Część 2 - Żywienie w przewlekłych zaburzeniach układu pokarmowego

Część 2 - Żywienie w przewlekłych zaburzeniach układu pokarmowego

Nie każdą chorobę da się wyleczyć - coraz szersza grupa zaburzeń towarzyszy nam przez wiele lat, a nawet całe życie. Zdarza się, że jedyną drogą redukcji uciążliwych objawów staje się odpowiedni sposób żywienia, szczególnie jeśli dolegliwości dotyczą różnych odcinków przewodu pokarmowego. Nie tylko unikanie niektórych grup produktów, ale także dbałość o dostarczenie witamin i minerałów okazuje się niezwykle skuteczna. Dostosowana dieta może ograniczyć występowanie dokuczliwych objawów oraz wpłynąć na znaczne ograniczenie rozwoju choroby.

Przeczytaj pierwszą część: https://beztabletek.pl/blog/zywienie-w-przewleklych-zaburzeniach-ukladu-pokarmowego

Helicobacter pylori - dieta przy zakażeniu

Zakażenie tą bakterią wiąże się ze zwiększonym ryzykiem powstania innych zaburzeń ze strony układu pokarmowego. Objawia się zazwyczaj jako ból w górnej części brzucha połączony z szybkim uczuciem pełności po posiłku, a czasami odczuwanym nawet w trakcie spożywania. Nieleczone zakażenie Helicobacter pylori może prowadzić do poważniejszych schorzeń, m.in. wrzodów żołądka i dwunastnicy, a nawet nowotworów. 

Leczenie skupia się przede wszystkim na zastosowaniu schematu z użyciem środków farmakologicznych. Okazuje się jednak, że dieta nie pozostaje bez znaczenia. Pomaga złagodzić objawy, a dodatkowo stanowi wsparcie dla skuteczności leczenia. Specjaliści podkreślają znaczenie diety lekkostrawnej, w której ogranicza się spożycie przede wszystkim żywności przetworzonej, cukru, a także pikantnych i tłustych dodatków do żywności. Natomiast cenne są tłuste ryby morskie, będące źródłem kwasów omega-3. Zaleca się spożywanie lekkich zup warzywnych i przecierów, a także musów owocowych. Warto też zadbać, by w naszej diecie nie zabrakło chudego nabiału i mięsa. 

Wspomagająco będą działać dodatki, takie jak imbir, żeń-szeń, kurkuma i oregano, które wykazują pozytywny wpływ na sprawne funkcjonowanie układu pokarmowego, działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. 

Nieswoiste choroby zapalne jelit

W przebiegu dolegliwości zapalnych objawy nasilają się okresowo. Zdarza się, że ustępują one prawie całkowicie, dając pozorny efekt powrotu do zdrowia. Do najczęściej wymienianych zaburzeń w tej grupie zaliczymy chorobę Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego. W leczeniu oraz diecie głównym celem jest zapobieganie niedoborom jakościowym i ilościowym, a także poprawa jakości życia chorego. 

Najważniejsza zasada mówi, że dieta powinna być ustalana indywidualnie, biorąc pod uwagę zaostrzenie choroby, indywidualne tolerancje pokarmowe, stan odżywienia organizmu i niedobory kluczowych składników. Dokuczliwe objawy występują najczęściej po spożyciu pokarmów zawierających laktozę, nierozpuszczalne cukry, wysokie ilości błonnika, a także posiłków ciężkostrawnych. Szczególnie w okresach zaostrzenia choroby zaleca się spożywanie pokarmów, które szybko są usuwane z jelit, wspomagają ich regenerację i przyspieszają wycofanie objawów. 

W grupie produktów wykluczonych najczęściej pojawiają się potrawy smażone, sery pleśniowe, napoje gazowane, gruboziarniste kasze i makarony, ciemne pieczywo. Z kolei osoby dotknięte chorobami zapalnymi jelit, najczęściej dobrze tolerują pieczone i gotowane potrawy, chude wędliny, biały ryż, gotowane warzywa i oleje roślinne.

Sposób żywienia w zespole jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego dotyczy zarówno jelita cienkiego, jak i grubego. Ból brzucha i zmiana rytmu wypróżnień to główne objawy towarzyszące temu schorzeniu. Z racji tego, że przyczyny zaburzenia nie są poznane - nie istnieje skuteczny sposób leczenia. To jedna z tych przypadłości, w której dieta stanowi jedyny czynnik mogący ograniczyć występowanie dokuczliwych objawów. Może ona wiązać się ze wzmocnioną reakcją na stresujące bodźce, jednak grupa możliwych przyczyn nie została do końca określona.

Bardzo ważne jest spożycie odpowiedniej ilości błonnika rozpuszczalnego, obecnego w świeżych warzywach, owocach, otrębach. Stosuje się również tzw. dietę Low FODMAP. W tej grupie produktów znajdują się: marchew, pomidory, ogórki, banany, winogrona, mleko roślinne, drób, jaja, ryby. Przez pierwsze kilka tygodni spożywa się wyłącznie produkty o niskiej zawartości FODMAP, następnie stopniowo wprowadza się te o wyższej wartości, a w ostatnim etapie o dużej zawartości FODMAP. Dzięki temu będziemy w stanie wykluczyć na stałe z diety te składniki, które powodują objawy. Zespół jelita drażliwego charakteryzuje się łagodnym przebiegiem, jednak ograniczenie symptomów pozwala znacznie poprawić komfort życia.

Bądź na bieżąco zapisz się do newslettera

Co zyskujesz zapisując się do newslettera beztabletek.pl?

  • Otrzymuj powiadomienia o aktualnych promocjach
  • Bądź na bieżąco z nowo dodawanymi kursami
  • Dowiedz się o nowych artykułach

Chcesz wiedzieć więcej na ten temat?


Szkolenie na temat żywienia w przewlekłych zaburzeniach układu pokarmowego składa się z dwóch części i znajduje się już w naszej platformie edukacyjnej Bez Tabletek. Uzyskaj nieograniczony dostęp i co miesiąc nowe unikalne treści.


Jedna płatność = dożywotni dostęp

Dołącz do nas już teraz!

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Jak skutecznie wspierać samodzielność seniorów? Poradnik dla fizjoterapeutów

Jak skutecznie wspierać samodzielność seniorów? Poradnik dla fizjoterapeutów

Geriatria podkreśla znaczenie fizjoterapii w podtrzymywaniu aktywności i samodzielności seniorów. Taka pomoc osobom starszym sprawia, że są one dłużej mobilne, a dzięki temu niezależne. W utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia osób starszych duże znaczenie ma aktywność fizyczna i celowane ćwiczenia. Jak skutecznie wspierać mobilność seniorów? Koniecznie sprawdź wiele cennych wskazówek zawartych w tym artykule!

Przesilenie wiosenne, a brak energii - jak sobie z nim poradzić?

Przesilenie wiosenne, a brak energii - jak sobie z nim poradzić?

Przesilenie wiosenne to czas przejścia z zimowych miesięcy do bardziej ciepłej i słonecznej pogody. To okres, który wielu ludziom kojarzy się z radością, optymizmem i nowymi początkami. Dla niektórych osób może być to, jednak czas kiedy doświadczają braku energii i ogólnego zmęczenia. W tym artykule omówimy przyczyny przesilenia wiosennego oraz jak sobie radzić z brakiem energii.

Strażnicy odporności - które witaminy trzeba znać?

Strażnicy odporności - które witaminy trzeba znać?

Częste infekcje to znak, że układ immunologiczny nie pracuje prawidłowo. Nierzadko odpowiada za to niedobór witamin, który stwarza realne zagrożenie dla zdrowia. Dobre samopoczucie wymaga zrównoważonego żywienia, więc pierwszym krokiem jest stworzenie pełnowartościowego menu. Warto także sięgnąć po suplementy, jedna należy omówić ten fakt z lekarzem, który udzieli niezbędnych wskazówek, a także pomoże w doborze najlepszego produktu. Chcesz dowiedzieć się więcej? Sprawdź ten wpis!

Holistyczne podejście do zdrowia psychicznego

Holistyczne podejście do zdrowia psychicznego

Wypalenie zawodowe i depresja to aktualnie dwie ogromne epidemie, o których jeszcze niewiele się mówi. Statystyki są zatrważające bowiem w Polsce. ok 39% osób doświadcza wypalenia zawodowego i to poziom najwyższy wśród wszystkich mieszkańców Europy. Z kolei z raportu NFZ wynika, że w Polsce na depresję choruje ok 1,2 mln osób

Dołącz do nas!
i zyskaj dostęp do najlepszej platformy heathcare

Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.

Roczna subskrypcja
95zł / rok
Zobacz co zyskasz

Odkryj holistyczne podejście do Zdrowia

  • Obszerna baza wiedzy
  • Niska roczna płatność
  • Nowe kursy każdego miesiąca