Przyczyny i objawy alergii na białko mleka krowiego

Przyczyny i objawy alergii na białko mleka krowiego

Alergia pokarmowa na białko mleka krowiego. Przyczyny i objawy.Alergia na białko jest jedną z postaci alergii pokarmowej, która objawia się uczuleniem na na mleko. Występuje ona najczęściej u dzieci, jednak większość z nich wyrasta z niej. U dorosłych alergia na białko dotyczy natomiast około 2 procent populacji. 

Alergia na białko mleka krowiego – objawy i przyczyny

Alergia pokarmowa jest zespołem nieprawidłowych reakcji ze strony układu immunologicznego na alergeny. Występuje, kiedy organizm uzna je jako potencjalnie szkodliwe i zaczyna produkować przeciwciała typu IgE, a następnie wysyłać je do walki.

W mleku znaleźć można około 30 różnych białek, które mogą uczulać i powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Te białka dzielą się na dwa główne rodzaje:

  • kazeinę (około 20%)
  • białka serwatkowe (np. alfa-laktoalbumina, beta-laktoglobulina, laktoferyna, czy surowicza albumina wołowa - ok. 80%)

Warto wiedzieć, że chociaż niektóre osoby mogą mieć alergię na mleko krowie, wykazywać nietolerancję laktozy, a w efekcie czego odczuwać np. ból brzuch, to białka mleka krowiego są ważne dla organizmu i przez większość ludzi są metabolizowane. Mleko i produkty mleczne są ważnym elementem diety, ponieważ zawierają wapń, witaminy A, B2, D oraz składniki mineralne. 

System immunologiczny osób z alergią pokarmową traktuje białka mleka krowiego jak intruzów, więc zaczyna z nimi walczyć z pomocą produkowanych przez system immunologiczny przeciwciał typu IgE. Objawy alergii na białko mleka krowiego mogą być bardzo różne:

  • uporczywe kolki, nudności, wymioty, biegunka
  • alergiczny nieżyt nosa, męczące kichanie, czy nawracające zapalenia gardła
  • wysypki, pokrzywka skórna oraz swędzenie
  • duszności, astma
  • zaburzenia funkcjonowania układu moczowego, przekrwienia spojówek, zaburzeń snu oraz migreny
  • atopowe zapalenie skóry
  •  wstrząs anafilaktyczny i inne objawy ciężkiej alergii

W sytuacji alergii na mleko najczęściej ma się do czynienia z alergiami poliwalentnymi, czyli inaczej mówiąc reakcjami uczuleniowymi na więcej niż jedno białko i mogą one wystąpić nawet po spożyciu niewielkiej ilości mleka. Należy wiedzieć, że obejmują około 75% wszystkich przypadków uczuleń na białko mleka krowiego. Zazwyczaj powodem alergii jest spożycie głównych składników mleka, czyli m.in kazeiny, alfa-laktoalbuminy oraz beta-laktoglobuliny.

W przypadku pojawienia się alergii na kazeinę problematyczne jest nie tylko spożywanie mleka, ale również żywności przetworzonej, która jest produkowana z dodatkiem kazeiny, czyli np. wędliny, parówki, słodycze, płatki śniadaniowe, chleb. Warto, więc w takim przypadku przeprowadzić eliminacje wyżej wymienionych produktów.

Bądź na bieżąco - zapisz się do newslettera

Co zyskujesz zapisując się do newslettera beztabletek.pl?

  • Otrzymuj powiadomienia o aktualnych promocjach
  • Bądź na bieżąco z nowo dodawanymi kursami
  • Dowiedz się o nowych artykułach

Jak się dowiedzieć, czy jest to alergia na białko mleka krowiego?

W celu postawienia diagnozy lekarz najpierw przeprowadza dokładny wywiad, w celu poznania nawyków żywieniowych pacjenta. Następnie przeprowadza testy eliminacyjne i tzw. kontrolowane prowokacje pokarmowe. Ponadto korzysta z testów serologicznych i testów skórnych.

Ich celem jest znalezienie przeciwciał IgE, które będą wskazywać na alergię na określone składniki mleka. Dzięki temu będzie możliwe utworzenie indywidualnego profilu uczulenia. Testy na alergie na mleko IgE w przypadku podejrzenia alergii na białko mleko krowiego polegają na pobraniu od pacjenta próbki krwi żylnej.

W przypadku podejrzenia alergii na mleko UHT, (poddanego obróbce cieplnej) oznacza się IgE F169. Taka ocena stężenia IgE w surowicy krwi może jedynie wskazywać na IgE, czyli zależną postać alergii na białko mleka krowiego. Dodatni wynik interpretuje się wyłącznie pod kątem objawów klinicznych. Do badania nie trzeba się specjalnie przygotowywać, nie potrzeba być na czczo. Taka próbka krwi może zostać pobrana o dowolnej porze.

Zalecenia

Po pierwsze w celu uniknięcia reakcji alergicznych na białko należy stosować dietę, w której jadłospisie nie będzie produktów zawierających mleko. Zastąpić je można natomiast napojami roślinnymi (np. mleko sojowe, ryżowe). Trzeba też zwracać uwagę na skład kupowanej żywności przetworzonej, która może zawierać chociażby kazeinę, najbardziej alergizujące białko, odpowiedzialne za zdecydowanie największą liczbę uczuleń. Ponadto bezwględnie należy stosować się do zaleceń lekarza. Alergia może być niebezpieczna nie tylko dla niemowląt i małych dzieci, ale równie dla osób dorosłych. Jeśli zauważymy objawy ze strony układu pokarmowego, odpornościowego, czy objawy skórne należy skonsultować się ze specjalistą.


Jeśli chcesz dowiedzieć się jak wzmocnić układ odpornościowy, jakie są objawy alergii na mleko oraz nabiał, czy dlaczego w przypadku alergii warto wykonać punktowe testy skórne zapraszamy Cię do dołączenia do platformy edukacyjnej BezTabletek.pl. Jedna płatność = dożywotni dostęp


Chcesz wiedzieć więcej na temat alergii ?

Szkolenia Video dotyczące alergii znajdziesz na platformie Bez Tabletek.Dołącz do pierwszej w Polsce platformy edukacyjnej dla osób interesujących się zdrowiem.Co miesiąc nowe unikalne treści.

Jedna płatność = dożywotni dostęp

Dołącz do nas już teraz!

Te artykuły mogą Cię zainteresować

Czy kawa szkodzi wątrobie? Fakty i mity na temat wpływu kofeiny

Czy kawa szkodzi wątrobie? Fakty i mity na temat wpływu kofeiny

Kawa to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Dla wielu osób stanowi nieodłączny element porannej rutyny, źródło energii i przyjemności. Jednocześnie wokół jej wpływu na zdrowie, a w szczególności na funkcjonowanie wątroby, narosło wiele mitów i nieporozumień. Czy rzeczywiście kawa szkodzi wątrobie? A może wręcz przeciwnie – wspiera jej pracę? W tym artykule przyglądamy się aktualnym badaniom i przedstawiamy rzetelne informacje, które pomogą Ci zrozumieć, jak kofeina wpływa na wątrobę i ogólne zdrowie metaboliczne.

Naturalne metody wspierania pracy nerek – co jeść i czego unikać ?

Naturalne metody wspierania pracy nerek – co jeść i czego unikać ?

Nerki to jeden z najważniejszych organów filtrujących w naszym organizmie. Ich prawidłowe funkcjonowanie wpływa nie tylko na oczyszczanie krwi z toksyn, ale także na gospodarkę wodno-elektrolitową, regulację ciśnienia krwi oraz produkcję hormonów. Niestety, styl życia i dieta często nadmiernie obciążają nerki, prowadząc do ich przeciążenia i stopniowego osłabienia.W artykule dowiesz się, jak naturalnie wspierać pracę nerek poprzez odpowiedni sposób żywienia oraz czego unikać, aby nie zakłócać ich funkcji.

Domowe sposoby na poprawę trawienia po ciężkim posiłku

Domowe sposoby na poprawę trawienia po ciężkim posiłku

Po obfitym posiłku często pojawiają się uczucie ciężkości, wzdęcia czy niestrawność.Zamiast sięgać po tabletki, warto wypróbować domowe sposoby na poprawę trawienia, które są naturalne i skuteczne. Poniżej przedstawiamy sprawdzone metody, które pomogą złagodzić dolegliwości trawienne i przywrócić komfort po jedzeniu.

Czy terapia falą uderzeniową jest bezpieczna?

Czy terapia falą uderzeniową jest bezpieczna?

Przewlekły, stale odczuwany ból potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Nic więc dziwnego, że coraz więcej pacjentów poszukuje nowoczesnych i nieinwazyjnych zarazem metod leczenia, które przyniosą im szybkie i trwałe rezultaty. Jedną z nich jest terapia falą uderzeniową – zabieg, który zyskuje coraz większą popularność nie tylko za sprawą swojej skuteczności, ale także dzięki niskiej inwazyjności. W artykule wyjaśnimy, na czym polega terapia falą uderzeniową, w jakich przypadkach jest najczęściej stosowana, jak wygląda zabieg z jej wykorzystaniem, a także odpowiemy na często zadawane przez pacjentów pytanie – czy to bezpieczne?

Dołącz do nas!
i zyskaj dostęp do najlepszej platformy heathcare

Dbaj o to, by nieustannie zgłębiać swoją wiedzę i poszerzać kompetencje. Bądź na bieżąco ze stale zachodzącymi zmianami, nowymi sposobami leczenia oraz profilaktyki. Dołącz do nas i podnieś swoje kompetencje już teraz.

Dożywotni dostęp
199zł / jednorazowo
Zobacz co zyskasz

Dożywotni dostęp do platformy - jednorazowa płatność

  • Pełen dostęp do 100 kursów video na zawsze
  • Bez ukrytych opłat i automatycznego przedłużania
  • Nowe treści co miesiąc