mgr Weronika Morawska
autor artykułuDieta cukrzycowa - czego unikać w jadłospisie cukrzyka
Diabetycy powinni dbać o swoją dietę. Eksperci sugerują, że zdrowa dieta cukrzycowa to taka, która składa się z pokarmów bogatych w błonnik, posiłków o niskiej zawartości tłuszczu oraz dużej ilości owoców i warzyw. Poniżej znajduje się kilka wskazówek dla diabetyków, które pomogą im kontrolować poziom cukru we krwi poprzez właściwe wybory żywieniowe.
Niezbędne w diecie dla cukrzyków
Być może zastanawiasz się, jakie pokarmy są dobre dla diabetyków.
Przyjrzyjmy się liście pokarmów, które są dobre dla diabetyków, a następnie omówimy te, których należy unikać.
Pokarmy, które należy spożywać przy cukrzycy:
- owoce i warzywa (zwłaszcza warzywa liściaste)
- pełne ziarna, takie jak pełnoziarnisty chleb lub makaron, brązowy ryż, owies i komosa ryżowa.
- chude białka, takie jak pierś z kurczaka lub tuńczyk, pakowane w wodzie, a nie w oleju
- orzechy/nasiona (migdały, orzechy włoskie)
Jakie są najlepsze pokarmy niskowęglowodanowe dla diabetyków?
Najlepsze pokarmy niskowęglowodanowe dla diabetyków to te, które mają niski indeks glikemiczny i ładunek glikemiczny. Indeks glikemiczny (IG) jest miarą tego, jak szybko żywność powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi po jej spożyciu. Żywność o wysokim IG może powodować skoki poziomu cukru we krwi, podczas gdy żywność o niskim IG dłużej wchłania się do krwiobiegu.
Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetyków zaleca, aby osoby z cukrzycą spożywały 45%-60% kalorii z węglowodanów, 10%-20% z białka i 30%-35% z tłuszczu. Aby pomóc w skutecznym zarządzaniu ich stanem, ważne jest, aby wybierali zdrowe źródła każdego makroskładnika odżywczego.
Cukrzyca typu 1 objawia się w młodym wieku , przeważnie pomiędzy 10 a 19.
Przykładowy jadłospis?
Najlepsza żywność dla diabetyków to taka, która kontroluje poziom cukru we krwi. Można to osiągnąć poprzez spożywanie różnorodnych pokarmów ze wszystkich głównych grup żywności i unikanie żywności przetworzonej.
Zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek i awokado, są dobre dla serca i mogą pomóc dłużej czuć się sytym. Produkty pełnoziarniste, takie jak brązowy ryż lub komosa ryżowa, zawierają błonnik, który pomaga utrzymać uczucie sytości dłużej niż rafinowane węglowodany, takie jak białe pieczywo! Rośliny strączkowe (fasola) są kolejnym doskonałym źródłem białka, ale zawierają również dużo błonnika - są więc dobre zarówno dla serca, jak i układu pokarmowego!
Chude białka, takie jak ryby / owoce morza, pierś z kurczaka bez skóry (lub pierś z indyka bez skóry) pomogą utrzymać uczucie sytości na dłużej, jednocześnie dostarczając niezbędnych aminokwasów, które pomagają we wzroście i naprawie mięśni po sesjach ćwiczeń, które warto wprowadzić do swojego rozkładu dnia.
Jeśli nie wiemy jak się żywić i chcemy otrzymać profesjonalną pomoc przy ułożenia odpowiedniego jadłospisu dla cukrzyka warto skorzystać z pomocy dietetyka klinicznego, który po zapoznaniu się z naszymi wynikami badań opracuje dla nas odpowiednie zasady diety.
Otyłość będąca głównym problemem w przypadku osób z cukrzycą typu 2 wymagać będzie redukcję masy ciała poprzez aktywność fizyczną i odpowiednio zbilansowaną dietę.
Dieta niskowęglowodanowa to sposób odżywiania opierający się redukcji spożywania węglowodanów poniżej wartości rekomendowanych wynoszących obecnie 45-65 % energii w codziennej diecie.
Dieta w cukrzycy?
Jak widać, najlepsze pokarmy dla diety cukrzycowej to te o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii. Oto niektóre z najlepszych wyborów:
- owoce i warzywa
- pełnoziarniste zboża i fasola
- chude mięso, drób, ryby (bez skóry) i jaja (bez żółtek)
- niskotłuszczowe produkty mleczne, takie jak mleko lub jogurt (można również użyć mleka sojowego) * Orzechy i nasiona (np. orzechy włoskie)
W przypadku diety cukrzycowej w ciąży (sprawdź nasz kurs z dietetyki online) wykluczyć musimy cukry proste - soki owocowe, słodzone napoje, cukier, słodycze, przetwory owocowe, dżemy czy miód.Źródłem węglowodanów powinny być produkty pełnoziarniste , produkty zbożowe np : płatnik owsiane, pieczywo razowe, graham, gruboziarniste kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, otręby.
Jakich pokarmów należy unikać na diecie cukrzycowej?
- cukier i słodycze. Są to najbardziej oczywiste pokarmy, których należy unikać, ponieważ są wysokokaloryczne i mogą prowadzić do przybierania na wadze.
- przetworzona żywność. Obejmuje to wszystko, co jest dostarczane w pudełku lub torbie, w tym pieczywo i makarony (z wyjątkiem odmian pełnoziarnistych). Przetworzona żywność zawiera również dużo soli, która podnosi ciśnienie krwi - czynnik ryzyka chorób serca - i często dodaje cukry, które zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2.
- tłuste potrawy, takie jak hamburgery i pizza, powinny być ograniczone, ponieważ zawierają tłuszcze nasycone, które mogą zwiększać poziom cholesterolu LDL ("złego") w organizmie, jednocześnie obniżając poziom cholesterolu HDL ("dobrego") - oba czynniki przyczyniają się do ryzyka chorób serca.
- pokarmy bogate w węglowodany, takie jak ziemniaki lub makaron, powinny być ograniczone, ponieważ szybko podnoszą poziom cukru we krwi, gdy są spożywane same, bez obecności tłuszczu lub białka; nazywa się to "skokiem insuliny".
Dieta może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi
Zdrową dietą można kontrolować poziom cukru we krwi. Najlepszym sposobem zapobiegania powikłaniom cukrzycy jest spożywanie zbilansowanej, pożywnej diety, która obejmuje chude mięso, ryby i drób; owoce; warzywa; produkty pełnoziarniste; niskotłuszczowe produkty mleczne (jeśli nie cierpisz na nietolerancję laktozy); orzechy i nasiona; fasolę/rośliny strączkowe, takie jak czarna fasola, ciecierzyca i soczewica. Unikaj zbyt dużej ilości alkoholu, ponieważ może on powodować przyrost masy ciała i zakłócać działanie niektórych leków stosowanych w leczeniu cukrzycy typu 2.
Podsumowanie
Mamy nadzieję, że ta lista najlepszych produktów spożywczych dla diabetyków okazała się pomocna. Próba ustalenia, co jeść, gdy masz cukrzycę, może być przytłaczająca, ale uważamy, że jeśli zastosujesz się do tych wskazówek i zaczniesz wprowadzać pewne zmiany w swojej diecie, będzie to łatwiejsze niż kiedykolwiek wcześniej!