Doktor nauk o zdrowiu, dietetyk kliniczny. Przez siedem lat pracowała w Instytucie Żywności i Żywienia. Pomaga osobom z problemem nadwagi i otyłości, cierpiącym na choroby dieto zależne oraz będącym na dietach alternatywnych (ze szczególnym uwzględnieniem diet roślinnych). Prowadzi również szkolenia dla dietetyków i lekarzy oraz wykłady dla rodziców i osób starszych. Współpracuje z Narodowym Programem Zdrowia i przy realizacji kampanii społecznych. Autorka artykułów naukowych i popularnonaukowych, autorka lub współautorka cenionych książek o odżywianiu, między innymi "Love Vegan", "Jeść zdrowiej", "Jelito drażliwe. Leczenie dietą", "Insulinooporność. Leczenie dietą", "Zdrowe stawy. Leczenie dietą", "Jedz zielone", "Zakłamane jedzenie", "Endometrioza. Leczenie dietą", "Dieta wleczeniu osteoporozy".