Kwas krzemowy - co to jest?
Krzem jest pierwiastkiem, którego największe ilości można znaleźć w tkance łącznej, kościach, nerkach, wątrobie, skórze, śledzionie oraz płucach. Warto wiedzieć, że krzem znajduje się we wszystkich tkankach, ale jego zawartość wraz z wiekiem maleje. Ponadto mniejsze stężenia pierwiastka można zaobserwować w niektórych stanach patologicznych (m.in chorobie niedokrwiennej serca). Krzem wspiera również prawidłowe procesy wzrostu, a także mineralizacji kości. Odpowiednia zawartość krzemu w organizmie jest ważna do tworzenia kryształków apatytu, czyli podstawowego, nieorganicznego składnika tkanek zębowych, czy budulca kości. Według badań krzem może również wpływać na zmniejszenie stężenia „złego” cholesterolu w osoczu krwi i działać przeciwmiażdżycowo.
Ponadto ten pierwiastek ma zdolność wiązania metali ciężkich oraz zmniejszania ich szkodliwego wpływu. Kwas krzemowy ogranicza natomiast wchłanianie i toksyczność glinu. Pod postacią drobnych kulek może stanowić wszechstronną oraz ekologiczną alternatywę dla mikrodrobin plastiku. Kwas krzemowy szczególne zastosowanie znajduje w kosmetyce dekoracyjnej i w produktach pozostających na powierzchni skóry. W wyniku zastosowania określonej metody, jego okrągłe cząstki mogą być produkowane z takim samym rozkładem wielkości cząstek oraz odpowiednią porowatością. Dzięki temu dany produkt zapewnia wyjątkowo miłe, naturalne uczucie na skórze.
Jaki powinien być poziom krzemu?
Poziom dobowej dawki krzemu dla dorosłej osoby powinien wynosić 20-30 mg. Średnie dzienne jego spożycie w populacji waha się od 20 do 50 mg (te dane dotyczą Europy oraz Ameryki Północnej). Wyższe spożycie jest natomiast w Chinach i Indiach, czyli od 140 do 200 mg/dzień). Związane jest to z dietą bogatą w ziarna, owoce i warzywa. Według eksperymentów epidemiologicznych, diety zapewniające ponad 40 mg krzemu dziennie wpływają pozytywnie na gęstość mineralną kości udowej. Bez wahania można, więc stwierdzić, że jest niezwykle ważny dla każdego żywego organizmu. Przed zdecydowaniem się na suplementację nim warto, jednak skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
Zastosowanie i rola krzemu
Polecane produkty, bogate w krzem to:
- ziarna (ryż, jęczmień, owies, pszenica)
- produkty zbożowe (pełnoziarniste pieczywo, razowe makarony, płatki śniadaniowe)
- warzywa korzeniowe (marchew, buraki, rzodkiewka)
- orzechy (laskowe, włoskie)
- owoce (rodzynki, daktyle)
- woda źródlana
- rośliny strączkowe (fasola, kukurydza)
Ponadto krzem jest także dostępny w suplementach diety (o zróżnicowanej biodostępności). Warto wiedzieć, że postacie monomeryczne krzemu są bardziej przyswajane przez organizm niż postacie oligomeryczne, które są silniej spolimeryzowane.
Kwas krzemowy, czy kwas ortokrzemowy otrzymywany jest z reakcji chemicznych tlenku krzemu (krzemionki) i znajduje swoje zastosowanie w kosmetyce. Produkuje się z niego np. balsam krzemowy. Wykazuje on działanie:
- poprawiające wygląd skóry
- ograniczające przedwczesne zwiotczenie skóry
- ograniczające wypadanie włosów i przyspieszające ich wzrost
- zwiększające wytrzymałość paznokci oraz wpływające na ich wzrost
W przypadku jamy ustnej kwas krzemowy sprawdza się idealnie jako składnik pasty do zębów. Z kwasu ortokrzemowego produkowane są liczne produkty do pięlęgnacji jamy ustnej, dziąseł. Kosmetyki bogate w krzem słyną z pozytywnego działania na włosy i paznokcie. Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Badania wykazały, że krzem wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Jeśli chcesz się dowiedzieć, co jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, jak zwiększyć przyswajalność witamin i minerałów, jak zadbać o odpowiednia profilaktykę zdrowia, nie zwlekaj dłużej i dołącz do platformy edukacyjnej BezTabletek.pl. To miejsce, gdzie najlepsi eksperci z dziedziny profilaktyki zdrowotnej, diagnostyki, czy dietetyki dzielą się swoją wiedzą. Dzięki nim możesz zadbać nie tylko o siebie, czy o swoich bliskich, ale podnieść kompetencje zawodowe! Jedna płatność = dożywotni dostęp.