Na czym polega dieta FODMAP? Jak FODMAP pomaga łagodzić objawy zespołu jelita drażliwego (ibs) ?
Otóż dieta fodmap stosowana jest przy zespole jelita drażliwego, a także innych chorobach układu pokarmowego. Fodmap to skrót od Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosacchrides and Polyols. Oznacza on fermentujące Oligo- Di- i Monosachardy oraz Poliole (które należą do grupy krótko łańcuchowych węglowodanów słabo wchłanianych, szybko fermentujących, o wysokim ciśnieniu somatycznym).
Dieta FODMAP nazywana jest często low-FODMAP lub L-FODMAP. Składa się z trzech etapów:
Ten etap trwa od 2 do 6 tygodni. Jego celem jest wyeliminowanie z jadłospisu produktów zawierających duże ilości FODMAP. Wykluczyć należy, więc (karczochy, szparagi, kalafior, brukselkę, kapustę, brokuły, por, cebulę, zielony groszek, rośliny strączkowe - soczewicę, grzyby, buraki, jabłka, sok jabłkowy, wiśnie, owoce suszone, owoce w syropie, winogrona, mango, nektarynki, brzoskwinie, gruszki, śliwki, arbuz, mleko krowie, twaróg, jogurt, mleko sojowe, słodzone mleko skondensowane, mannitol, ksylitol, sorbitol, kwaśną śmietana, budyń, lody, syrop z agawy, mąki i pieczywo na bazie pszenicy, żyta, jęczmienia, płatki śniadaniowe, pszenne/żytnie/jęczmienne, makaron pszenny/żytni/jęczmienny, przekąski). W pierwszym etapie powinno się ograniczyć produkty zawierające cukry oraz owoce bogate w fruktozę.
Zastąpić je należy natomiast dietą o niskiej zawartości fodmap. Do produktów polecanych zalicza się (bakłażan, fasolka szparagowa, papryka, marchew, ogórek, sałata, ziemniak, pomidor, cukinia, banany, kiwki, mandarynka, pomarańcza, grejpfruty, cytryny, ananas, truskawki, maliny, ser żółty, mozzarellą, brie, camembert, feta, mleko migdałowe, mleko i przetwory mleczne bez laktozy, mąka owsiana/kukurydziana/ryżowa, pieczywo bezglutenowe, bez pszenicy/żyta, jęczmienia, chleb orkiszowy na zakwasie, płatki kukurydziane, płatki owsiane, płatki ryżowe, komosa ryżowa, ryż, makaron bezglutenowy , orzechy włoskie, nasiona słonecznika, pestki dyni.
Ten etap diety trwa od 8-12 tygodni. Polega na stopniowym włączeniu do jadłospisu produktów o wysokiej zawartości fodmap - produktów.
Zalecane jest włączać 1 produkt co 3 dni i obserwować objawy (m.in. zapisując je).
Ostatni etap low fodmap diet to utworzenie indywidualnej diety. Powinna być ona tak dobrana aby można było stosować ją przez dłuższy czas z jak najmniejszą liczbą ograniczeń.
Przestrzeganie etapów diety fodmap jest niezwykle ważne. Stosowanie tych zasad żywienia jest kluczem do osiągnięcia zamierzonych efektów.
Głównym celem tej diety jest zmniejszenie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, w tym IBS, czy SIBO. W przypadku kiedy nie przyniesie ona oczekiwanych rezultatów rekomendowane jest jej kontynuacja.
Ta dieta polecana jest głównie osobom zmagającym się z zespołem jelita drażliwego (IBS), zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO), zapalną chorobą jelit (IBD), nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Ponadto może pomóc przy wzdęciach, gazach, częstych bólach brzucha, biegunkach, zaparciach, problemach z jelitem grubym.
Dieta pozwala na łagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego. Według najnowszych badań dieta low FODMAP jest bardziej skuteczna od innych stosowanych diet dla osób ze zdiagnozowanym zespołem jelita drażliwego.
Redukuje ona objawy takie jak: uczucie przelewania, wzdęcia, uczucie parcia na stolec.
Ponadto wykazano, że stosowanie jej u pacjentów z nieceliakalną nietolerancją glutenu umożliwia ponowne wprowadzenie go do diety bez nawrotu schorzenia.
Dieta FODMAP to dieta polecana także w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna.
Przykładowy jadłospis zawierający produkty spożywcze o niskiej zawartości produktów FODMAP.:
Dieta o małej zawartości FODMAP polecany jest np. dla pacjentów z IBS, osobom z objawami zespołu jelita drażliwego, problemami na tle jelitowym.
FODMAP to sposób żywienia, którego przestrzeganie zasad jest kluczowe w procesie leczenia danego schorzenia. Bardzo ważna jest, więc zrozumienie i zapoznanie się z jej podstawami.
Kombucza to coraz bardziej popularny herbaciany napój orzeźwiający przygotowywany z grzybka japońskiego, jednak czy jest on dla każdego?
Kolendra siewna - jak uprawiać tą jednoroczną roślinę i jakie jest jej działanie, właściwości i zastosowanie ?
Coraz bardziej popularny w naszych produktach ale czy olej marchewkowy jest zdrowy ? Jakie są jego właściwości i czy olej marchwiowy jest dla każdego ?
Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.
Dożywotni nielimitowany dostęp do platformy
jednorazowa płatność
Raptem tyle co dwie kawy na mieście i rezygnujesz kiedy chcesz !
miesięcznie
Wybierając roczną subskrypcje otrzymujesz miesiąc gratis !
rocznie