Metale ciężkie, takie jak kadm, ołów, rtęć czy arsen, mogą wywierać negatywne skutki zdrowotne - co do tego nie ma wątpliwości. Nasz organizm jest przystosowany do radzenia sobie w trudniejszych warunkach, został bowiem wyposażony w sprawnie działające centra odtruwające - wątrobę i nerki. Co jednak w sytuacji, gdy nie funkcjonują one dobrze lub koncentracja niebezpiecznych pierwiastków przekroczyła normę? Jeśli nie mamy do czynienia z nagłym zatruciem, ale mamy świadomość ekspozycji na źródła metali ciężkich, warto zadbać o ich eliminację na odpowiednio wczesnym etapie.
Do głównych kategorii pożywienia, z których niebezpieczne metale ciężkie dostają się do organizmu, zaliczamy niektóre gatunki ryb, warzywa - głównie korzeniowe, takie jak buraki czy ziemniaki, a także napoje alkoholowe. Ponadto wielu z nas jest narażonych na metale ciężkie w miejscu pracy. Niebezpieczne opary mogą występować głównie wśród osób zajmujących się produkcją rozpuszczalników, lakierów, farb, nawozów, a także pracujących w przemyśle hutniczym czy górnictwie.
Chciałoby się zatem rzec, że najbardziej skuteczną metodą będzie ograniczenie ekspozycji. Czy rada: „zmień dietę i pracę” przyniesie pożądany efekt? O ile zmiany żywieniowe łatwiej wprowadzić, o tyle zmiana miejsca zatrudnienia nie zawsze wchodzi w grę. Warto jednak mieć świadomość mogących wystąpić skutków zdrowotnych.
Jednak jakie produkty powinny znaleźć się w diecie, w której nie będzie metali ciężkich? To również okazuje się nie lada wyzwaniem, gdyż te szkodliwe substancje mogą znaleźć się w naprawdę wielu produktach spożywczych. Często mówi się o rybach, nieco rzadziej o warzywach, a przecież te uprawiane w skażonej glebie mogą być równie niebezpieczne. Związki niebezpiecznych pierwiastków spotykane są także w zbożach, mleku i podrobach. Sporadyczne sięganie po źródła metali ciężkich nie powinno prowadzić do zaburzeń, jednak długotrwałe stosowanie ich w diecie z pewnością nie przyniesie pozytywnych skutków zdrowotnych.
Zdrowy organizm radzi sobie z usuwaniem nadmiernej ilości szkodliwych związków, nie tylko metali ciężkich. Jednak szczególną opieką należy otoczyć osoby, którym dokuczają problemy zdrowotne, a zatrucie kadmem, ołowiem, czy rtęcią może zakończyć się tragicznie. Do prostych, ale skutecznych wskazówek należy zaliczyć regularne dbanie o nawodnienie organizmu. Woda wspomaga usuwanie zbędnych składników. Podobną rolę będzie odgrywał błonnik pokarmowy i dbanie o regularny rytm wypróżnień, gdyż zdecydowana większość toksycznych związków wydalana jest wraz z kałem. Ponadto żywność zalegająca w jelitach nie będzie uwalniać szkodliwych związków.
Warto również zadbać o dostarczanie wraz z dietą bogatych źródeł związków nazywanych antyoksydantami. Metale ciężkie bowiem są odpowiedzialne m.in. za wzmożoną produkcję wolnych rodników, a rolą antyoksydantów jest ich neutralizacja. Znajdziesz je np. w zielonej herbacie, owocach cytrusowych, jarmużu, szpinaku, aronii, pomidorach oraz papryce. Witaminami o udowodnionym działaniu antyoksydacyjnym są A, C oraz E, a pierwiastkami cynk i selen.
Równie istotne jest także dostarczanie wraz z dietą wszelkich innych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych. Jeśli zadbamy, aby żelaza, magnezu czy wapnia nie zabrakło w naszym pożywieniu, niebezpieczne metale ciężkie będą mieć utrudnione wchłanianie.
Doskonale wiemy, że pot jest odpowiedzialny za usuwanie toksyn z naszego organizmu. Zatem w grupie zaleceń, które warto zastosować w skutecznym odtruwaniu, wymienia się także aktywność fizyczną. Wywiera ona wiele pozytywnych skutków zdrowotnych, jednak musi być dostosowana do stanu zdrowia i kondycji organizmu. Równie pozytywne skutki wiążą się z regularną wizytą w saunie suchej oraz łaźni parowej, które także stymulują zwiększone wydzielanie potu.
Warto podkreślić, że jeśli mamy do czynienia z ostrym zatruciem lub wystąpiły niebezpieczne objawy, konieczna może okazać się hospitalizacja. W leczeniu farmakologicznym stosuje się tzw. związki chelatujące, które wiążą się z metalami ciężkimi i dzięki temu zdecydowanie łatwiej je usunąć.
Kombucza to coraz bardziej popularny herbaciany napój orzeźwiający przygotowywany z grzybka japońskiego, jednak czy jest on dla każdego?
Kolendra siewna - jak uprawiać tą jednoroczną roślinę i jakie jest jej działanie, właściwości i zastosowanie ?
Coraz bardziej popularny w naszych produktach ale czy olej marchewkowy jest zdrowy ? Jakie są jego właściwości i czy olej marchwiowy jest dla każdego ?
Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.
Dożywotni nielimitowany dostęp do platformy
jednorazowa płatność
Raptem tyle co dwie kawy na mieście i rezygnujesz kiedy chcesz !
miesięcznie
Wybierając roczną subskrypcje otrzymujesz miesiąc gratis !
rocznie