mgr Anna Napiórkowska
autor artykułuOdżywianie z Ajurwedą
Czym jest dieta ajurwedyjska? Na czym polegają zasady diety ajurwedy? Te pytanie zadaje sobie wiele osób.
Ajurweda zakłada, że powinniśmy jeść jak najwięcej świeżych produktów i unikać spożywania nadmiernej ilości przetworzonych. Dobra dieta, to dieta bogata w superfoods, których zgodnie z zasadami ajurwedy powinniśmy spożywać najwięcej. Należy jednak podkreślić, że nie wyklucza ona spożywania konkretnych produktów i opiera się na zrównoważonym sposobie odżywiania.
Dieta w ajurwedzie jest zależna od naszego typu konstytucyjnego, czyli doszy. Te typy które wynikiem proporcji pięciu żywiołów, z których się składamy. Istnieją trzy dosze i u każdego człowieka jedna z nich jest dominująca. W zależności od tego, czy jesteśmy vata, pitta czy kapha, powinniśmy spożywać jedzenie w różnych proporcjach (np. więcej zbóż, mniej ziemniaków).
Produkty w niej zalecane są w głównej mierze wegańskie. Ajurweda podkreśla także, że zdrowe odżywianie powinno iść w parze z aktywnością np. jogą.
Dieta ajurwedyjska: jak należy się odżywiać według Ajurwedy?
Po pierwsze jej najważniejszą zasadą jest ustalenie diety zgodnie z naszą doszą. W przeciwnym przypadku na pewno nie będzie skuteczna.
Drugą, ale równie ważną zasadą jest to, żeby żołądek w jednej trzeciej wypełnić pokarmem stałym, w jednej trzeciej płynnym, natomiast pozostałą część zostawić pustą. Bardzo ważne jest również, aby dokładnie i powoli przeżuwać pokarm, takie działanie pomaga w procesie trawienia.
Ponadto powinniśmy jeść tylko w momencie, kiedy jesteśmy głodni, a pić tylko wtedy, gdy jesteśmy spragnieni. To taki "ukłon" w stronę pierwotnej natury, słuchania własnego organizmu i walki z zaburzeniami równowagi w nim. Pomiędzy posiłkami należy dbać o przerwy (od 3 do 6 godzin), a dania powinny być spożywane regularnie. Zaleca się unikania oglądania telewizji, czytania książek oraz sprawdzania telefonu w trakcie posiłku. To negatywnie wpływa na proces trawienia.
Produkty w diecie ajurwedyjskiej powinny być przede wszystkim naturalne, sezonowe, nieprzetworzone. Potrawy zawierające dużo witamin i minerałów to pozycja obowiązkowa w tym sposobie odżywiania. Należy wystrzegać się potraw smażonych, produktów kwaśnych, czy sfermentowanych (np. chleb na drożdżach). Nie wolno natomiast jeść, kiedy jest się zdenerwowanym, przygnębionym, nie stabilnym. Warto spożywać posiłki w miłej atmosferze, samotności, w gronie bliskich nam osób.
Dieta ajurwedyjska - co jeść?
Ajurweda mówi, że najważniejsze przy układaniu diety jest ustalenie naszej doszy. To właśnie od niej zależy jakie produkty oraz w jakich proporcjach powinniśmy jeść. Produkty dostosowane do poszczególnych Dosz jakie możesz jeść regularnie:
- Osoby o konstytucji pitta powinny przede wszystkim w swojej diecie uwzględniać smaki gorzkie, cierpkie oraz słodkie. Warto natomiast aby wystrzegały się potraw kwaśnych i ostrych. Często osoby o przewadze doszy pitta uwielbiają potrawy pikantne, przesolone, czy zakwaszone, jednak powinny unikać takich dań. Dzięki temu będą mogły odzyskać stan równowagi, cieszyć się dobrym zdrowiem ciała i umysłu. Produkty wskazane dla osób pitta to m.in: zboża (owies, pszenica, jęczmień, ryż), rośliny strączkowe (groch, soja, fasola), warzywa (kapusta, brokuły, sałata, kukurydza, dynia), owoce (śliwka, jabłka, gruszka, cytrusy), przyprawy (kurkuma, kolendra), do słodzenia cukier trzcinowy, syrop klonowy lub miód (zamiast białego cukru)
- Osoby z przewagą vata powinny natomiast spożywać posiłki ciepłe), lekko oleiste, a także delikatnie przyprawione. Należy unikać surowej żywności i zimnych napojów. Smaki, które warto uwzględnić w diecie to smak słodki, słony i kwaśny. Nie polecany jest smak gorzki oraz ostry. Produkty odpowiednie dla osób z przewagą doszy vaty to mi.in: zboża (owies, ryż, pszenica), rośliny strączkowe i ich przetwory (soczewica, tofu), warzywa, najlepiej gotowane (marchew, dynia, buraki), surowe owoce (cytrusy, winogrona, banany), orzechy (włoskie, ziemne, migdały, pistacje, kokosowe), przyprawy (imbir, kurkuma, cynamon, bazylia, kozieradka, goździk, kminek, pieprz), tłuszcze (olej słonecznikowy, sezamowy)
- Potrawy dla osób kapha powinny być ostre, gorzkie i cierpkie. Szczególnie niewskazane są dania ciężkie, tuczące, czy tłuste. Produkty, jakie warto uwzględnić w diecie to m.in: zboża (kukurydza, kuskus, jęczmień), rośliny strączkowe (soczewica, groch, tofu), mleko (wyłącznie sojowe), warzywa (kalafior, brokuły, kapusta), tłuszcze (wyłącznie roślinne i w minimalnej ilości), przyprawy (chili, kurkuma, musztarda, chrzan, imbir), a do słodzenia miód
Jeśli interesują Cię szkolenia z podobnej tematyki lub 12 innych jakie posiadamy to zapraszamy do dołączenia do platformy Bez Tabletek.
Jedna płatność = dożywotni dostęp.Poznaj i zdobądź najnowszą wiedzę z zakresu profilaktyki zdrowia!