Dieta FODMAP - przykładowy jadłospis dla zespołu jelita drażliwego i sibo

Dieta FODMAP - przykładowy jadłospis dla zespołu jelita drażliwego i sibo

Na czym polega dieta FODMAP? Jak FODMAP pomaga łagodzić objawy zespołu jelita drażliwego (ibs) ?

Otóż dieta fodmap stosowana jest przy zespole jelita drażliwego, a także innych chorobach układu pokarmowego. Fodmap to skrót od Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosacchrides and Polyols. Oznacza on fermentujące Oligo- Di- i Monosachardy oraz Poliole (które należą do grupy krótko łańcuchowych węglowodanów słabo wchłanianych, szybko fermentujących, o wysokim ciśnieniu somatycznym).

Co to jest dieta FODMAP i kto powinien ją stosować?

Dieta FODMAP nazywana jest często low-FODMAP lub L-FODMAP. Składa się z trzech etapów:

  • Ograniczenie produktów bogatych w FODMAP

Ten etap trwa od 2 do 6 tygodni. Jego celem jest wyeliminowanie z jadłospisu produktów zawierających duże ilości FODMAP. Wykluczyć należy, więc (karczochy, szparagi, kalafior, brukselkę, kapustę, brokuły, por, cebulę, zielony groszek, rośliny strączkowe - soczewicę, grzyby, buraki, jabłka, sok jabłkowy, wiśnie, owoce suszone, owoce w syropie, winogrona, mango, nektarynki, brzoskwinie, gruszki, śliwki, arbuz, mleko krowie, twaróg, jogurt, mleko sojowe, słodzone mleko skondensowane, mannitol, ksylitol, sorbitol, kwaśną śmietana, budyń, lody, syrop z agawy, mąki i pieczywo na bazie pszenicy, żyta, jęczmienia, płatki śniadaniowe, pszenne/żytnie/jęczmienne, makaron pszenny/żytni/jęczmienny, przekąski). W pierwszym etapie powinno się ograniczyć produkty zawierające cukry oraz owoce bogate w fruktozę.

Zastąpić je należy natomiast dietą o niskiej zawartości fodmap. Do produktów polecanych zalicza się (bakłażan, fasolka szparagowa, papryka, marchew, ogórek, sałata, ziemniak, pomidor, cukinia, banany, kiwki, mandarynka, pomarańcza, grejpfruty, cytryny, ananas, truskawki, maliny, ser żółty, mozzarellą, brie, camembert, feta, mleko migdałowe, mleko i przetwory mleczne bez laktozy, mąka owsiana/kukurydziana/ryżowa, pieczywo bezglutenowe, bez pszenicy/żyta, jęczmienia, chleb orkiszowy na zakwasie, płatki kukurydziane, płatki owsiane, płatki ryżowe, komosa ryżowa, ryż, makaron bezglutenowy , orzechy włoskie, nasiona słonecznika, pestki dyni.

  • Ponowne wprowadzenie FODMAP - produktów

Ten etap diety trwa od 8-12 tygodni. Polega na stopniowym włączeniu do jadłospisu produktów o wysokiej zawartości fodmap - produktów.

Zalecane jest włączać 1 produkt co 3 dni i obserwować objawy (m.in. zapisując je).

  • Personalizacja diety

Ostatni etap low fodmap diet to utworzenie indywidualnej diety. Powinna być ona tak dobrana aby można było stosować ją przez dłuższy czas z jak najmniejszą liczbą ograniczeń.

Przestrzeganie etapów diety fodmap jest niezwykle ważne. Stosowanie tych zasad żywienia jest kluczem do osiągnięcia zamierzonych efektów.

Głównym celem tej diety jest zmniejszenie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, w tym IBS, czy SIBO. W przypadku kiedy nie przyniesie ona oczekiwanych rezultatów rekomendowane jest jej kontynuacja.

Komu może pomóc dieta Low FODMAP?

Ta dieta polecana jest głównie osobom zmagającym się z zespołem jelita drażliwego (IBS), zespołem rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO), zapalną chorobą jelit (IBD), nieceliakalną nadwrażliwością na gluten. Ponadto może pomóc przy wzdęciach, gazach, częstych bólach brzucha, biegunkach, zaparciach, problemach z jelitem grubym.

Dieta pozwala na łagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego. Według najnowszych badań dieta low FODMAP jest bardziej skuteczna od innych stosowanych diet dla osób ze zdiagnozowanym zespołem jelita drażliwego.

Redukuje ona objawy takie jak: uczucie przelewania, wzdęcia, uczucie parcia na stolec.

Ponadto wykazano, że stosowanie jej u pacjentów z nieceliakalną nietolerancją glutenu umożliwia ponowne wprowadzenie go do diety bez nawrotu schorzenia.

Dieta FODMAP to dieta polecana także w leczeniu choroby Leśniowskiego-Crohna.

Przykładowy jadłospis uwzględniający produkty z małą zawartością FODMAP

Przykładowy jadłospis zawierający produkty spożywcze o niskiej zawartości produktów FODMAP.:


  1. Pierwszy posiłek: jaglanka na mleku ryżowym z pastą orzechową i jagodami
  2. Drugi posiłek: kanapki z chleba bezglutenowego z masłem, sałatą, pomidorem, pasta z tuńczyka.
  3. Trzeci posiłek: ryż brązowy, pieczony łosoś, surówka z marchewki z sezamem
  4. Czwarty posiłek: jogurt bez laktozy z kiwki i migdałami
  5. Piąty posiłek: naleśniki gryczane na mleku ryżowym z warzywami i indykiem.


Dieta o małej zawartości FODMAP polecany jest np. dla pacjentów z IBS, osobom z objawami zespołu jelita drażliwego, problemami na tle jelitowym.

FODMAP to sposób żywienia, którego przestrzeganie zasad jest kluczowe w procesie leczenia danego schorzenia. Bardzo ważna jest, więc zrozumienie i zapoznanie się z jej podstawami.

Bądź na bieżąco zapisz się do newslettera

Co zyskujesz zapisując się do newslettera beztabletek.pl?

  • Otrzymuj powiadomienia o aktualnych promocjach
  • Bądź na bieżąco z nowo dodawanymi kursami
  • Dowiedz się o nowych artykułach

Platforma BezTabletek.pl przygotowała szereg szkoleń dotyczących żywienia przy objawach ze strony przewodu pokarmowego. Poruszają one tematykę związaną m.in z:


FODMAP w diecie,jakich produktów zawierających FODMAP w diecie należy unikać (np. przy objawach IBS),czym jest dieta eliminacyjna i kiedy warto ją stosować? Które gotowe produkty można spożywać przy problemach ze strony układu pokarmowego.


Jedna płatność = dożywotni dostęp do platformy edukacyjnej BezTabletek.pl


To źródło wiedzy nie tylko z tematami związanymi z dietetyką, ale z holistycznym podejściem do zdrowia człowieka.

Dołącz do nas już teraz!

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Czym jest Legionella? Jak ją rozpoznać?

Czym jest Legionella? Jak ją rozpoznać?

Legionella to rodzaj bakterii, które są odpowiedzialne za wywoływanie legionelozy, w tym dwóch głównych form tej choroby: choroby legionistów i gorączki Pontiac. Nazwa pochodzi od epidemii, która wybuchła w 1976 roku w Filadelfii podczas zjazdu weteranów wojennych, zwanych Legionistami. Choroba, będąca wówczas tajemniczym i śmiertelnym schorzeniem, stała się przedmiotem intensywnych badań naukowych, które doprowadziły do odkrycia Legionella pneumophila jako głównego czynnika sprawczego.

Jak zadbać o prostą postawę ciała? - Najlepsze wskazówki

Jak zadbać o prostą postawę ciała? - Najlepsze wskazówki

Odpowiednia postawa ciała nie jest tylko kwestią estetyki, ale ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia i samopoczucia każdego z nas. Codzienne nawyki, takie jak sposób siedzenia przy biurku, sposób chodzenia czy spania, mają ogromny wpływ na kondycję naszego kręgosłupa i mięśni. W dzisiejszym świecie, gdzie większość czasu spędzamy w pozycji siedzącej lub stojącej, utrzymanie prostej postawy staje się kluczowym elementem profilaktyki zdrowotnej. Jak zadbać o prostą sylwetkę?

Medycyna konwencjonalna a alternatywna? – co warto wiedzieć

Medycyna konwencjonalna a alternatywna? – co warto wiedzieć

Historia medycyny zna wiele koncepcji, podejść i praktyk mających na celu leczenie chorób. Ich rozwój narodził się z troski ludzi o zdrowie i życie, ale też ze specyficznych uwarunkowań kulturowych, geograficznych i cywilizacyjnych. Dlaczego przez wieki za niezbędne uważano stosowanie ziół, duchowe ceremonie, krioterapię, akupunkturę czy homeopatię, a dziś te formy leczenia nie są równoznaczne z medycyną tradycyjną lub konwencjonalną, lecz bywają określane jako alternatywne, komplementarne, naturalne, holistyczne, integracyjne czy innowacyjne? Odpowiedzi na te pytania poszukajmy w dążeniu do optymalnego leczenia oraz w walce o szacunek dla różnorodności kulturowej, filozoficznej i naukowej.

Zdrowe przekąski - alternatywy dla tradycyjnych słodyczy

Zdrowe przekąski - alternatywy dla tradycyjnych słodyczy

Wraz ze wzrostem zainteresowania zdrowiem i dobrym samopoczuciem rośnie zapotrzebowanie na zdrowsze przekąski. Tradycyjne słodycze, bogate w cukier i niezdrowe tłuszcze, mogą przyczyniać się do różnych problemów zdrowotnych. W tym artykule zbadamy alternatywne przekąski, które mogą zaspokoić apetyt, dostarczając jednocześnie niezbędnych składników odżywczych, a wszystko to bez uszczerbku dla zdrowia.

Dołącz do nas!
i zyskaj dostęp do najlepszej platformy heathcare

Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.

Roczna subskrypcja

195

97.5zł / rok

24h

00Dni
19Godzin
25Minut
41Sekund
Zobacz co zyskasz

Odkryj holistyczne podejście do Zdrowia

  • Obszerna baza wiedzy
  • Niska roczna płatność
  • Nowe kursy każdego miesiąca