mgr Bożena Heller
autor artykułuPo pierwsze - ogranicz ekspozycję!
Do głównych kategorii pożywienia, z których niebezpieczne metale ciężkie dostają się do organizmu, zaliczamy niektóre gatunki ryb, warzywa - głównie korzeniowe, takie jak buraki czy ziemniaki, a także napoje alkoholowe. Ponadto wielu z nas jest narażonych na metale ciężkie w miejscu pracy. Niebezpieczne opary mogą występować głównie wśród osób zajmujących się produkcją rozpuszczalników, lakierów, farb, nawozów, a także pracujących w przemyśle hutniczym czy górnictwie.
Chciałoby się zatem rzec, że najbardziej skuteczną metodą będzie ograniczenie ekspozycji. Czy rada: „zmień dietę i pracę” przyniesie pożądany efekt? O ile zmiany żywieniowe łatwiej wprowadzić, o tyle zmiana miejsca zatrudnienia nie zawsze wchodzi w grę. Warto jednak mieć świadomość mogących wystąpić skutków zdrowotnych.
Jednak jakie produkty powinny znaleźć się w diecie, w której nie będzie metali ciężkich? To również okazuje się nie lada wyzwaniem, gdyż te szkodliwe substancje mogą znaleźć się w naprawdę wielu produktach spożywczych. Często mówi się o rybach, nieco rzadziej o warzywach, a przecież te uprawiane w skażonej glebie mogą być równie niebezpieczne. Związki niebezpiecznych pierwiastków spotykane są także w zbożach, mleku i podrobach. Sporadyczne sięganie po źródła metali ciężkich nie powinno prowadzić do zaburzeń, jednak długotrwałe stosowanie ich w diecie z pewnością nie przyniesie pozytywnych skutków zdrowotnych.
Naturalne wsparcie organizmu
Zdrowy organizm radzi sobie z usuwaniem nadmiernej ilości szkodliwych związków, nie tylko metali ciężkich. Jednak szczególną opieką należy otoczyć osoby, którym dokuczają problemy zdrowotne, a zatrucie kadmem, ołowiem, czy rtęcią może zakończyć się tragicznie. Do prostych, ale skutecznych wskazówek należy zaliczyć regularne dbanie o nawodnienie organizmu. Woda wspomaga usuwanie zbędnych składników. Podobną rolę będzie odgrywał błonnik pokarmowy i dbanie o regularny rytm wypróżnień, gdyż zdecydowana większość toksycznych związków wydalana jest wraz z kałem. Ponadto żywność zalegająca w jelitach nie będzie uwalniać szkodliwych związków.
Warto również zadbać o dostarczanie wraz z dietą bogatych źródeł związków nazywanych antyoksydantami. Metale ciężkie bowiem są odpowiedzialne m.in. za wzmożoną produkcję wolnych rodników, a rolą antyoksydantów jest ich neutralizacja. Znajdziesz je np. w zielonej herbacie, owocach cytrusowych, jarmużu, szpinaku, aronii, pomidorach oraz papryce. Witaminami o udowodnionym działaniu antyoksydacyjnym są A, C oraz E, a pierwiastkami cynk i selen.
Równie istotne jest także dostarczanie wraz z dietą wszelkich innych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych. Jeśli zadbamy, aby żelaza, magnezu czy wapnia nie zabrakło w naszym pożywieniu, niebezpieczne metale ciężkie będą mieć utrudnione wchłanianie.
Toksyny usuwane z organizmu przez skórę
Doskonale wiemy, że pot jest odpowiedzialny za usuwanie toksyn z naszego organizmu. Zatem w grupie zaleceń, które warto zastosować w skutecznym odtruwaniu, wymienia się także aktywność fizyczną. Wywiera ona wiele pozytywnych skutków zdrowotnych, jednak musi być dostosowana do stanu zdrowia i kondycji organizmu. Równie pozytywne skutki wiążą się z regularną wizytą w saunie suchej oraz łaźni parowej, które także stymulują zwiększone wydzielanie potu.
Warto podkreślić, że jeśli mamy do czynienia z ostrym zatruciem lub wystąpiły niebezpieczne objawy, konieczna może okazać się hospitalizacja. W leczeniu farmakologicznym stosuje się tzw. związki chelatujące, które wiążą się z metalami ciężkimi i dzięki temu zdecydowanie łatwiej je usunąć.