bezTabletek.pl

Praktyczna wiedza o twoim
zdrowiu w przystępnej formie

Część 2 - Żywienie w przewlekłych zaburzeniach układu pokarmowego

Blog healthcare

Część 2 - Żywienie w przewlekłych zaburzeniach układu pokarmowego

Nie każdą chorobę da się wyleczyć - coraz szersza grupa zaburzeń towarzyszy nam przez wiele lat, a nawet całe życie. Zdarza się, że jedyną drogą redukcji uciążliwych objawów staje się odpowiedni sposób żywienia, szczególnie jeśli dolegliwości dotyczą różnych odcinków przewodu pokarmowego. Nie tylko unikanie niektórych grup produktów, ale także dbałość o dostarczenie witamin i minerałów okazuje się niezwykle skuteczna. Dostosowana dieta może ograniczyć występowanie dokuczliwych objawów oraz wpłynąć na znaczne ograniczenie rozwoju choroby.

Spis treści

  1. Helicobacter pylori - dieta przy zakażeniu
  2. Nieswoiste choroby zapalne jelit
  3. Sposób żywienia w zespole jelita drażliwego
  4. Bądź na bieżąco zapisz się do newslettera
  5. Dowiedz się więcej dzięki naszym szkoleniom:

Helicobacter pylori - dieta przy zakażeniu

Zakażenie tą bakterią wiąże się ze zwiększonym ryzykiem powstania innych zaburzeń ze strony układu pokarmowego. Objawia się zazwyczaj jako ból w górnej części brzucha połączony z szybkim uczuciem pełności po posiłku, a czasami odczuwanym nawet w trakcie spożywania. Nieleczone zakażenie Helicobacter pylori może prowadzić do poważniejszych schorzeń, m.in. wrzodów żołądka i dwunastnicy, a nawet nowotworów. 

Leczenie skupia się przede wszystkim na zastosowaniu schematu z użyciem środków farmakologicznych. Okazuje się jednak, że dieta nie pozostaje bez znaczenia. Pomaga złagodzić objawy, a dodatkowo stanowi wsparcie dla skuteczności leczenia. Specjaliści podkreślają znaczenie diety lekkostrawnej, w której ogranicza się spożycie przede wszystkim żywności przetworzonej, cukru, a także pikantnych i tłustych dodatków do żywności. Natomiast cenne są tłuste ryby morskie, będące źródłem kwasów omega-3. Zaleca się spożywanie lekkich zup warzywnych i przecierów, a także musów owocowych. Warto też zadbać, by w naszej diecie nie zabrakło chudego nabiału i mięsa. 

Wspomagająco będą działać dodatki, takie jak imbir, żeń-szeń, kurkuma i oregano, które wykazują pozytywny wpływ na sprawne funkcjonowanie układu pokarmowego, działają antybakteryjnie i przeciwzapalnie. 

Nieswoiste choroby zapalne jelit

W przebiegu dolegliwości zapalnych objawy nasilają się okresowo. Zdarza się, że ustępują one prawie całkowicie, dając pozorny efekt powrotu do zdrowia. Do najczęściej wymienianych zaburzeń w tej grupie zaliczymy chorobę Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego. W leczeniu oraz diecie głównym celem jest zapobieganie niedoborom jakościowym i ilościowym, a także poprawa jakości życia chorego. 

Najważniejsza zasada mówi, że dieta powinna być ustalana indywidualnie, biorąc pod uwagę zaostrzenie choroby, indywidualne tolerancje pokarmowe, stan odżywienia organizmu i niedobory kluczowych składników. Dokuczliwe objawy występują najczęściej po spożyciu pokarmów zawierających laktozę, nierozpuszczalne cukry, wysokie ilości błonnika, a także posiłków ciężkostrawnych. Szczególnie w okresach zaostrzenia choroby zaleca się spożywanie pokarmów, które szybko są usuwane z jelit, wspomagają ich regenerację i przyspieszają wycofanie objawów. 

W grupie produktów wykluczonych najczęściej pojawiają się potrawy smażone, sery pleśniowe, napoje gazowane, gruboziarniste kasze i makarony, ciemne pieczywo. Z kolei osoby dotknięte chorobami zapalnymi jelit, najczęściej dobrze tolerują pieczone i gotowane potrawy, chude wędliny, biały ryż, gotowane warzywa i oleje roślinne.

Sposób żywienia w zespole jelita drażliwego

Zespół jelita drażliwego dotyczy zarówno jelita cienkiego, jak i grubego. Ból brzucha i zmiana rytmu wypróżnień to główne objawy towarzyszące temu schorzeniu. Z racji tego, że przyczyny zaburzenia nie są poznane - nie istnieje skuteczny sposób leczenia. To jedna z tych przypadłości, w której dieta stanowi jedyny czynnik mogący ograniczyć występowanie dokuczliwych objawów. Może ona wiązać się ze wzmocnioną reakcją na stresujące bodźce, jednak grupa możliwych przyczyn nie została do końca określona.

Bardzo ważne jest spożycie odpowiedniej ilości błonnika rozpuszczalnego, obecnego w świeżych warzywach, owocach, otrębach. Stosuje się również tzw. dietę Low FODMAP. W tej grupie produktów znajdują się: marchew, pomidory, ogórki, banany, winogrona, mleko roślinne, drób, jaja, ryby. Przez pierwsze kilka tygodni spożywa się wyłącznie produkty o niskiej zawartości FODMAP, następnie stopniowo wprowadza się te o wyższej wartości, a w ostatnim etapie o dużej zawartości FODMAP. Dzięki temu będziemy w stanie wykluczyć na stałe z diety te składniki, które powodują objawy. Zespół jelita drażliwego charakteryzuje się łagodnym przebiegiem, jednak ograniczenie symptomów pozwala znacznie poprawić komfort życia.

Bądź na bieżąco zapisz się do newslettera

Co zyskujesz zapisując się do newslettera beztabletek.pl?

  • Otrzymuj powiadomienia o aktualnych promocjach
  • Bądź na bieżąco z nowo dodawanymi kursami
  • Dowiedz się o nowych artykułach

Chcesz wiedzieć więcej na ten temat?


Szkolenie na temat żywienia w przewlekłych zaburzeniach układu pokarmowego składa się z dwóch części i znajduje się już w naszej platformie edukacyjnej Bez Tabletek. Uzyskaj nieograniczony dostęp i co miesiąc nowe unikalne treści.


Jedna płatność = dożywotni dostęp

Dołącz do nas już teraz!
  • Facebook
  • Spreaker
  • LinkedIn
5/510 ocen

oceń ten artykuł

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Kombucza a właściwości zdrowotne

Kombucza a właściwości zdrowotne

Kombucza to coraz bardziej popularny herbaciany napój orzeźwiający przygotowywany z grzybka japońskiego, jednak czy jest on dla każdego? 

Kolendra siewna - coriandrum sativum

Kolendra siewna - coriandrum sativum

Kolendra siewna - jak uprawiać tą jednoroczną roślinę i jakie jest jej działanie, właściwości i zastosowanie ?

Olej marchewkowy - czy olej z marchwi jest zdrowy ?

Olej marchewkowy - czy olej z marchwi jest zdrowy ?

Coraz bardziej popularny w naszych produktach ale czy olej marchewkowy jest zdrowy ? Jakie są jego właściwości i czy olej marchwiowy jest dla każdego ? 

Dołącz do nas!
i zyskaj dostęp do najlepszej platformy heathcare

Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.

Zarejestruj się już teraz
Dożywotnia licencja

Dożywotni nielimitowany dostęp do platformy

990PLN

jednorazowa płatność

  • Obszerna baza wiedzy
  • Dożywotni dostęp do platformy
  • Nowe kursy każdego miesiąca
Kup teraz
  • Raty PayU
  • Blik
  • VISA
  • Master Card

Możesz także skorzystać z subskrypcji

  • Miesięczna subskrypcja

    Raptem tyle co dwie kawy na mieście i rezygnujesz kiedy chcesz !

    45PLN

    miesięcznie

    • Obszerna baza wiedzy
    • Niska miesięczna płatność
    • Nowe kursy każdego miesiąca
    Kup teraz
  • Roczna subskrypcja

    Wybierając roczną subskrypcje otrzymujesz miesiąc gratis !

    495PLN

    rocznie

    • Obszerna baza wiedzy
    • Niska roczna płatność
    • Nowe kursy każdego miesiąca
    Kup teraz