Dieta ajurwedyjska - co jeść?

Dieta ajurwedyjska - co jeść?

Czemu dieta w ajurwedzie zajmuje tak ważne miejsca? Na czym polega dieta ajurwedyjska? Ajurweda wywodzi się ze starożytnych Indii i liczy kilka tysięcy. jest ona najstarszym znanym system medyczno-filozoficzny. Ajurweda oznacza naukę o życiu albo wiedzę o życiu, a za jej cechę charakterystyczną uznaje się holistyczne podejście do człowieka. Warto wiedzieć, że życie zgodnie z zasadami ajurwedy musimy także stosować odpowiednio dopasowaną dietę do rodzaju posiadanej energii.

Współczesna medycyna również docenia zdrowotne korzyści płynące z tego systemu medycznego.

Odżywianie z Ajurwedą

Czym jest dieta ajurwedyjska? Na czym polegają zasady diety ajurwedy? Te pytanie zadaje sobie wiele osób.

Ajurweda zakłada, że powinniśmy jeść jak najwięcej świeżych produktów i unikać spożywania nadmiernej ilości przetworzonych. Dobra dieta, to dieta bogata w superfoods, których zgodnie z zasadami ajurwedy powinniśmy spożywać najwięcej. Należy jednak podkreślić, że nie wyklucza ona spożywania konkretnych produktów i opiera się na zrównoważonym sposobie odżywiania.

Dieta w ajurwedzie jest zależna od naszego typu konstytucyjnego, czyli doszy. Te typy które wynikiem proporcji pięciu żywiołów, z których się składamy. Istnieją trzy dosze i u każdego człowieka jedna z nich jest dominująca. W zależności od tego, czy jesteśmy vata, pitta czy kapha, powinniśmy spożywać jedzenie w różnych proporcjach (np. więcej zbóż, mniej ziemniaków).

Produkty w niej zalecane są w głównej mierze wegańskie. Ajurweda podkreśla także, że zdrowe odżywianie powinno iść w parze z aktywnością np. jogą.

Dieta ajurwedyjska: jak należy się odżywiać według Ajurwedy?

Po pierwsze jej najważniejszą zasadą  jest ustalenie diety zgodnie z naszą doszą. W przeciwnym przypadku na pewno nie będzie skuteczna.

Drugą, ale równie ważną  zasadą jest to, żeby żołądek w jednej trzeciej wypełnić pokarmem stałym, w jednej trzeciej płynnym, natomiast pozostałą część zostawić pustą. Bardzo ważne jest również, aby dokładnie i powoli przeżuwać pokarm, takie działanie pomaga w procesie trawienia.


Ponadto powinniśmy jeść tylko w momencie, kiedy jesteśmy głodni, a pić tylko wtedy, gdy jesteśmy spragnieni. To taki "ukłon" w stronę pierwotnej natury, słuchania własnego organizmu i walki z zaburzeniami równowagi w nim. Pomiędzy posiłkami należy dbać o przerwy (od 3 do 6 godzin), a dania powinny być spożywane regularnie. Zaleca się unikania oglądania telewizji, czytania książek oraz sprawdzania telefonu w trakcie posiłku. To negatywnie wpływa na proces trawienia.


Produkty w diecie ajurwedyjskiej powinny być przede wszystkim naturalne, sezonowe, nieprzetworzone. Potrawy zawierające dużo witamin i minerałów to pozycja obowiązkowa w tym sposobie odżywiania. Należy wystrzegać się potraw smażonych, produktów kwaśnych, czy sfermentowanych (np. chleb na drożdżach). Nie wolno natomiast jeść, kiedy jest się zdenerwowanym, przygnębionym, nie stabilnym. Warto spożywać posiłki w miłej atmosferze, samotności, w gronie bliskich nam osób.

Dieta ajurwedyjska - co jeść?

Ajurweda mówi, że najważniejsze przy układaniu diety jest ustalenie naszej doszy. To właśnie od niej zależy jakie produkty oraz w jakich proporcjach powinniśmy jeść. Produkty dostosowane do poszczególnych Dosz jakie możesz jeść regularnie:

  • Osoby o konstytucji pitta powinny przede wszystkim w swojej diecie uwzględniać smaki gorzkie, cierpkie oraz słodkie. Warto natomiast aby wystrzegały się potraw kwaśnych i ostrych. Często osoby o przewadze doszy pitta uwielbiają potrawy pikantne, przesolone, czy zakwaszone, jednak powinny unikać takich dań. Dzięki temu będą mogły odzyskać stan równowagi, cieszyć się dobrym zdrowiem ciała i umysłu. Produkty wskazane dla osób pitta to m.in: zboża (owies, pszenica, jęczmień, ryż), rośliny strączkowe (groch, soja, fasola), warzywa (kapusta, brokuły, sałata, kukurydza, dynia), owoce (śliwka, jabłka, gruszka, cytrusy), przyprawy (kurkuma, kolendra), do słodzenia cukier trzcinowy, syrop klonowy lub miód (zamiast białego cukru)
  • Osoby z przewagą vata powinny natomiast spożywać posiłki ciepłe), lekko oleiste, a także delikatnie przyprawione. Należy unikać surowej żywności i zimnych napojów. Smaki, które warto uwzględnić w diecie to smak słodki, słony i kwaśny. Nie polecany jest smak gorzki oraz ostry. Produkty odpowiednie dla osób z przewagą doszy vaty to mi.in: zboża (owies, ryż, pszenica), rośliny strączkowe i ich przetwory (soczewica, tofu), warzywa, najlepiej gotowane (marchew, dynia, buraki), surowe owoce (cytrusy, winogrona, banany), orzechy (włoskie, ziemne, migdały, pistacje, kokosowe), przyprawy (imbir, kurkuma, cynamon, bazylia, kozieradka, goździk, kminek, pieprz), tłuszcze (olej słonecznikowy, sezamowy)
  • Potrawy dla osób kapha powinny być ostre, gorzkie i cierpkie. Szczególnie niewskazane są dania ciężkie, tuczące, czy tłuste. Produkty, jakie warto uwzględnić w diecie to m.in: zboża (kukurydza, kuskus, jęczmień), rośliny strączkowe (soczewica, groch, tofu), mleko (wyłącznie sojowe), warzywa (kalafior, brokuły, kapusta), tłuszcze (wyłącznie roślinne i w minimalnej ilości), przyprawy (chili, kurkuma, musztarda, chrzan, imbir), a do słodzenia miód


Jeśli interesują Cię szkolenia z podobnej tematyki lub 12 innych jakie posiadamy to zapraszamy do dołączenia do platformy Bez Tabletek. 

Jedna płatność = dożywotni dostęp.Poznaj i zdobądź najnowszą wiedzę z zakresu profilaktyki zdrowia!

Bądź na bieząco zapisz się do newslettera

Co zyskujesz zapisując się do newslettera beztabletek.pl?

  • Otrzymuj powiadomienia o aktualnych promocjach
  • Bądź na bieżąco z nowo dodawanymi kursami
  • Dowiedz się o nowych artykułach

Dowiedz się więcej dzięki naszym szkoleniom:

Chcesz wiedzieć więcej na ten temat?


Jeśli interesują Cię unikalne szkolenia z ajurwedy to zapraszamy do dołączenia do platformy Bez Tabletek.

Jedna płatność = dożywotni dostęp

Dołącz do nas już teraz!

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Suplementy wspomagające pracę tarczycy – co warto wiedzieć ?

Suplementy wspomagające pracę tarczycy – co warto wiedzieć ?

Zdrowie tarczycy ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania całego organizmu – od metabolizmu, przez poziom energii, aż po nastrój i układ odpornościowy. Coraz więcej osób boryka się z niedoczynnością lub nadczynnością tarczycy, często nieświadomie. Współczesna diagnostyka i leczenie obejmują nie tylko badania poziomu TSH, FT3 czy FT4, ale również coraz częściej zwraca się uwagę na styl życia, dietę i odpowiednio dobraną suplementację. W tym artykule przyjrzymy się, jakie suplementy wspomagające pracę tarczycy warto włączyć do codziennej rutyny, kiedy warto po nie sięgnąć i czego unikać, by nie zaszkodzić sobie jeszcze bardziej.

Jakie są naturalne sposoby na obniżenie poziomu kortyzolu ?

Jakie są naturalne sposoby na obniżenie poziomu kortyzolu ?

Kortyzol, nazywany potocznie hormonem stresu, odgrywa kluczową rolę w wielu procesach fizjologicznych. W krótkim okresie może być pomocny – mobilizuje organizm do działania i wspomaga reakcję „walcz lub uciekaj”. Problem pojawia się wtedy, gdy jego poziom utrzymuje się przewlekle na zbyt wysokim poziomie. Może to prowadzić do problemów ze snem, przyrostu masy ciała, trudności z koncentracją, zaburzeń hormonalnych i osłabienia odporności. Dlatego tak ważne jest, aby wiedzieć, jak obniżyć poziom kortyzolu naturalnie. W tym artykule przyjrzymy się skutecznym, codziennym metodom wspierania równowagi hormonalnej bez potrzeby sięgania po leki.

Naturalne sposoby na zwiększenie odporności organizmu

Naturalne sposoby na zwiększenie odporności organizmu

Silna odporność organizmu to fundament zdrowia i dobrej kondycji przez cały rok. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym oraz w czasie zwiększonej podatności na infekcje, warto świadomie wzmacniać układ immunologiczny. Coraz więcej osób szuka bezpiecznych, naturalnych metod wsparcia odporności, które można wdrożyć na co dzień, bez konieczności sięgania po leki. Czy istnieją skuteczne sposoby, które wspierają organizm w walce z wirusami i bakteriami w sposób naturalny? Oczywiście – i to bez skutków ubocznych.

SPF 50 do twarzy - dlaczego warto stosować ten kosmetyk ?

SPF 50 do twarzy - dlaczego warto stosować ten kosmetyk ?

Nadmierna ekspozycja twarzy na słońce może prowadzić do szybkiego pojawiania się zmarszczek, zmian skórnych i oznak starzenia się cery. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest zatem stosowanie kremu z wysokim filtrem, który ochroni przed szkodliwym działaniem słońca i zadba o pielęgnację skóry. Dlaczego warto stosować SPF 50 do twarzy? Co daje wysoka ochrona przeciwsłoneczna?

Dołącz do nas!
i zyskaj dostęp do najlepszej platformy heathcare

Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.

Dożywotni dostęp
199zł / jednorazowo
Zobacz co zyskasz

Dożywotni dostęp do platformy - jednorazowa płatność

  • Pełen dostęp do 100 kursów video na zawsze
  • Bez ukrytych opłat i automatycznego przedłużania
  • Nowe treści co miesiąc