
mgr Weronika Morawska
autor artykułuWarzywa, owoce, sezonowość…
Podstawą diety przeciwzapalnej są warzywa i owoce. Warto sięgać zwłaszcza po te sezonowe i możliwie jak najmniej przetworzone. Zawierają one nie tylko błonnik, który reguluje pracę jelit, ale też mnóstwo antyoksydantów i naturalnych substancji zwalczających stan zapalny. Szczególnie wartościowe są:
- jagody,
- brokuły,
- szpinak,
- buraki,
- jarmuż.
Zawarte w nich związki, takie jak polifenole i flawonoidy, wykazują silne działanie ochronne i wspierają naturalną odporność organizmu.
Równie istotne są rośliny strączkowe, których brakuje w jadłospisie wielu Polaków. Ciecierzyca, soczewica, fasola i groch są źródłem białka roślinnego, błonnika oraz mikroelementów takich jak magnez i cynk. Regularne sięganie po strączki wspiera równowagę glukozowo-insulinową i sprzyja obniżeniu poziomu markerów stanu zapalnego, takich jak CRP. W końcu są one również świetnym zastępstwem dla mięsa, jeśli chodzi o źródło wartościowego białka.
Co jeszcze warto jeść i jak przyprawiać?
Produkty pełnoziarniste, takie jak kasza gryczana, brązowy ryż czy płatki owsiane, dostarczają do Twojego organizmu węglowodanów złożonych. Ich zaletą jest to, że nie powodują gwałtownych skoków glukozy we krwi. To istotne, bo wysoki poziom cukru może nasilać stany zapalne. Z kolei błonnik obecny w tych produktach dodatkowo wspiera mikroflorę jelitową, co przekłada się na lepszą odporność i mniejsze ryzyko stanów zapalnych.
Istnieją też zioła i przyprawy, które – jeśli używasz ich regularnie – mają działanie przeciwzapalne. Kurkuma, imbir, czosnek czy cynamon zawierają związki bioaktywne, które blokują procesy zapalne na poziomie komórkowym. Co ważne, działanie kurkuminy – głównego składnika kurkumy – jest silniejsze w połączeniu z piperyną z pieprzu, dlatego warto łączyć je w jednym daniu.
Dowiedz się więcej dzięki naszym szkoleniom:
Tłuszcze – niekoniecznie wróg
W diecie przeciwzapalnej tłuszcze również mają ogromne znaczenie, ale liczy się ich jakość. Tłuszcze nasycone i trans mogą nasilać stan zapalny, natomiast te pochodzące z ryb morskich, orzechów i oliwy z oliwek działają odwrotnie. Kwasy omega-3, obecne m.in. w łososiu, makreli czy siemieniu lnianym, są znane z właściwości przeciwzapalnych. Ich regularne spożywanie może łagodzić objawy chorób autoimmunologicznych i wspomagać serce. Warto dodatkowo wykonać badania cholesterolu – jeśli będzie wysoki, lekarz wypisze Ci leki na jego obniżenie w ramach e recepty.
Dieta przeciwzapalna to raczej styl żywienia niż gotowy jadłospis. Do opisanych produktów warto jeszcze dołożyć wodę, bo to ona wspiera detoksykację organizmu i transport składników odżywczych. Dobrze nawadniają też napary ziołowe, takie jak rumianek czy mięta, a także zielona herbata, która zawiera katechiny – naturalne związki o działaniu przeciwzapalnym.
Podsumowanie
Włączenie do codziennej diety produktów o działaniu przeciwzapalnym, takich jak warzywa liściaste, owoce jagodowe, tłuste ryby morskie, oliwa z oliwek czy przyprawy jak kurkuma i imbir, to prosty i skuteczny sposób na wsparcie zdrowia całego organizmu. Dieta przeciwzapalna nie tylko pomaga wyciszyć przewlekłe stany zapalne, ale także wspiera odporność, poprawia trawienie i wpływa korzystnie na poziom energii. Regularne sięganie po naturalne, nieprzetworzone produkty to inwestycja w długoterminowe zdrowie i profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Jeśli zależy Ci na holistycznym podejściu do zdrowia, dieta przeciwzapalna powinna stać się Twoją codziennością.