Alergia pokarmowa na białko mleka krowiego. Przyczyny i objawy.Alergia na białko jest jedną z postaci alergii pokarmowej, która objawia się uczuleniem na na mleko. Występuje ona najczęściej u dzieci, jednak większość z nich wyrasta z niej. U dorosłych alergia na białko dotyczy natomiast około 2 procent populacji.
Alergia pokarmowa jest zespołem nieprawidłowych reakcji ze strony układu immunologicznego na alergeny. Występuje, kiedy organizm uzna je jako potencjalnie szkodliwe i zaczyna produkować przeciwciała typu IgE, a następnie wysyłać je do walki.
W mleku znaleźć można około 30 różnych białek, które mogą uczulać i powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Te białka dzielą się na dwa główne rodzaje:
Warto wiedzieć, że chociaż niektóre osoby mogą mieć alergię na mleko krowie, wykazywać nietolerancję laktozy, a w efekcie czego odczuwać np. ból brzuch, to białka mleka krowiego są ważne dla organizmu i przez większość ludzi są metabolizowane. Mleko i produkty mleczne są ważnym elementem diety, ponieważ zawierają wapń, witaminy A, B2, D oraz składniki mineralne.
System immunologiczny osób z alergią pokarmową traktuje białka mleka krowiego jak intruzów, więc zaczyna z nimi walczyć z pomocą produkowanych przez system immunologiczny przeciwciał typu IgE. Objawy alergii na białko mleka krowiego mogą być bardzo różne:
W sytuacji alergii na mleko najczęściej ma się do czynienia z alergiami poliwalentnymi, czyli inaczej mówiąc reakcjami uczuleniowymi na więcej niż jedno białko i mogą one wystąpić nawet po spożyciu niewielkiej ilości mleka. Należy wiedzieć, że obejmują około 75% wszystkich przypadków uczuleń na białko mleka krowiego. Zazwyczaj powodem alergii jest spożycie głównych składników mleka, czyli m.in kazeiny, alfa-laktoalbuminy oraz beta-laktoglobuliny.
W przypadku pojawienia się alergii na kazeinę problematyczne jest nie tylko spożywanie mleka, ale również żywności przetworzonej, która jest produkowana z dodatkiem kazeiny, czyli np. wędliny, parówki, słodycze, płatki śniadaniowe, chleb. Warto, więc w takim przypadku przeprowadzić eliminacje wyżej wymienionych produktów.
W celu postawienia diagnozy lekarz najpierw przeprowadza dokładny wywiad, w celu poznania nawyków żywieniowych pacjenta. Następnie przeprowadza testy eliminacyjne i tzw. kontrolowane prowokacje pokarmowe. Ponadto korzysta z testów serologicznych i testów skórnych.
Ich celem jest znalezienie przeciwciał IgE, które będą wskazywać na alergię na określone składniki mleka. Dzięki temu będzie możliwe utworzenie indywidualnego profilu uczulenia. Testy na alergie na mleko IgE w przypadku podejrzenia alergii na białko mleko krowiego polegają na pobraniu od pacjenta próbki krwi żylnej.
W przypadku podejrzenia alergii na mleko UHT, (poddanego obróbce cieplnej) oznacza się IgE F169. Taka ocena stężenia IgE w surowicy krwi może jedynie wskazywać na IgE, czyli zależną postać alergii na białko mleka krowiego. Dodatni wynik interpretuje się wyłącznie pod kątem objawów klinicznych. Do badania nie trzeba się specjalnie przygotowywać, nie potrzeba być na czczo. Taka próbka krwi może zostać pobrana o dowolnej porze.
Po pierwsze w celu uniknięcia reakcji alergicznych na białko należy stosować dietę, w której jadłospisie nie będzie produktów zawierających mleko. Zastąpić je można natomiast napojami roślinnymi (np. mleko sojowe, ryżowe). Trzeba też zwracać uwagę na skład kupowanej żywności przetworzonej, która może zawierać chociażby kazeinę, najbardziej alergizujące białko, odpowiedzialne za zdecydowanie największą liczbę uczuleń. Ponadto bezwględnie należy stosować się do zaleceń lekarza. Alergia może być niebezpieczna nie tylko dla niemowląt i małych dzieci, ale równie dla osób dorosłych. Jeśli zauważymy objawy ze strony układu pokarmowego, odpornościowego, czy objawy skórne należy skonsultować się ze specjalistą.
Jeśli chcesz dowiedzieć się jak wzmocnić układ odpornościowy, jakie są objawy alergii na mleko oraz nabiał, czy dlaczego w przypadku alergii warto wykonać punktowe testy skórne zapraszamy Cię do dołączenia do platformy edukacyjnej BezTabletek.pl. Jedna płatność = dożywotni dostęp
Kombucza to coraz bardziej popularny herbaciany napój orzeźwiający przygotowywany z grzybka japońskiego, jednak czy jest on dla każdego?
Kolendra siewna - jak uprawiać tą jednoroczną roślinę i jakie jest jej działanie, właściwości i zastosowanie ?
Coraz bardziej popularny w naszych produktach ale czy olej marchewkowy jest zdrowy ? Jakie są jego właściwości i czy olej marchwiowy jest dla każdego ?
Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.
Dożywotni nielimitowany dostęp do platformy
jednorazowa płatność
Raptem tyle co dwie kawy na mieście i rezygnujesz kiedy chcesz !
miesięcznie
Wybierając roczną subskrypcje otrzymujesz miesiąc gratis !
rocznie