bezTabletek.pl

Praktyczna wiedza o twoim
zdrowiu w przystępnej formie

Dieta bez glutenu - dla kogo?  Dieta bezglutenowa – dla kogo i dlaczego? Jak bezpiecznie przejść na dietę bezglutenową? Co daje dieta bezglutenowa i dla kogo jest ona odpowiednia? Dieta bezglutenowa: wskazania, zasady, produkty dozwolone i zabronione

Blog healthcare

Dieta bez glutenu - dla kogo?  Dieta bezglutenowa – dla kogo i dlaczego? Jak bezpiecznie przejść na dietę bezglutenową? Co daje dieta bezglutenowa i dla kogo jest ona odpowiednia? Dieta bezglutenowa: wskazania, zasady, produkty dozwolone i zabronione

Celiakia, czynnik genetyczny lub choroby autoimmunologiczne. Te choroby to główne powody podejmowania decyzji o prowadzeniu diety bezglutenowej. Co to jest dieta bez glutenu? Dla kogo jest przeznaczona? Jakie produkty są dozwolone, a jakie należy unikać? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym poradniku.

Spis treści

  1. Dieta bezglutenowa - na czym polega?
  2. Dieta bez glutenu - kto powinien ją stosować?
  3. Produkty bez glutenu - co jeść?
  4. Czego unikać na diecie bezglutenowej?
  5. Bądź na bieżąco - zapisz się do newslettera
  6. Jedzenie bez glutenu - przepisy
  7. Dowiedz się więcej dzięki naszym szkoleniom:
  8. Dieta bezglutenowa – kluczowe wsparcie w celiakii i nietolerancji glutenu

Dieta bezglutenowa - na czym polega?

Dieta bez glutenu polega na wyeliminowaniu z diety glutenu, czyli białka zwanego glutenem, które spotyka się m.in. w pszenicy, żytnim, jęczmiennym, jak również owies może zawierać śladowe ilości glutenu. U osób z nietolerancją glutenu, taką jak celiakia lub nadwrażliwość pokarmowa na gluten, białko to powoduje uszkodzenie nabłonka jelitowego, co prowadzi do zaburzenia wchłaniania składników odżywczych z pożywienia. Dlatego dieta bezglutenowa jest jedynym sposobem na uniknięcie objawów choroby i związanego z nią ryzyka powikłań.

Dieta bez glutenu - kto powinien ją stosować?

Dieta bezglutenowa przeznaczona jest dla osób, u których wskazane jest wyeliminowanie glutenu z diety. Dla osób z celiakią, chorobą autoimmunologiczną, glutenu nie powinno być w diecie w ogóle. Osoby z nadwrażliwością pokarmową na gluten powinny stosować dietę bezglutenową z mniejszym rygorem - należy eliminować produkty zawierające duże ilości glutenu lub tylko te produkty, które wywołują u nich objawy. Osoby, które chcą schudnąć, są stawiane przed dylematem, czy dieta bezglutenowa jest dla nich właściwym wyborem. To zależy od typu diety, którego przestrzegają - dieta bezglutenowa nie zapewnia większej utraty wagi, jeśli nie jest to zbilansowany plan żywieniowy.

Produkty bez glutenu - co jeść?

Dieta bezglutenowa zakłada jedzenie tylko tych produktów, które nie zawierają glutenu. Są to między innymi:

  • owoce
  • warzywa
  • nabiał
  • mięso
  • ryby
  • jaja
  • zboża bezglutenowe, takie jak gryka, ryż, amarantus, quinoa, proso, tapioka, teff.

Zdrowe, naturalne produkty bez glutenu mogą pomóc w utrzymaniu diety bogatej w składniki odżywcze. Dlatego warto wybierać produkty jednoskładnikowe lub te, które nie były przetworzone przemysłowo.

Czego unikać na diecie bezglutenowej?

Unikanie glutenu oznacza unikanie pokarmów, które zawierają pszenicę, jęczmień, żyto i przetworzone produkty z nich, takie jak:

  • chleb pszenny
  • kluski
  • makaron
  • bułka tarta
  • ciasta i pieczywo
  • sosy zawierające mąkę pszenną
  • napoje gazowane

Aby upewnić się, czy jedzenie jest bezpieczne na diecie bezglutenowej, należy dokładnie przeczytać etykiety produktów lub korzystać z programów mobilnych lub stron internetowych, które pomogą w znalezieniu informacji o składzie danego produktu.

Bądź na bieżąco - zapisz się do newslettera

Co zyskujesz zapisując się do newslettera beztabletek.pl?

  • Otrzymuj powiadomienia o aktualnych promocjach
  • Bądź na bieżąco z nowo dodawanymi kursami
  • Dowiedz się o nowych artykułach

Jedzenie bez glutenu - przepisy

Poniżej znajdują się dwa proste i smaczne przepisy na dania bez glutenu, które dobrze wpiszą się w codzienną dietę.

Ryba z płatkami jaglanymi

Składniki:

  • filet z łososia
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki płatków jaglanych
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Roztrzep jajko w misce i dodaj sól oraz pieprz.
  2. Włóż płatki jaglane na talerz i dokładnie wymieszaj z solą i pieprzem.
  3. Rozgrzej oliwę na patelni na średnim ogniu.
  4. Osusz filet łososia ręcznikiem papierowym i obtocz w jajku, następnie w płatkach jaglanych.
  5. Smaż rybę na patelni z oliwą zaczynając od strony pokrytej płatkami jaglanymi.
  6. Smaż na złoty kolor, odczekaj i podawaj z pieczonymi warzywami.

Letnia sałatka z kurczakiem

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • rukola
  • pomidory koktajlowe
  • ogórek
  • awokado
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka uprzednio posolić i upiec na patelni z dodatkiem oliwy.
  2. Pokroić warzywa na drobne kawałki, posolić i wymieszać w salaterce.
  3. Następnie dodać pokrojonego w kostkę awokado i sok z cytryny.
  4. Całość wymieszać i dodać usmażonego na patelni kurczaka.
  5. Posypać pieprzem i podawać od razu.

Dieta bezglutenowa – kluczowe wsparcie w celiakii i nietolerancji glutenu

Dieta bezglutenowa jest kluczowym wsparciem dla osób cierpiących na celiakię i nietolerancję glutenu. Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, która powoduje uszkodzenie błony śluzowej jelita cienkiego w wyniku spożywania glutenu. Nietolerancja glutenu, z kolei, jest wywoływana przez reakcję organizmu na obecność glutenu w diecie, bez konkretnego uszkodzenia jelita. Obie te przypadłości powodują podobne objawy, takie jak bóle brzucha, problemy z trawieniem, biegunki, wzdęcia i utrata wagi. W celu złagodzenia tych objawów i zapewnienia odpowiedniego odżywiania, konieczne jest stosowanie diety bezglutenowej. Dieta ta polega na ograniczeniu lub całkowitym wyeliminowaniu produktów zawierających gluten, takich jak pszenica, żyto, jęczmień i owies. W zamian można spożywać produkty bezglutenowe, takie jak ryż, kukurydzę, ziemniaki, strączkowe, mleko i nabiał, mięso, ryby, jaja i owoce oraz warzywa. Dieta bezglutenowa jest nie tylko kluczowym wsparciem dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu, ale także zdrowym i bezpiecznym sposobem odżywiania się dla wszystkich. 

Wszystko o twoim zdrowiu

Jeśli zawodowo pracujesz z pacjentem lub po prostu interesujesz się własnym zdrowiem to zapraszamy do dołączenia do platformy edukacyjnej o zdrowiu Bez Tabletek.Pierwsza platforma ogólnorozwojowa z tematyki zdrowia w Polsce.

Dołącz do nas już teraz w cenie jednej małej kawy na mieście !

Dołącz do nas już teraz!
  • Facebook
  • Spreaker
  • LinkedIn
5/510 ocen

oceń ten artykuł

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Soczewica - superfood bogaty w białko, błonnik i minerały. Soczewica zielona. Soczewica - składniki odżywcze i właściwości zdrowotne. Czerwona czy zielona - którą soczewicę wybrać i jakie są między nimi różnice? 

Soczewica - superfood bogaty w białko, błonnik i minerały. Soczewica zielona. Soczewica - składniki odżywcze i właściwości zdrowotne. Czerwona czy zielona - którą soczewicę wybrać i jakie są między nimi różnice? 

Soczewica to roślina strączkowa, która ze względu na swoje wartości odżywcze coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. To przede wszystkim źródło białka roślinnego, ale również błonnika, związków mineralnych i witamin. W poniższym artykule przyjrzymy się dokładnie, dlaczego soczewica zasługuje na miano superfoodu.

Goździki - przyprawa o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Co daje picie naparu z goździków? Goździki – właściwości lecznicze i zastosowanie. 

Goździki - przyprawa o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Co daje picie naparu z goździków? Goździki – właściwości lecznicze i zastosowanie. 

Goździki to popularna przyprawa o charakterystycznym zapachu i smaku. Nie tylko nadają potrawom wyjątkowego aromatu, ale również posiadają właściwości lecznicze i mogą wspomagać zdrowie. W tym artykule dowiesz się więcej o właściwościach goździków, jakie mają skutki uboczne oraz jak wykorzystać je jako naturalne remedium na ból zęba, dolegliwości gardłowe i wiele innych schorzeń.

Dołącz do nas!
i zyskaj dostęp do najlepszej platformy heathcare

Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.

Zarejestruj się już teraz
Dożywotnia licencja

Dożywotni nielimitowany dostęp do platformy

990PLN

jednorazowa płatność

  • Obszerna baza wiedzy
  • Dożywotni dostęp do platformy
  • Nowe kursy każdego miesiąca
Kup teraz
  • Raty PayU
  • Blik
  • VISA
  • Master Card

Możesz także skorzystać z subskrypcji

  • Miesięczna subskrypcja

    Raptem tyle co dwie kawy na mieście i rezygnujesz kiedy chcesz!

    45PLN

    miesięcznie

    • Obszerna baza wiedzy
    • Niska miesięczna płatność
    • Nowe kursy każdego miesiąca
    Kup teraz
  • Roczna subskrypcja

    Wybierając roczną subskrypcje otrzymujesz miesiąc gratis!

    495PLN

    rocznie

    • Obszerna baza wiedzy
    • Niska roczna płatność
    • Nowe kursy każdego miesiąca
    Kup teraz