Czy wiesz, że dieta bogata w żelazo jest szczególnie ważna dla dziewcząt? To ze względu na utratę krwi miesięcznie podczas menstruacji. Bez odpowiedniej ilości żelaza w diecie, organizm nie jest w stanie nadrobić straty krwi, co może prowadzić do niedoboru żelaza oraz anemii. W tym artykule przeczytasz, gdzie można znaleźć najwięcej żelaza oraz czemu jego niedobór grozi naszemu zdrowiu.
Organizm wytwarza czerwone krwinki, które transportują tlen z płuc do innych organów. Do produkcji tych krwinek niezbędny jest między innymi żelazo. Brak żelaza w diecie może prowadzić do anemii, który objawia się m.in. zmęczeniem, osłabieniem, bladością skóry, łamliwością włosów i paznokci.
Dlatego dieta bogata w żelazo jest szczególnie ważna dla dziewcząt oraz kobiet w ciąży, których organizm potrzebuje większej ilości żelaza niż mężczyzn. Seniorki i osoby z chorobami przewodu pokarmowego również powinny zadbać o dobrą ilość tego pierwiastka. Można to zrobić poprzez spożywanie pokarmów bogatych w żelazo lub zażywanie suplementów diety.
Niedobór żelaza prowadzi do osłabienia organizmu i anemii, objawiającej się zmęczeniem, osłabieniem, bladością skóry, lękaniami i zadyszką przy wysiłku fizycznym. Niedobór żelaza u dzieci może prowadzić do opóźnienia rozwoju psychoruchowego, a u kobiet w ciąży do przedwczesnego porodu lub niskiej wagi urodzeniowej dziecka.
Mięso to dobre źródło żelaza, ale nie wszystkie rodzaje mięsa zawierają dużo tego pierwiastka. Najwięcej żelaza znajdziesz w wołowinie i wątrobie, a także w ciemnym mięsie drobiowym. Mięso jagnięce, wieprzowe i białe mięso drobiowe również zawierają spore ilości żelaza.
Warzywa takie jak szpinak, brukselka, brokuły, botwinka i jarmuż są bogate w żelazo. Zioła takie jak natka pietruszki i koper również są dobrym źródłem tego pierwiastka.
Nabiał to kolejne dobre źródło żelaza. Wszystkie produkty mleczne, w tym sery, jogurty, kefiry i mleko, zawierają żelazo. Warto jednak pamiętać, żeby nie przesadzać z ilością spożywanego nabiału, który w dużych ilościach może przyczynić się do zaburzeń trawienia.
Nie tylko warzywa zawierają żelazo. Zioła takie jak pokrzywa, skrzyp polny czy rumianek także są dobrym źródłem tego pierwiastka. Można je dodawać do dań, wchodzić w skład herbat czy zażywać w postaci kapsułek.
Dbałość o odpowiednią ilość żelaza w diecie jest kluczowa dla zachowania dobrego zdrowia, szczególnie dla kobiet i dziewcząt. Warto włączyć do swojej codziennej diety produkty bogate w żelazo i unikać tych, które go nie zawierają.
Sprawdź jakie wpływ na organizm ma żurawina
Sprawdź jakie właściwości ma ostropest plamisty
Sprawdź jaką rolę w organizmie pełnią tłuszcze
Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.
Dożywotni nielimitowany dostęp do platformy
jednorazowa płatność
Raptem tyle co dwie kawy na mieście i rezygnujesz kiedy chcesz !
miesięcznie
Wybierając roczną subskrypcje otrzymujesz miesiąc gratis !
rocznie