Celiakia: Nietolerancja glutenu i dieta bezglutenowa. Dieta bezglutenowa – produkty. Nietolerancja glutenu a celiakia – podobieństwa i różnice. Dieta bezglutenowa - jadłospis

Celiakia: Nietolerancja glutenu i dieta bezglutenowa. Dieta bezglutenowa – produkty. Nietolerancja glutenu a celiakia – podobieństwa i różnice. Dieta bezglutenowa - jadłospis

Celiakia to choroba autoimmunologiczna, podczas której organizm reaguje na gluten, białko obecne w niektórych zbożach, a w szczególności w pszenicy, jęczmieniu i życie. W przypadku celiakii, gluten powoduje uszkodzenie nabłonka jelitowego, co prowadzi do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych. Celiakia jest chorobą dziedziczną i dotyka około 1% populacji.

Czym jest celiakia?

Celiakia to choroba autoimmunologiczna, która powstaje w momencie, gdy system immunologiczny reaguje na gluten w żywności. Gluten jest białkiem obecnym w zbożach, takich jak pszenica, żyto i jęczmień. W momencie, gdy osoba z celiakią spożywa gluten, układ immunologiczny organizmu zaczyna atakować jego własne tkanki, niszcząc nabłonek jelitowy. To prowadzi do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych. W ciężkich przypadkach celiakia może prowadzić do niedoborów witamin i minerałów, osłabienia organizmu i chorób narządów wewnętrznych.

Nietolerancja glutenu a celiakia - różnice

Nietolerancja glutenu jest terminem używanym w odniesieniu do osób, które odczuwają negatywne reakcje na spożywanie glutenu, jednak nie mają celiakii ani alergii na gluten. Jest to bardzo częsty objaw, który pojawia się u wielu osób.

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, podczas której gluten powoduje uszkodzenie nabłonka jelitowego. Powoduje to zaburzenia wchłaniania składników odżywczych.

Jak zdiagnozować celiakię?

Diagnoza celiakii wymaga wzięcia pod uwagę wielu czynników. Przede wszystkich, konieczne jest wykonanie testów krwi, które określają obecność przeciwciał w organizmie. Następnie, konieczne jest wykonanie biopsji jelita cienkiego. W czasie tzw. gastroskopii, lekarz pobiera próbki tkanki jelita cienkiego, pozwalając na potwierdzenie lub wykluczenie celiakii.

Celiakia - objawy

Objawy celiakii mogą różnić się u różnych osób. Niektóre osoby z celiakią nie odczuwają żadnych objawów. Jednakże, najczęstszymi objawami celiakii są:

  • Biegunka,
  • Wzdęcia,
  • Brak apetytu lub spadek wagi,
  • Bóle brzucha,
  • Anemia,
  • Zmęczenie,
  • Bóle stawów,
  • Niepłodność.

Celiakia - dieta bezglutenowa

W przypadku celiakii, jedynym sposobem na złagodzenie objawów jest dieta bezglutenowa. Oznacza to, że należy wyeliminować ze swojej diety produkty z pszenicy, żyta i jęczmienia. Istnieje wiele produktów dostępnych na rynku, które nie zawierają glutenu i są bezpieczne dla osób z celiakią - należy jednak pamiętać, żeby wybierać produkty z certyfikatem bezglutenowym.

W diecie bezglutenowej, można spożywać między innymi takie produkty jak:

  • Ryż i kasze
  • Ziemniaki
  • Warzywa i owoce
  • Mleko i produkty mleczne
  • Mięso i jaja
  • Gluten-free produkty, takie jak mąki, makarony, chleby, ale również piwo, wódki, etc.

Bądź na bieżąco - zapisz się do newslettera

Co zyskujesz zapisując się do newslettera beztabletek.pl?

  • Otrzymuj powiadomienia o aktualnych promocjach
  • Bądź na bieżąco z nowo dodawanymi kursami
  • Dowiedz się o nowych artykułach

Cel i wskazania do stosowania diety bezglutenowej

Celem stosowania diety bezglutenowej jest przede wszystkim łagodzenie objawów i poprawa kondycji zdrowotnej osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu. Osoby te charakteryzują się trudnościami w trawieniu glutenu, który znajduje się w takich produktach jak pszenica, jęczmień, żyto, a także w wielu przetworzonych produktach spożywczych. Dieta bezglutenowa polega na eliminacji tych produktów i zastąpieniu ich innymi, nie zawierającymi glutenu, takimi jak ryż, kukurydza, proso, tapioka oraz różne nasiona, orzechy i strączki. Stosowanie diety bezglutenowej pozwala na redukcję stanów zapalnych w organizmie, poprawę kondycji skóry, układu trawiennego i immunologicznego. Dodatkowo, dieta ta może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia powikłań i schorzeń związanych z nietolerancją glutenu. Ważne jest jednak, aby przed rozpoczęciem diety bezglutenowej skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby ustalić właściwe wskazania oraz odpowiednio zbilansować pożywienie. 

Podsumowanie

Celiakia to choroba autoimmunologiczna powodująca uszkodzenie nabłonka jelitowego po spożyciu glutenu. Diagnoza wymaga wykonania testów krwi i biopsji jelita. Najważniejszą częścią leczenia jest dieta bezglutenowa. Istnieje wiele produktów bezglutenowych, które są bezpieczne dla osób z celiakią, ale należy upewnić się, że posiada ona certyfikat bezglutenowy.

Wszystko o twoim zdrowiu

Jeśli zawodowo pracujesz z pacjentem lub po prostu interesujesz się własnym zdrowiem to zapraszamy do dołączenia do platformy edukacyjnej o zdrowiu Bez Tabletek.Pierwsza platforma ogólnorozwojowa z tematyki zdrowia w Polsce.

Dołącz do nas już teraz i korzystaj cały rok bez opłat!

Dołącz do nas już teraz!

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Jak zadbać o profesjonalizm pracowników w salonach kosmetycznych?

Jak zadbać o profesjonalizm pracowników w salonach kosmetycznych?

W branży beauty właściwa prezencja liczy się jak nigdzie indziej. To właśnie pracownicy salonów kosmetycznych są ich prawdziwą wizytówką, dlatego muszą wyglądać nienagannie, nawet po wielu godzinach pracy. Ważna jest nie tylko estetyka, ale również spójność. Jakie standardy warto wdrożyć we własnym salonie urody? Podpowiadamy w poniższym artykule!

Zabiegi w ramach turnusów rehabilitacyjnych PFRON - jak dokonać właściwego wyboru?

Zabiegi w ramach turnusów rehabilitacyjnych PFRON - jak dokonać właściwego wyboru?

Rehabilitacja odgrywa kluczową rolę w powrocie do zdrowia i poprawie jakości życia. Dzięki odpowiednio dobranym zabiegom pacjenci mogą skutecznie przeciwdziałać lub łagodzić swoje dolegliwości, zwiększając sprawność fizyczną, przywracając normalne funkcje ciała oraz zmniejszając ból.

Korzyści i Zagrożenia Związane z Spożyciem Kofeiny w Kawie

Korzyści i Zagrożenia Związane z Spożyciem Kofeiny w Kawie

Kawa jest jednym z najbardziej popularnych napojów na całym świecie. Niemal każdego dnia miliony ludzi konsumują kawę, by zyskać energię i poprawić swoją koncentrację. Kluczowym składnikiem wpływającym na te właściwości jest kofeina. Jednakże, z jakimi korzyściami i zagrożeniami związanymi z kofeiną w kawie powinniśmy być świadomi? Artykuł ten ma na celu rzetelne omówienie tego zagadnienia.

Mezator M1 w wersji Refurbished ponownie dostępny!

Mezator M1 w wersji Refurbished ponownie dostępny!

Dzisiaj rozpoczyna się rejestracja dla wszystkich zainteresowanych unikatowym modelem Mezator M1 w wersji Refurbished. To nadal ta sama zaawansowana technologia, ale teraz dostępna w rewelacyjnej cenie - jedynie 9999 zł, zamiast standardowych 40.310 zł.

Dołącz do nas!
i zyskaj dostęp do najlepszej platformy heathcare

Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.

Roczna subskrypcja
195zł / rok
Zobacz co zyskasz

Odkryj holistyczne podejście do Zdrowia

  • Obszerna baza wiedzy
  • Niska roczna płatność
  • Nowe kursy każdego miesiąca