzchu kombuchy w butelkach lub słoikach.
Grzybek herbaciany możemy wychodować sami poprzez tzw. starter będący zaczynem w produkcji naszego napoju.Kombucha powstaje właśnie z wykorzystaniem owej masy SCOBY, a piwowarzy następnie wyrzucają ją po zakończeniu parzenia.Kombucha wykazuje swoje cenne właściwości dzięki połączeniu drożdży i bakterii, oba te składniki mają różny wpływ na produkt końcowy.
Właściwości kombuczy
- SCOBY to grupa symbiotycznych kultur drożdży i bakterii.
- Kombucza to sfermentowana herbata. Jest wytwarzana przez dodanie SCOBY do bazy herbaty, która następnie rośnie, wydzielając wiele korzystnych enzymów, które żywią się cukrem zawartym w herbacie. Enzymy te pomagają rozkładać cukry zawarte w herbacie, dzięki czemu kombucza wspomaga trawienie!
Napój z kombuchy a właściwości zdrowotne
Kombucha może być przygotowywana w domu, kupowana lub używana w przepisach.Z pewnością warto pić ten orzeźwiający napój
Kombucha to sfermentowana herbata znana od wieków. Powstaje poprzez dodanie SCOBY (symbiotycznej kolonii bakterii i drożdży) do słodzonej czarnej lub zielonej herbaty, a następnie pozostawienie jej do fermentacji na kilka tygodni. W wyniku tego procesu powstaje kwaśny płyn, który zawiera probiotyki, witaminy z grupy B, witaminę c, kwasy organiczne, kwas mlekowy i inne składniki odżywcze. Proces fermentacji powoduje również lekkie nasycenie dwutlenkiem węgla, dzięki czemu kombucha bardziej przypomina napoje gazowane niż inne rodzaje herbat - choć nie zawiera kofeiny!
Kwas octowy zawarty w kombuchy może pomóc nam przyśpieszyć metabolizm, przyczyniając się do zwiększenia tempa spalania tłuszczu i pomóc nam w odchudzaniu.
Istnieje wiele sposobów na przygotowanie kombuchy w domu: Możesz zakupić zestaw startowy online lub w specjalistycznych sklepach, zrobić własną SCOBY, łącząc ziarna kefiru wodnego z cukrem, lub kupić gotowe butelki od licznych firm.
Przepis na kombuchę a przeciwwskazania
Wniosek z tego jest taki, że kombucha istnieje od tysięcy lat, ale jej obecna popularność rośnie.
Gotowy napój sfermentowana herbata wytwarzana z symbiotycznej kultury bakterii i drożdży. Kombucha (combo-bucha) wykorzystuje te same składniki, co zwykła kombucha, ale zawiera również sok owocowy lub inne substancje słodzące, takie jak miód lub ekstrakt z liści stewii. Można ją przygotować w domu lub kupić w sklepie.
Kombucha jak już udowodniono wykazuje właściwości lecznicze jednak nie może być spożywana przez dzieci ze względu na zawartość alkoholu, jak również diabetycy czy kobiety w ciąży.Spożycie kombuchy w nadmiernych ilościach może powodować dostarczenie do organizmu zbyt dużych ilości fluorków.
Picie napoju z kombuchy nie powinno być większe niż 100 - 150 ml dziennie.
Picie kombuchy
Kombucha to świetny sposób na wprowadzenie do diety większej ilości probiotyków. Ma również wiele korzyści zdrowotnych, w tym wspomaga trawienie i wzmacnia układ odpornościowy. Jeśli chcesz spróbować tego starożytnego napoju, zalecamy zrobienie go w domu! Sprawdź nasze kursy - dietetyk kurs online.